Leul și-a luat o pauză de la scădere

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Calmarea tensiunilor politice locale, prin demiterea șefei DNA, a oferit leului posibilitatea să își stabilizeze poziția față de euro, care a atins în 21 iunie maximul său istoric de 4,6695 lei.

Posibilitatea ca euro să atingă pragul de 4,7 lei ar fi pus banca centrală, în opinia analiştilor de la ING Bank, în situația de a injecta în piața valutară circa 2,5 mliliarde euro, în ultimele două luni. De altfel, valoarea sumei aduce aminte de perioada iulie – septembrie 2012, atunci când a fost suspendat fostul președinte Băsescu.

Cursul euro a început perioada la 4,6587 lei, iar după o creștere la 4,6607 ea a fost încheiată la 4,6550 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,652 – 4,657 lei

Cursul dolarului american a crescut de la 3,9738 la 4,0064 lei, pentru a încheia intervalul la 3,9774 lei.

Moneda elvețiană s-a depreciat pe piețele internaționale la 1,164 – 1,172 franci/euro, iar media ei scăzut de la 4,0032 la 3,9781 lei, la sfârșitul perioadei.

Evoluția leului din următoarele săptămâni va fi influențată de nivelul aversiunii față de risc, care poate crește în condițiile în care războiul comercial dintre Statele Unite și China se va amplifica, având în vedere că excendentul comercial chinezesc cu SUA din iunie s-a ridicat la 30 miliarde dolari.

Un rol important îl vor avea și politicile monetare ale marilor bănci centrale. O creștere a dobânzilor-cheie va reduce interesul pentru monedele emergente, cum este și leul.

Creșterea zilnică a ratelor la creditele contractate de români a încetinit, după ce BNR a dat un semnal pozitiv pieții menținând dobânda sa de politică monetară la 2,5%, mizând pe scăderea inflației, care a încheiat luna trecută la 5,4%.

La sfârșitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,35% iar cel la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,47%, cel mai ridicat nivel începând cu 21 martie 2014. Indicele ROBOR la nouă s-a oprit la 3,51% iar cel la 12 luni la 3,56%.

Perechea euro/dolar a coborât de la 1,1788 dolari, maxim al ultimei luni, la 1,1613 dolari, pentru ca la sfârșitul perioadei să urce la 1,1726 dolari,  investitorii alegând prudența înainte de întâlnirea între președinții Donald Trump și Vladimir Putin.

Dolarul a profitat de declarațiile președintelui Fed, Jerome Powell, conform cărora faptul că piața muncii este robustă și nivelul inflației din SUA se plasează aproape de ținta propusă, sunt motive solide pentru continuare procesului de majorare a dobânzii de politică monetară din Statele Unite.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg valora la sfârșitul intervalului 6.367,14 dolari.

Valoarea bitcoin ar putea suferi modificări în perioada următoare urmare a faptului că autorităţile de reglementare internaţionale au prezentat un cadru pentru monitorizarea riscurilor asociate monedelor levirtuale, chiar dacă ele nu reprezintă în prezent un pericol major pentru stabilitatea financiară.

Analiza cuprinde perioada 10 – 16  iulie 2018

Radu GEORGESCU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.