Zece ani de activitate ai ONG-ului Super sărbătoriți în ropote de aplauze

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ediția cu numărul zece a festivalului Super s-a încheiat cu ropote de aplauze, duminică, 4 septembrie. În cele șapte zile de festival am sărbătorit prin film, poezie, artă vizuală, cântec și dans zece ani de când Super ajută adolescentx din toată țara să-și creeze propria comunitate în jurul artelor de tot felul.

Încă odată, am vizionat cu entuziasm filme create de adolescentx din întreaga lume, ne-am bucurat de o seară de lectură de poeme scrise de adolescentx și cu lansarea antologiei de poezie „șotron pe întuneric”. Încă odată, ne-am entuziasmat să privim arta vizuală creată de noua generație în cadrul expoziției „Rearview Mirror” și ne-a amintit de plăcerea dansului înconjurați de cei apropiați printr-un concert de trupe de adolescentx și studentx.

În același timp, pe lângă frumoasa vârstă de 10 ani, 2022 a venit și cu satisfacția faptului că Super s-a maturizat și și-a găsit formula de continuitate și creștere. Super a început acum 9 ani printr-o proiecție a unor prieteni care voiau să-și vadă filmele pe un ecran mare. Apoi, s-a dezvoltat într-un festival de film care a căpătat amploare internațională.

La ediția a 3-a, Festivalul de film devenea Festival de artă, iar peste alte două ediții, își extindea rețeaua de ambasadorx în peste 20 de orașe din România și Republica Moldova. Asta însemna peste 20 de mini festivaluri răspândite în țară și în Republica Moldova. Începând de anul acesta, ne-am dat seama că Festivalul Super este doar unul dintre proiectele pe care le organizăm.

Atelierele Super (de film, poezie, fotojurnalism, relații sănătoase), programul de educație cinematografică „Zero la Purtare”, programul Super-Ambasadori sunt toate proiecte Super care coexistă. Resursele unui festival sunt, evident, prea puține pentru a întreține și crește sustenabil această familie de proiecte. Astfel, am luat decizia de a începe să ne referim la Super, drept ONG-ul Super. Doar exprimarea aceasta este justă pentru amploarea a ceea ce am ajuns să fim, face dreptate muncii care merge în Super și setează așteptările corecte în ceea ce privește nevoia de finanțare a proiectelor de educație alternativă din artă.

Acum, ne bucurăm că familia de prieteni ai Super a crescut și mulțumim publicului Super, pentru că fără el nimic nu ar fi fost posibil. Suntem fericiți să vă ținem aproape de noi pentru a clădi împreună viitorul comunităților artistice din România și nu numai.

Încă odată, pe final într-un ropot virtual de aplauze, vă prezentăm câștigătorii Super10 și motivațiile juriilor:

Competiția internațională Super10

Juriul format din: Flora Pop, Lucia Chicoș, Eugen Jebeleanu

🔹 Marele Premiu – HAYA | Hong Hahn, Lithuania | Pentru naturalețea și dulceața cu care povestește firul vieții, fir ce, de cele mai multe ori, ar putea fi greu de deșirat.

🔹 Mențiunea 1 – The Fountain | Ilayda Iseri, Turcia | Pentru importanța documentării unui teritoriu și a unei comunități minoritare, făcut cu empatie față de locuitorii acestui spațiu, urmărind poveștile unor oameni din mai multe generații, promovând diversitatea etnică și lingvistică.

🔹 Mențiune 2 – Keep it in memory (card) | Teerati Minapapapat, Thailanda | Pentru sensibilitatea și tandrețea cu care tratează privirea fotografică, cinematografică și problematizarea acesteia.

Competiția națională Super10:

Juriul format din: Flora Pop, Lucia Chicoș, Eugen Jebeleanu

🔹 Marele Premiu – The More My Wires Loosen Up | Răzvan-Valeriu Adimei, Miruna Nica, Tudor Ranta | Pentru îndrăzneala, precizia poetică și visceralitatea pe care cei trei autori au reușit să o ecranizeze în acest experiment foarte asumat

🔹 Mențiunea 1 – You Are What You Eat (animație) | Ana-Maria Mihailidis | Pentru transformarea bruiajului într-un mesaj clar și emoționant și pentru redarea unei realități dure, prin limbajul animației.

🔹 Mențiune 2 – Sunt homosexual. Și? (lgbtqia+)| Daniel Săvescu | Pentru gestul onest și curajos de a vorbi despre o temă sensibilă într-o societate discriminatorie. În acest proiect limbajul cinematografic se pune în serviciul unui discurs necesar și asumat.

🔹 Premiul Publicului – Self-blind | Ana Sânziana Ciubotaru, Timeea Zanfir 

știgătorii de la secțiunea videopoeme Super10:

Juriul format din: Jasmina Al-Qaisi, Bogdan Balla

🔹 Premiul apogeu/ Apoteoza premiului – Undeva în apropiere de Metescu Ioana | Silvia Niculae | Un film important în care ne-ar fi plăcut să fim corpurile, camera, muzica, cuvintele și limbile. Marchează nu doar o estetică în care ne compleșim dar și un amalgam de sentimente pe care nu le mai ascundem. Remarcabil pentru suprapuneri și intersecții, solidaritate, comunitate, colaborare și dezordonare într-un sens în care avem nevoie să comunicăm de acum înainte.

🔹 Mențiunea 1 – Sand writing in the hotel lobby | Maria Tatu | Un film care ne-a determinat să ne reordonăm sinapsele între amintirile noastre și imaginea altora ca o ancoră în propriile identități. Numim această mențiune Super Suflețel chiar dacă ea nu e doar dulce și declanșatoare de emoții și vulnerabilitate, are și inovație, e confesională într-un mod foarte jucăuș, și parcă e autorată din mijlocul unei expediții arheologice personale. And oh my god ce titlu bun.

🔹 Mențiunea 2 – Maro | Clara Victoria Caradimu | I-am zis acestei mențiuni Super Artsy. Un film – poem, un poem – film sau poate chiar un performance – poem și film, istoric de bun, servit cu multă plăcere pentru suprareal, care ne-a urcat în mașina timpului fără timp. Acolo am primit foarte fizic, colocvial un lirism care ne reorganizează citirea și ne redă speranța că poeziile care încheagă dorința pentru dragoste nu sunt moarte.

Categoria LGBTQIA+ Super10:

Juriul format din: echipa MozaiQ 

🔹 Premiul pentru Cel mai Bun Film LGBTQIA+ – The More My Wires Loosen Up | Miruna Nica, Valeria R. și Aexea Ranta| Pentru coerența și claritatea conceptului, stilul audiovizual elocvent care ilustrează fără cuvinte, cu ajutorul planurilor detaliu, un mesaj curajos despre identitate queer și dorință.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.