Volei internațional! După două meciuri superbe în sferturile Challenge Cup, C.S.M. Lugoj face istorie în Europa!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan H. BRUDIU

De ce acest titlu ? Întrebați-i în primul rând pe cei aproximativ nouă sute de iubitori ai voleiului care au ținut să fie alături de voleibalistele noastre în returul sferturilor, în momentele în care Lugojul s-a aflat în două rânduri la un punct de 2 : 0 la seturi, cu șanse foarte mari la a ajunge în dubla din semifinalele competiției.

Fiindcă puternicul team din Turcia, finalist al CEV Challenge Cup în urmă cu doi ani, nu pierduse până la ora întâlnirilor cu fetele conduse de Segrt și Grbic nici măcar un set, câștigând cu 3 : 0 toate cele șase partide disputate în Europa, după ce își adjudecase BVA Cup în toamna trecută, după cu două victorii de 3 : 0 !.

Fiindcă o echipă care se bate săptămânal în campionat cu cele mai mari nume ale Europei în materie de volei, cum sunt VakifBank, Eczacibasi, Fenerbahce, Galatasaray sau Besiktas (toate câștigătoare de trofee continentale) și care reprezintă una din marile națiuni ale lumii când vine vorba de sportul la fileu, este întotdeauna o nucă tare pentru oricine, odată ce provine din cel mai puternic campionat al lumii, să zicem la egalitate cu Italia.

Fiindcă Aydın Büyükşehir Belediyespor Kulübü, grupare favorită certă înaintea sferturilor de finală, a tremurat serios atât în tur, cât și în retur, pentru a trece de reprezentanta României în acest duel (6 : 4 la seturi la final).

Fiindcă oricum s-a atins în acest an competițional o performanță la care foarte puțini se gândeau înaintea startului, dar în care colectivul din mijlocul și din jurul voleiului a crezut și a dat tot ce a fost în măsură să ofere celor care l-au susținut.

Fiindcă nu-și au locul comparațiile între condițiile materiale (și nu doar) în care își desfășoară activitatea cele două grupări, între mentalitatea sportivă – verificată în sala populată de aproape 2000 de frenetici suporteri (nu doar spectatori !) aparținând comunității care susține frenetic și eficient secundă cu secundă o echipă din care fac parte, pe lângă nume consacrate din Turcia, cum sunt internaționalele  Merve Öztürk, Ergül Eroglu și căpitanul Aslıhan Kılıç, o italiancă de top – Anna Nicoletti, o americancă cu mare viitor – Elise Stevenson și, nu în ultimul rând, căpitanul naționalei Ungariei, experimentata Gréta Szakmary, cea mai eficientă realizatoare în ambele manșe, MVP în meciul retur.

Și, de punctat, pentru că în spatele acestei duble de vis au stat (s-o spunem ca informație, nu ca scuză) și serioase probleme de sănătate, mai ales înaintea returului, care au ținut o parte din staff-ul tehnic și sportive importante ale sextetului departe de sala de antrenament (dintre ele, Tanja Sredic și Loredana Filipaș au revenit la antrenamente cu doar o zi înaintea meciului din Sala Ion Kunst-Ghermănescu), lucru care, cel puțin din punct de vedere fizic, n-avea cum să nu conteze în economia jocului, desfășurat pe durata a două ore și douăzeci și șapte de minute!

Lăsând la o parte povestea calificării după duble victorii contra reprezentantelor Slovaciei ( VK Pirane Brusno), Elveției (S’m Aesch Pfeffingen Basel) și Austriei (NÖ Sokol Post Viena), C.S.M. Lugoj – volei s-a alăturat în aceste zile, chiar și depășit dramatic în sferturile CEV Challenge Cup, unor nume importante din voleiul continental, urcând considerabil în ierarhia oficială a celor 6707 cluburi care au punctat ca evoluție pe mapamond (locul 98 în 2021, 80 în 2022 !).        

Istoria celor două partide nu e foarte mult diferită, iar a spune povestea e dificil, imposibil chiar. Și, oricât de obiectiv am comenta spectaculoasele manșe de la Aydin și Lugoj, care au oferit faze de calitate cum nu prea s-au văzut în ultimii ani la fileul lugojean, rămân din păcate doar scorurile seci, la limită, cu care clubul turc s-a calificat în semifinale, mândria noastră că am ajuns și evoluat la asemenea cotă și, evident, regretul că nu am putut intra în careul de ași al CEV Challenge Cup. Rămâne și aprecierea celor ce pot evalua performanța la adevărata ei valoare și susțin necondiționat fenomenul volei în Lugoj, neîntrerupt de peste 36 de ani în ciuda problemelor pe care le-a întâmpinat mai mereu. Și, deși asta depinde nu doar de noi, dorința de a merge, cu toată disponibilitatea și alături de dumneavoastră, mai departe ! 

25.01.2022, Aydin, Sala Mimar Sinan, aprox. 1.700 spectatori

Aydın BBSKCSM Lugoj 3-2 (26:28, 25:16, 25:16, 21:25, 15:10)   

Arbitrii Volodymyr Bosenko (Ucraina) și Ioannis Ioannidis (Grecia) n-au ajuns la partidă din cauza blocării aeroportului din Istanbul, așa încât jocul a fost condus de brigada turcă Saadettin Deneri, Arzu Uzatoz, observatorul CEV fiind estonianul Henn Vallimae.

