Dan BRUDIU
Senzațională performanță la final de sezon pentru voleibalistele Clubului Sportiv Muni-cipal Lugoj: a patra medalie din tot atâtea competiții oficiale interne și internaționale la care sportivele ne-au reprezentat la cel mai înalt nivel al voleiului feminin!
♦ Aur în Turneul Final al Supercupei României, ediția 2021-2022, Mioveni,
♦ Argint în finala CEV European Challenge Cup, ediția 2022-2023, Torino / Timișoara,
♦ Bronz în Campionatului Național Divizia A1, ediția 2022-2023,
♦ Aur în Turneul Final al Cupei României, ediția 2022-2023, Pitești.
Cortina s-a tras peste activitatea competițională internă la finalul săptămânii, în noua Sală Polivalentă din Pitești. Construcție modernă, impresionantă, în care s-au întâlnit echipele calificate în turneul final în urma sferturilor de finală. În care C.S.M. Volei Alba Blaj a trecut de C.S.M. București, C.S.M. Târgoviște a eliminat Rapidul, Dinamo București pe CSO Voluntari, iar voleibalistele C.S.M. Lugoj au învins de două ori și au eliminat FC Argeș Volei Pitești, gazda competiției finale din week-end.
Iată câteva date tehnice referitoare la noua Pitești Arena: l capacitate maximă – 5.890 de locuri (inclusiv scaune retractabile), l 48 de locuri destinate persoanelor cu dizabilități, cu însoțitor, l 6 vestiare pentru sportivi, 2 vestiare pentru arbitri, vestiare pentru auxiliari, 2 zone de antrenament și încălzire dotate cu aparate de fitness și forță, l zonă de saună și bazine cu apă, zonă de prim ajutor, cabinet medical, zonă teste anti-doping, l săli pentru conferințe de presă, mini-studio transmisie, zone administrative și tehnice. Costul construcției noii săli argeșene, inaugurată la 8 decembrie 2022, s-a ridicat la 102 milioane lei.
Urmare a rezultatelor remarcabile ale voleiului românesc în ultimii ani, în premieră pentru o competiție internă, au asistat la toate cele trei meciuri numele nr.1 și 2 din voleiul continental, domnii Aleksandar Boricic, președintele Confederației Europene de Volei și Renato Arena, prim-vicepreședintele în funcție.
Pitești 2023: a patra calificare a voleiului de la C.S.M. Lugoj între primele patru formații din Turneul Final al Cupei României, după edițiile din 2011 (Chiajna), 2013 (Cheile Grădiștei) și 2018 (Alexandria). De fiecare dată însă sportivele noastre au fost nevoite să se incline în semifinale, în competițiile dominate de Tomis Constanța (2011), Știința Bacău (2013) și C.S.M. Volei Alba Blaj (2018). Semifinale tari stabilite în urma tragerii la sorți, aparent nefavorabile grupării lugojene, căreia îi apărea în față proaspăta câștigătoare a campionatului și deținătoarea Cupei României 2022, C.S.M. Volei Alba Blaj.
C.S.M. Lugoj – C.S.M. Volei Alba Blaj avea, în mediul online și în părerea specialiștilor, favorită clară echipa ardeleană (de șapte ori campioană a țării), dar interesul trezit de meci era că va opune două finaliste de Cupe Europene intercluburi, Volei Alba Blaj în CEV Cup și C.S.M. Lugoj în Challenge Cup. Un meci obligatoriu de câștigat pentru Blaj, cel puțin un joc de gală pentru echipa bănățeană, revelația incontestabilă a voleiului românesc în sezonul 2022-2023. În confruntările directe Blaj – Lugoj din sezonul în curs, ardelencele conduceau cu 2 : 1, după ce s-au impus în fața lugojencelor în campionat de două ori (3 : 2 la Blaj, 3 : 0 la Lugoj) și au cedat în semifinalele Supercupei României, în octombrie, la Mioveni (1 : 3).
