Cum e să lucrezi doar 4 zile pe săptămână? Rezultatele experimentului derulat de doi ani de o companie din Irlanda

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Reducerea timpului de lucru la 4 zile pe săptămână, o măsură discutată tot mai mult în statele vestice, a fost deja aplicată de unele companii, în pandemie. Într-un articol în Business Insider, Mick Mahady, inginer de software în Irlanda, care lucrează de aproape doi ani după un astfel de program, povestește că această politică le-a adus lui și colegilor „mai multă energie și un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată”.

„Nu mă mai simt la fel de obosit. Nu mă simt aproape de epuizare. Nu simt că am nevoie de încă o zi liberă”, spune Mahady despre experiența de a lucra doar patru zile din șapte.

Buffer, compania la care este angajat, a început acest program-pilot în mai 2020. Inițial, angajații au primit liber miercuri, dar pentru că decizia nu producea rezultatele dorite în materie de productivitate, s-a decis ca a treia zi liberă să fie vineri. Așadar, angajații lucrează acum luni-joi și au weekend prelungit, de 3 zile.

„Mulți continuau să lucreze miercuri. Joi, când reveneam la muncă, trebuia să văd ce s-a întâmplat miercuri, în loc să mă pun la birou și să încep direct să lucrez. Odată ce am trecut la vinerea liberă la nivelul întregii companii, lucrurile au fost mai ușoare. (…) Mă întorc luni dimineață simțind că mi-am luat o săptămână liberă, dar, de fapt, nu ratez nimic, pentru că toți ceilalți au fost liberi ca și mine”, a precizat bărbatul.

Pentru a se asigura că programul este respectat și nicio persoană nu folosește ziua liberă pentru a face muncă suplimentară, compania a luat măsuri ca angajații să nu aibă acces la toate instrumentele de lucru.

„Dacă simți că ai fost distras în restul săptămânii sau nu ai făcut suficient, sau vrei să-ți ajungi din urmă colegii cu unele lucruri, nimeni nu va spune că nu poți lucra vineri. Dar nu au loc întâlniri sau activități extinse ale companiei. Nu am mai lucrat vineri de când ne-am întors din vacanța de Anul Nou – cred că ultima vineri în care am lucrat a fost, poate, în septembrie. Văd vinerea ca pe o zi liberă, dar o văd și ca pe o plasă de siguranță”, spune Mahady.

De asemenea, explică angajatul, și numărul de ședințe a fost redus, pentru a nu supraîncărca angajații în cele patru zile de muncă, astfel încât, deși săptămâna are doar patru zile, angajații să nu lucreze ca pentru cinci. Acum, după doi ani de muncă în acest format, Mahady spune că i-ar fi dificil să se întoarcă la un program de cinci zile de muncă pe săptămână. „Dacă ar fi să plec vreodată din Buffer, ar trebui să mi se ofere ceva cu adevărat special pentru a mă face să vreau să lucrez ca înainte”, explică el.

„Răspunsurile vin mai repede pentru că ești mai odihnit, nu ești suprasolicitat, creierul tău funcționează mai bine și ești mai fericit. Oamenii fac cea mai bună treabă atunci când sunt fericiți”, concluzionează el, după aproape doi ani de lucru în acest sistem.

Buffer este parte dintr-o serie mai lungă de companii care au decis să experimenteze acest program de lucru. Unele companii au trecut la testarea acestui sistem încă dinaintea pandemiei, cum ar fi Microsoft Japonia, care a încercat o săptămână de muncă de patru zile la mijlocul anului 2019 și a înregistrat o productivitate crescută cu 40%.

Spania a decis să testeze acest sistem la nivel național, prin a implementa măsura într-un program-pilot de trei săptămâni. Modul și perioada în care va fi implementat urmează să fie stabilită de guvern.

Măsura a mai fost discutată și în Germania și Noua Zeelandă.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Despre admin 6439 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.