Aydin BBSK:  Gréta Szakmary (28 p), Ergül Eroglu (14 p), Emine Arici (12 p), Eylül Akarceșme, Güldeniz Önal (14 p), Aslıhan Kilic (2 p), Duygu Duzceler, Merve Özturk, Elise Stevenson (2 p), Anna Nicoletti (21 p), Ezgi Dagdelenler, Berra Eren, Melis Yilmaz, Pelin Özkilicci (2 p). Antrenori: Alper Hamurcu, Canberk Tekmen, Emirhan Ozkan, Hayati Ertik.

C.S.M. Lugoj: Andreea Gemănariu (2 p), Tanja Sredic (13 p), Sara Sakradzija (10 p), Simina Străchinescu (5 p), Petya Barakova (5 p), Loredana Filipaș (9 p), Bojana Celic (22 p), Georgiana Popa (2 p),, Katarina Canak (7 p), Andra Badiu-Savu, Adriana Popa, Patricia Bărbulescu, Dubravka Vukoja, Silvija Popovic. Antrenori: Ugljesa Segrt, Dragan Grbic, Vasile Canea.

Un rezultat foarte bun cu care se întorceau fetele Lugojului de la Aydin, urmare a evoluției excelente din prima și a patra parte a meciului. Într-o atmosferă infernală creată de fanii turci, echipa pregătită de Segrt a revenit spectaculos de la 1 : 2, cele două seturi câștigate fiind, teoretic, un atu important pentru jocul – retur. În care se cerea o evoluție la cele mai înalte cote pentru calificarea în semifinale.

01.02.2022, Lugoj, Sala Sporturilor, aprox. 900 spectatori

CSM Lugoj – Aydın BBSK 2-3 (25:23, 24:26, 25:22, 20:25, 9:15)       

Mari emoții pentru ambele grupări înaintea partidei conduse de brigada Andreas Daniil (Cipru) – Miklos Horvath (Ungaria), supervizată de polonezul Andrzej Kiszczak. Speranțe pentru turcoaice, prin prisma valorii și experienței internaționale a lotului, dar și tonus bun pentru lugojence, în urma jocului și rezultatului din manșa întâi. Cu ceva probleme medicale în lot, care au fost, evident, ignorate la primul fluier oficial. Atmosferă de mare meci în sala aproape plină, tensiune mare pe ambele bănci tehnice, zi memorabilă pentru voleiul lugojean, aflat oricum, în acest start de 2022, la cel mai înalt nivel internațional atins vreodată, ba chiar în fața visului de a elimina o grupare turcă mai puternică.

Era așadar nevoie de un meci perfect, iar în patru dintre seturi lucrurile chiar au arătat la acest mod. Din păcate, la 24:22 și 24:23 n-am reușit desprinderea la 2 : 0, care ne-ar fi transformat în mari favoriți.

Chiar și așa însă s-a reușit adjudecarea setului trei, însă pe parcursul celei de a patra părți a întâlnirii  n-am mai reușit să controlăm jocul cu avantaj pe tabelă, vizitatoarele ținând o distanță de trei-patru puncte mereu și salvând eliminarea ce ar fi survenit la 3 : 1 în favoarea Lugojului. Lovitură de moral, urmată, după cum s-a văzut, și de o ușoară cădere în plan fizic (automat mental) și sportivele lugojene n-au mai revenit cu adevărat în meci cu șanse, echipierele Aydin-ului distanțându-se după 6 : 5 și explodând de bucurie la final.

C.S.M. Lugoj: Andreea Gemănariu (3 p), Tanja Sredic (5 p), Sara Sakradzija (17 p), Simina Străchinescu, Petya Barakova (5 p), Loredana Filipaș (16 p), Bojana Celic (19 p), Andra Badiu-Savu, Georgiana Popa (1 p), Katarina Canak (10 p), Adriana Popa, Patricia Bărbulescu, Dubravka Vukoja, Silvija Popovic.

Aydin BBSK:  Gréta Szakmary (27 p), Ergül Eroglu (9 p), Emine Arici (1 p), Eylül Akarceșme, Güldeniz Önal (2 p), Aslıhan Kilic (3 p), Duygu Duzceler (1 p), Merve Özturk, Elise Stevenson (9 p), Anna Nicoletti (10 p), Ezgi Dagdelenler (10 p), Berra Eren, Melis Yilmaz, Pelin Özkilicci (1 p).

De aplaudat, așa cum s-a întâmplat la final, parcursul european al echipei în acest sezon unic. În care condițiile administrativ – organizatorice asigurate lotului sportiv au fost fără cusur, iar atmosfera a fost și este, în consecință, una de adevărată performanță. Sperăm în continuare, avându-vă alături!

Programul sferturilor de finală ale CEV Challenge Cup:

CSM Lugoj (ROM) – Aydin BBSK (TUR) =  2 : 3 –  în tur  2 : 3

CV Tenerife La Laguna (SPA) – Panathinaikos Atena (GRE)     –  în tur 3 : 2

OK TENT Obrenovac (SRB) – CS Medgidia (ROM)    –  în tur  3 : 1

RC Cannes (FRA)   –  Savino Del Bene Scandicci (ITA)   –  în tur  1 : 3

Ultimele trei meciuri-retur au avut loc după încheierea ediției.

Foto: Gabriel BREZEANU

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.