Volei feminin, Champions League C.S.M. Volei Alba Blaj, vicecampioana Europei 2018!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Promiteam în ediţia trecută să revin cu un articol mai amplu despre show-ul având ca miză coroana Europei, derulat în premieră în România, determinat de “fenomenul Volei Alba Blaj” în week-end-ul trecut în Sala Polivalentă bucureşteană. Cea mai importantă competiţie europeană a ultimilor ani în România – Turneul Final Four al Ligii Campionilor la volei feminin, a reunit în Capitală, alături de tripla campioană a României, trei dintre numele sonore ale continentului: Vakifbank Istanbul, Imoco Conegliano (finalistele ediţiei trecute) şi Galatasaray Istanbul. Cluburi cu palmares european impresionant, bugete imense  şi distribuţii din care n-au lipsit sportive din Top 50 continental şi mondial. Exemple: Guler Neslihan, Dobriana Rabadzhieva şi Cansu Cetin la Galatasaray, Samanta Bricio, Monica De Gennaro, Samanta Fabris, Joanna Wolosz şi Kimberly Hill la Conegliano, Natasa Krsmanovic şi Ana Cleger la Blaj, Gozde Kirdar, Zhu Ting, Kelsey Robinson, Demir Neslihan, Lonneke Sloetjes şi Milena Rasic la Vakifbank.

Galatasaray Istanbul (foto 1)buget 10 milioane euro/sezon, din 2012 de două ori (2012, 2016) în finala CEV Cup şi de două ori (2015, 2017) pe poziţia a treia, n-a beneficiat la Bucureşti de serviciile liderului său, extrema Tatiana Kosheleva, campioană mondială şi dublă campioană europeană cu seclecţionata Rusiei, multiplă medaliată în competiţiile continentale cu Dinamo Krasnodar şi Eczacibasi Istanbul. Cu toate acestea, echipa se prezenta favorită în semifinala cu Blajul, conform majorităţii pronosticurilor. Mai ales ţinând cont de marea experienţă a clubului în confruntările internaţionale.

Imoco Conegliano (foto 2) – buget 8 milioane euro/sezon, dublă campioană în peninsulă (2016,2018)grupare de calibru a unui volei italian cu permanente prezenţe în turneele finale ale campioanelor, a constituit fără îndoială  forţa nr. 2 a competiţiei, fiind la un pas de a elimina în semifinală viitoarea regină a Europei. Cu treisprezece persoane în staff-ul curent al echipei (antrenorul principal Daniele Santarelli, un antrenor secund, doi asistenţi, un statistician, un preparator fizic, un ortoped, trei medici şi trei fizioterapeuţi !!), finalista ediţiei trecute a prezentat cel mai spectaculos volei, ratând incredibil prezenţa în ultimul act.

Vakifbank Istanbul (foto 3) – buget 12 milioane euro/sezon, triplă campioană a Europei înainte de sosirea la Bucureşti, dublă campioană mondială a cluburilor, câştigătoare de CEV şi Challenge Cup, laureată de zece ori în Turcia, a egalat în Final Four performanţa italiencelor d ela Bergamo, de patru ori reginele Champions League. Clubul la care au evoluat, de-a lungul anilor, imense nume ca poloneza Glinka, croata Poljak, nemţoaicele Grun şi Furst, sârboaicele Nikolic şi Brakocevic, brazilianca Sheila Castro, italianca Costagrande sau americanca Hill, posedând un lot excepţional condus de tehnicianul italian Giovanni Guidetti, antrenor în carieră la naţionalele Italiei, Olandei, Germaniei şi Turciei (!), s-a acoperit cu aur în România, egalând cu Vakifbank performanţa maximă a italiencelor de la Volley Bergamo, de patru ori câştigătoare ale trofeului Champions League ! Având, e adevărat, la dispoziţie cea mai valoroasă voleibalistă din lume, chinezoaica Zhu Ting (foto 5, alături de sârbul Aleksandar Boricic, preşedintele CEV), sportivă plătită cu 1.500.000 euro pe sezon. De cinci ori mai mult decât cea mai bună handbalistă a globului, românca Cristina Neagu (300.000 euro). Şi un lot omogen, cu voleibaliste de valoare apropiată pe banca de rezerve.

C.S.M. Volei Alba Blaj (foto 4) – buget 1,5 milioane euro/sezon, de trei ori campioană naţională, cu evoluţii reuşite în ediţiile anterioare ale Champions League, a constituit cu siguranţă marea surpriză a competiţiei în acest an. Cu o strategie remarcabilă, pusă la punct în urmă cu patru ani, cu un sprijin financiar solid şi un antrenor sinonim cu victoria – Darko Zakoc, grupul sportiv de la fileul din Blaj a lansat numele micuţului oraş ardelean în vitrina europeană şi mondială a performerilor de excepţie. Având o evoluţie fără greşeală în grupe şi obţinând – şi cu ajutorul Primăriei Capitalei – dreptul de a găzdui, în premieră pentru România, turneul final al campioanelor Europei. Test pe care l-a trecut admirabil, dar în care s-au investit, pe lângă resurse materiale, multă inteligenţă şi pasiune. Cu modestie şi curaj. În aceste condiţii, reuşita sportivă a eliminării Galatasaray-ului şi prezenţa în marea finală constituie un decont moral binemeritat, de care lumea sportului pe plan intern ar trebui să fie mândră şi care poate constitui un model perfect.

Atmosferă excepţională, dominat de coregrafia sutelor de blăjeni –  suporteri în galeria „Legiunea XIII Gemina”, grupuri colorate de susţinători ai italiencelor şi turcoaicelor, mari personalităţi ale voleiului mondial în tribune şi în jurul evenimentului, şi medalii de argint la gâtul voleibalistelelor în alb-roşu, un peisaj rar  în concertul mondial al sporturilor de echipă din România, care a trezit admiraţie şi a provocat mult respect.

C.S.M. Volei Alba Blaj, vicecampioana Europei în 2018 !! Credea cineva ?

Semifinale:

VakifBank Istanbul – Conegliano Volley = 3 : 2 (25:22, 25:21, 17:25, 15:25, 16:14)

C.S.M. Volei Alba Blaj – Galatasaray Istanbul = 3 : 1 (23:25, 25:17, 25:22, 25:22)

Finale:

III – IV:     Conegliano Volley – Galatasaray Istanbul = 3 : 0 (25:17, 25:18, 25:20)

I – II:      VakifBank Istanbul –  C.S.M. Volei Alba Blaj = 3 : 0 (25:17, 25:11, 25:17)

Premii individuale – Dream Team (foto 6):

MVP: Gözde Kirdar (Turcia / VakıfBank Istanbul)

coordonatoare: Joanna Wolosz (Polonia / Imoco Volley Conegliano)

universal: Ana Yilian Cleger (Cuba / CSM Volei Alba Blaj)

centru: Milena Rasic (Serbia / VakıfBank Istanbul)

centru: Nneka Onyejekwe (România / CSM Volei Alba Blaj)

extremă: Zhu Ting (China / VakıfBank Istanbul)

extremă: Kimberly Hill (SUA / Imoco Volley Conegliano)

libero: Hatice Gizem Örge (Turcia / VakıfBank Istanbul)                                                                                        

                                                                                                       Dan H. BRUDIU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.