Dinamo București – C.S.M. Târgoviște
Scriam înaintea partidei că sportivele Târgoviștei au obiectiv un trofeu în acest sezon, aflându-se acum în fața ultimei șanse. Dar și că Dinamo, formație solidă, va da cu siguranță o replică puternică dâmbovițencelor, dacă va menține tonusul excelent pe care l-a avut în campionat.
Dinamo București – C.S.M. Târgoviște = 2 : 3 (13:25, 11:25, 25:17,25:17, 12:15)
Două jocuri într-unul, cu o neverosimilă schimbare de situație după primele două seturi. Jelena Vulin și Gabriela Dan (Bălae) n-au putut întoarce vicecampioana în ciuda revenirii spectaculoase, experiența unor Todorova, Van deVyver sau Bjelica înclinând balanța la final. Importantă durata partidei, care a întins fizic serios ambele echipe în perspectiva finalei de a doua zi.
Bombă în Pitești Arena!
13.05.2023
C.S.M. Lugoj – C.S.M. Volei Alba Blaj
3 : 2 (26:24, 25:20, 24:26, 15:25, 15:11)
C.S.M Lugoj: Tanja Grbic – 1 p, Georgiana Popa – 8 p, Andreea Gemănariu – 9 p, Liza Ruban – 22 p, Daiana Roman – 14 p, Aliona Martiniuc – 23 p, Simina Străchinescu – 1 p, Marina Anghelache, Silvija Popovic – libero, Ramona Rus, Adriana Popa – libero.
Staff tehnic: Ugljesa Segrt (antrenor principal), Marius Roșu, Dragan Grbic – antrenori secunzi.
C.S.M. Volei Alba Blaj: Sladana Mirkovic – 4 p, Gergana Dimitrova – 21 p, Jovana Kocic – 16 p, Georgiana Faleș – 5 p, Bojana Milenkovic – 9 p, Dajana Boskovic – 20 p, Jovana Cirkovic – 2 p, Andreea Kossiyanova, Iarina Axinte, Andra Cojocaru – libero, Raisa Ioan – 1p, Andreea Ispas – libero.
Staff tehnic: Stevan Ljubicic (antrenor principal), Ivan Bucevac, Tudor Glogovețan – antrenori secunzi.
Statistică: Total puncte: 105 : 106, directe: 79 : 78, blocaje – punct: 12 : 13, ași din serviciu: 4 : 3, erori la serviciu: 11 : 13, atacuri – punct: 65 : 63, eficiență atac: 41% – 40%.
Dacă ați avut inspirația să priviți partida în direct pe TVR 3, ați avut și șansa de a vă îndrăgosti de volei. Două ore și șase minute efective pentru șansa de a-l urî și iubi deopotrivă într-un singur minut, de a trece prin stări total opuse în doar câteva secunde, de a vă extazia și bosumfla apoi imediat, de a râde, plânge și a o lua mereu de la capăt, cu speranță sau năduf. Dar, ceea ce e mai important, de a viziona volei de mare calitate între două cluburi care înseamnă acum ceva în România și Europa. Mare echilibru între părți, așa cum se vede și din statistica jocului, mare dramatism de-a lungul înfruntării între două team-uri cu forță de atac și jucătoare de top. Trei campioane mondiale cu Serbia în tabăra Blajului (S. Mirkovic, B. Milenkovic, J. Kocic), una la Lugoj (S. Popovic), plus sportive de certă valoare cum sunt G. Dimitrova, A. Cojocaru sau D. Boskovic la ardelence, A. Martiniuc, L. Ruban, G. Popa, A. Gemănariu și D. Roman la bănățence. De asemenea, staff-uri tehnice performante, conduse de sârbii (aproape români de-acum) Stevan Ljubicic și Ugljesa Segrt, care se cunosc perfect și care au utilizat toate resursele din lot pentru a se depăși unul pe altul și a obține victoria în acest meci decisiv.
