Volei, Campionatul European, Cluj. Organizare ireproșabilă, optimi ratate de România

foto 1

Dan H. BRUDIU

Găzduite de Sala Polivalenta BTarena din Cluj, meciurile grupei D ale turneului final al Campionatului European (18 august – 4 septembrie), având ca gazde România, Serbia (grupa A), Bulgaria (grupa B), şi Croaţia (grupa C), s-au încheiat fără ca naționala țării noastre să se afle printre calificatele în optimi ce vor lua drumul Plovdiv-ului după ultimul meci din grupe.

Scriam că, având ca adversari Turcia, Suedia, Olanda, Ucraina și Finlanda și ținând cont de actuala conjunctură, reprezentativa tricoloră va avea viață grea în competiția continentală, aflându-se printre outsidere. Și contestam faptul că selecția sportivelor ce alcătuiesc în prezent lotul reprezentativ (efectuată de tehnicianul italian Luciano Pedulla) a fost eficient realizată, punctul de vedere al multor oameni din volei fiind că nume ca Ioana Baciu, Diana Calotă sau Alice Kapelovies nu trebuiau a fi omise din colectivul naționalei.

De asemenea că, din păcate, motive medicale au oprit voleibaliste extrem de valoroase, ca Nneka Onyejekwe, Mihaela Albu, Loredana Filipaș sau Andreea Petra să ia parte la campania C.E. 2021. Exact în momentul în care vizibilitatea sportului la fileu din România a fost maximă pe continent, n-am putut prezenta cel mai bun lot, distribuția tricoloră de la Cluj fiind una cu puține elemente experimentate pentru acest nivel și multe tinere debutante la o întrecere care, însă, a corespuns întrutotul ca valoare și calitate.

Evident, selecționerul are dreptul la propria strategie în a forma un colectiv care să reprezinte voleiul românesc la un nivel onorabil. Pe care România l-a atins nu o dată, fiind una din țările cu cele mai multe calificări în istorie la Campionatele Europene feminine (douăzeci și cinci de turnee finale din totalul de treizeci și una de ediții). Și ideea că s-ar fi dorit acum un start pentru o viitoare națională competitivă, sacrificând rezultatul, nu prea stă în picioare, din multe puncte de vedere.

Desigur, Alexia Căruțașu (foto 1) stă în Top-ul European oricând la vârsta ei, fiind în proprietatea unuia din  cele mai mari cluburi din lume (VakifBank Istanbul). Adelina Ungureanu joacă de doi ani în Italia, dar prestația ei a fost sub așteptări, deși a fost menținută exasperant de mult  în teren de Pedulla.

Rodica Buterez, Adriana Matei, Denisa Ionescu, Diana Ariton și Ale-xandra Ciucu  au evoluat relativ bine, dar cu fluctuații, Petruța Orlandea, Sorina Miclăuș și Diana Roman au așteptat șanse în van, la fel ca foarte tinerele Georgiana Popa și Andra Cojocaru (foto 2). (n.red.: articolul e scris înainte de ultimul joc din grupă, cel cu Ucraina, care oricum nu mai influențează poziția României).

În schimb, și aici consider că poate fi cheia necalificării, ambele coordonatoare ale reprezentativei (Diana Balintoni a fost, normal, solicitată ca sprijin într-un moment de lipsă de variante, dar a fost ținută inexplicabil de mult în afara terenului în momente de mare cumpănă, când experiența ei putea fi decisivă) se află mai degrabă aproape de finalul carierei, Marina Cojocaru apropiindu-se și ea de 30 de ani și, mai ales, fiind departe de ce presupune postul de coordonator de joc, mai ales la acest nivel, aici unde antrenorul italian a renunțat ușor la nume mai sus amintite și unde, părere nu doar personală, s-au pierdut puncte importante.

Din păcate, lipsa de soluții interne viabile ale F.R. Volei pentru postul de selecționer al tricolorelor a dus la continuarea colaborării cu un tehnician care, părere personală, este și el la mare distanță de mai tinerii săi colegi din Peninsulă. Așa încât întinerirea lotului și experimentul C.E. 2021 puteau începe chiar în fruntea staff-ului tehnic.

Altfel însă, nu putem să nu remarcăm organizarea fără cusur a competiției în inima Ardealului și debutul pe scena internațională oficială a tinerelor sus-amintite, care pot fi titulare în campionatul intern la Târgoviște, Blaj, Dinamo, Medgidia, Rapid și Lugoj, într-un sezon care se anunță, cum știți deja, mai aprins ca oricând.

Campionatul European de volei feminin continuă în Bulgaria și Serbia (finala se va juca în 4 septembrie, la Belgrad).

foto 2

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.