Ziua Mondială a Alimentației, la Liceul Tehnic „Valeriu Braniște” Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

16 Octombrie, o zi în care elevii brănișteni, împreună cu colegii lor de la școlile gimnaziale din Lugoj, s-au reunit, și în acest an, pentru a sărbători  Ziua Mondială a Alimentației.

Curioși, dinamici, elevii si-au expus propriile păreri cu privire la tema propusă pt dezbatere ”Fast-food sau Brain-food?”. Pro/contra argumentele au fost prezentate foarte simplu, dar in același timp științific, de către minunații noștri invitați: dna dr. Virginia Faur – cercetător științific, dna Prof. Univ. Camelia Moldovan, dna Prof. Univ. Delia Dumbravă, dna psiholog Cristina Furdean și maestru bucătar Daniel Grosu – câștigătorul medaliei de argint la Cupa Mondială de Gastronomie de la Luxemburg.

Activitățile propuse, derulate, s-au dorit a fi un punct de plecare spre conștentizarea diferențelor dintre nevoi și pofte alimentare; înțelegerea beneficiilor consumului de ”brain food” pe termen lung, recunoașterea principalelor tulburări/afecţiuni digestive, cauzate de o alimentaţie incorectă; stimularea creativității elevilor participanți în vederea realizării de gustări rapide, nutritive și gustoase.

Viitorii tehnicieni în gastronomie au avut plăcerea, șansa să afle secretele, trucurile prin care creația, inovația și pasiunea unui bucătar pot fideliza chiar și pe cei mai exigienți și informați clienți. Si toate acestea de la chef Daniel Grosu care, are peste 7 ani de experiență dobândită predominant în bucătăriile restaurantelor de lux, din Marea Britanie făcând parte si  din echipa Llangoed Hall Wales, unul dintre puținele hoteluri distinse cu 4 rozete de către realizatorii Ghidului AA. În prezent, coordoneaza activitatea din 2 restaurante timișorene.

„Activitatea zilei de azi m-a surprins placut prin prezenta persoanelor informate, dispuse să discute foarte deschis despre cum, ce, si in ce condiții mâncăm. Am fost învățați să ne pregatim preparate complexe din punct de vedere nutrițional, dar simple ca mod de obținere. In urma participării mele la aceste activități îmi propun să-mi aduc contribuția, conștientă și responsabilă, în alegerea gustărilor, preparatelor, surselor, pentru a-mi crea obiceiuri alimentare sănătoase, cu beneficii pe termen lung” a declarat Andrei Balint, elev la L.T. ”Valeriu Braniște”.

„Salutăm deosebita inițiativă a Liceului Tehnic „Valeriu Braniște” de a organiza cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației evenimentul ”De la fast-food la brain-food”. Considerăm extrem de utilă inițiativa pentru educația alimentară corectă a adolescenților, atât de necesară pentru o viață sănătoasă. Ar fi minunat ca acest eveniment organizat cu mult suflet și profesionalism, să constituie un exemplu care să fie urmat și de alte unități de învățământ. A fost o bucurie să constatăm că elevii manifestă preocupări reale în acest domeniu. Felicitări domnului director Cosmin Gheorghe și doamnei profesor Nicoleta Muntean pentru organizarea impecabilă a acestui frumos și instructiv eveniment”, au declarat dna Prof. Univ. Camelia Moldovan și dna Prof. Univ. Delia Dumbravă.

Activitatea s-a încheiat printr-o întâlnire sportivă cu dna Mihaela Adam, cunoscută în Lugoj pentru modul în care sprijină oamenii să trăiască sănătos, prin sport, viaţă echilibrată, respect de sine. ,,Iubiţi sportul, faceţi mişcare oricând, oricum, mişcarea este viaţa” a spus Mihaela Adam în faţa elevilor, astfel că la final, în curtea şcolii, vorbele au devenit fapte printr-o scurtă sesiune de mişcare.

AL PRESS

Despre admin 6667 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.