A rezultat, cum era de așteptat, un meci greu de povestit, în care C.S.M. Lugoj a pornit lansat, cu mare determinare, dar și cu mare stăpânire de sine. Una pe care avea să o păstreze de-a lungul tuturor celor nouă seturi disputate la Pitești. Și, în ciuda pronosticurilor, s-a ajuns la 2 : 0 la seturi, 24 : 22 în setul trei, la două mingi de meci și de 3 : 0! N-a fost să fie, campioanele răsturnând spectaculos situația și câștigând două seturi pentru o egalare incredibilă. După care, în setul decisiv, deși am fost egali la capitolul blocaje (2) și greșeli neforțate (2), am dominat situația în atac (11 puncte, față de cele 7 ale adversarelor), încheind în triumf cu 15 : 11! Parcă am mai văzut filmul ăsta! Într-un fel, o reeeditare a semifinalei din Supercupa României de la Mioveni, când Lugojul a eliminat campioana după un joc la fel de palpitant, câștigând ulterior trofeul în finala cu Voluntari… A urmat o noapte de odihnă binemeritată pentru sportive și, evident, din nou una albă pentru staff-ul tehnic în pregătirea ultimului act. Adică munca din spatele spectacolului care nu se vede, dar se simte și aduce, în mare parte, succesele.
Lugoj – show în finală, Cupa României vine în Banat!
14.05.2023
C.S.M. Lugoj – C.S.M. Târgoviște = 3 : 1 (25:16, 26:24, 22:25, 25:21)
C.S.M Lugoj: Tanja Grbic – 1 p, Georgiana Popa – 16 p, Andreea Gemănariu – 7 p, Simina Străchinescu – 3 p, Liza Ruban – 21 p, Daiana Roman – 5 p, Aliona Martiniuc – 21 p, Marina Anghelache – 1 p, Silvija Popovic – libero, Ramona Rus, Adriana Popa – libero.
Staff tehnic: Ugljesa Segrt – antrenor principal, Marius Roșu, Dragan Grbic – antrenori secunzi, Mircea Roșu – statistician, Vasile Canea – preparator fizic, Mădălina Iftimie – fizioterapeut.
C.S.M.Târgoviște: Rodica Buterez – 2p, Mira Todorova – 17p, Ana Bjelica – 8 p, Jovana Mirosavljevic – 17 p, Ilka Van de Vyver – 3 p, Adriana Matei – 11 p, Iuna Zadorojnai – 4 p, Denisa Ionescu – 10 p, Petruța Orlandea, Diana Calotă, Nikolina Bozicevic, Alexandra Ciucu – libero.
Staff tehnic: Giovanni Caprara, Irina Kirilova, Gabriele Rudi, Gabriel Enache – antrenori, Vlad Păușescu – statistician, Alin Călinescu – fizioterapeut.
O finală mare, într-o atmosferă de vis. La care au contribuit, pe lângă fetele din teren, suporterii celor două echipe. Fericiți și părtași decisivi la spectacol și victorie fiind cei peste 50 de lugojeni care au cântat și au încurajat tot meciul echipa ce le-a îndeplinit, finalmente, visul. Posibil, ca orice vis, dar realmente palpat după o oră patruzeci și opt de minute de joc efectiv, într-o euforie vecină cu fericirea.
Au fost momente extrem de emoționante în Pitești Arena pentru familia prezentă a voleiului, dar și acasă, de unde semnalele ce au venit înainte și după marile victorii din Trivale au încurajat și împins colectivul spre credința că orice este cu putință, atunci când descarci pe teren minte, implicare, dorință și suflet. Atunci când, în ciuda faptului că vii după 44 de meciuri oficiale epuizante în România și Europa în doar cinci luni și jumătate, când ai de înfruntat și de învins în două zile consecutive campioana și vicecampioana națională, când îți lipsesc accidentate două din sportivele care ar fi putut fi, chiar și sporadic, pe teren în momente importante sau de respiro, arăți că îți respecți condiția de sportiv de mare performanță, că întorci suporterilor iubirea pe care ți-o revarsă necondiționat și impresionezi plăcut valoric și spectacular, lumea bună a voleiului.
E și principala remarcă pe care, după joc, ne-a adresat-o președintele CEV, Aleksandar Boricic, referitor la vibrația pozitivă ce a caracterizat evoluția echipei. Deloc formal, chiar familiar, felicitând Lugojul și pentru atmosfera pe care o creează la meciurile din propria sală și chiar în deplasare, referindu-se direct la semifinala europeană câștigată (după dubla manșă pe care a vizionat-o integral la televiziune) în fața noii campioane a Serbiei, Jedinstvo Stara Pazova.
Fără să insist prea mult pe derularea jocului, deși a fost unul din cele mai bune ale echipei în acest an competițional, cucerirea acestei noi medalii de aur în competiția finală a sezonului este obținută de un întreg oraș. Așa am simțit-o, așa dorim să credem, victoria fiind dedicată tuturor celor care au crezut în volei de către colectivul care s-a ocupat de drumul aproape de necrezut al formației din august și până în acest mijloc de mai.
La fel ca în semifinala cu Blajul, C.S.M. Lugoj a pornit foarte bine în meci, avansând spre obținerea primului set în urma unei evoluții aproape fără greșeală. Idem în setul doi, acolo unde, spre final, sistemul de verificare Challenge a întors la limită (milimetru) câteva mingi pe care arbitrul principal le acordase Lugojului, momente de mare încărcătură psihologică peste care fetele lui Ugljesa Segrt au trecut cu o impresionantă forță mentală, reușind să ajungă la 2 : 0 la seturi.
N-am jucat rău nici în setul trei, pe care însă dâmbovițencele l-au condus după punctul zece, luptând din greu pentru a reveni cu șanse și reducând finalmente diferența la 1 : 2. Însă în setul patru C.S.M. Lugoj și-a reluat jocul exact și, după ce a luat conducerea la 16 : 15, n-a mai oferit vreo șansă de reacție valoroasei trupe în portocaliu.
Dacă în acest set 4 târgoviștencele au punctat de 4 ori din serviciu față de doar un as al nostru, dacă au avut 3 blocaje cu punct față de doar unul al Lugojului și scorul erorilor neforțate a fost relative egal, setul și meciul s-au decis datorită eficienței net superioare a atacurilor lugojene (17 : 9 !). Asta încât blocajul, chiar dacă nu a punctat direct, a agățat numeroase atacuri ale adversarului, iar apărarea a funcționat impecabil.
Ultimul punct al jocului, la 24 : 21 Lugoj, a fost unul din cele mai spectaculoase: repune puternic Todorova, preluare în terenul Târgoviștei, atacă Mirosavljevic, blocăm (Gemănariu), apărăm (Grbic) și aruncăm (Popovic) mingea peste fileu, atacă Bjelica, apărăm (Grbic, Ruban) și Popovic trece din nou mingea în terenul advers, atacă Mirosavljevic, blochează Martiniuc, atacă Bjelica, blochează Gemănariu, atacă din nou Bjelica, apără Grbic, pasează Popovic și Martiniuc finalizează din zona doi cu un atac care deviază din blocaj în afara terenului, declanșând fiesta lugojeană în teren, în tribună și acasă, în fața televizoarelor!
E clar, fotografiile nu vă pot relata chiar totul, dar priviți încrâncenarea cu care s-a jucat și câștigat al doilea trofeu intern în acest sezon. Pornit cu adjudecarea Supercupei României, continuat cu argint în Europa, bronz în Divizia A1 și finalizat cu obținerea Cupei României.
Felicitări, fetelor! Bravo, băieți! Acesta e Lugojul!
Lugoj – Blaj = 2 : 2, Lugoj – Târgoviște = 4 : 2, Lugoj – Rapid = 4 : 1, Lugoj – Voluntari = 4 : 2, Lugoj – Dinamo = 1 : 1. Acestea sunt rezultatele echipei noastre în confruntările oficiale interne (campionat, Cupa României, Supercupa României) în compania celor mai valoroase echipe din țară în acest sezon. Cum zic francezii: Chapeau bas, jos pălăria! Sau, măcar, respect, dacă pălăriile au ieșit, pentru majoritatea dintre noi, din garderobă.
Lasă un răspuns