Volei A1: Play – Off. Sunteţi la înălţime, jos pălăria!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

C.S.M.Lugoj-Dinamo Bucureşti = 3:1(23:25,25:18,25:14, 25:21) 

C.S.M. Lugoj: Kocic (27), Petra (13), Babic (12), Balintoni (8), Cauc (1), Jakic (10), Dinic (7), Roman (1), Vukomanovic – libero; antr.  Ugljesa Segrt, Dragan Grbic

Dinamo: Pîrv (25), Cioroianu (12), Radu (8),  Matei (7),  Iancu (4), Miclea (4), Artin (2), Ţucmeanu – libero; antr.  Marian Constantin, Radu Adrian

A fost, cu siguranţă, meciul sezonului pentru ambele grupări. Care şi-au propus acelaşi obiectiv şi au înregistrat rezultate asemănătoare atât în campionat, cât şi în Play-Off. Loturi echilibrate valoric, experienţă net superioară în tabăra bucureşteană. Acolo unde Alida Cioroianu, Sabina Miclea, Irina Radu şi Ariana Pârv au îmbrăcat în numeroase rânduri echipamentul naţionalei în competiţii europene şi mondiale. Plus un tehnician – Marian Constantin – fost important voleibalist al ţării, campion şi ca antrenor – care a condus de pe banca tehnică ambele reprezentative ale României.

Să menţionăm şi faptul că, în spatele jocului, au mai avut loc alte mişcări care nu fac obiectul acestei relatări, dar prin care gruparea oaspete a încercat toate variantele de a se impune (cu 4 puncte) în dubla cu Lugojul. O echipă bănăţeană gazdă din păcate subţire numeric, cu doar două opţiuni reale de schimbare (Roman pe centru şi Cauc pe extremă), condamnată la victorie în faţa unui adversar extrem de motivat.

Situaţie pe muchie de cuţit înaintea meciului, singura variantă în care trupa din Lugoj putea trece de oaspete în clasament fiind o victorie de trei puncte, 3 : 0 sau 3 : 1. Moment apăsător pentru Diana Balintoni şi colegele sale, având în vedere jocul echilibrat, dar pierdut cu 0 : 3 (22:25, 23:25, 21:25) în compania aceluiaşi adversar în Capitală cu o săptămână în urmă şi, mai ales, problema medicală a Ivanei Dinic, o sportivă foarte importantă în cadrul lotului, nefolosită în acest Play-Off tocmai pentru a fi menajată şi forţată în jocul decisiv cu Dinamo.

Foarte motivate au fost însă şi voleibalistele Lugojului, aflate în faţa unui nou moment de referinţă pentru volei, după nouă ani consecutivi în Divizia A1. Dar emoţiile unui posibil eşec au marcat evident prima parte a jocului, în care (cel mai nefavorabil scenariu) Pârv & co s-au impus la limită, după ce speranţele crescuseră odată cu revenirea de la 21: 24 la 23: 24. A fost momentul critic al partidei, reluarea ostilităţilor arătând un C.S.M. Lugoj mult diferit, agresiv la serviciu, precis în preluare şi eficient în atac. Două seturi excelente pentru sportivele noastre, în care căpitanul Diana Balintoni a dat recital de volei, iar centrii şi extremele au punctat în serie. Seturi de moral care au precedat un set patru greu de rememorat, în care, pe fondul evoluţiei remarcabile din precedentele parţiale, Lugojul s-a desprins la 8:5, 11:7, 15:8, 17:12 şi 20:14. Punct în care, cu Matei la serviciu, Pârv şi Cioroianu pe fileu, Dinamo a revenit fabulous la 20:20! Moment dramatic, în care impecabila Nina Kocic a punctat consecutiv din trei faze create de Diana Balintoni (23:20), Pârv a atacat pentru 21:23, dar, într-o atmosferă de mare vibraţie a sălii susţinută de crainic şi suporteri, Jakic şi Dinic au adus două puncte care ar putea să (re)scrie istorie pentru voleiul lugojean: 25:21 şi 3 : 1 în derby-ul 5 – 6 din Play-Off !

Şansa sportivelor noastre de a se menţine pe poziţia cinci actuală (rândurile de faţă  fiind editate duminică, 5 mai) este ca în meciurile ce mai sunt de jucat să nu se înregistreze mari surprize. Dinamo joacă luni o restanţă la Blaj într-un meci care poate aduce gazdelor al patrulea titlu în cinci ani şi, în ultima etapă, 8 mai, la Bucureşti, cu C.S.M. Târgovişte, în aceeaşi zi  în care Lugojul evoluează la Blaj. Pentru a încheia campionatul pe locul cinci şi a se califica în Cupele Europene intercluburi în sezonul 2019 – 2020, avem nevoie ca Dinamo să nu adune două puncte în meciul cu medaliatele cu bronz ale Târgoviştei, orice victorie la Bucureşti a echipei conduse de Valerijan Luka, indiferent de scor, păstrând echipa noastră pe poziţia actuală. Ar fi un rezultat logic, luând în calcul valoarea demonstrată a celor două grupări. Emoţii deci, dar şi speranţe!

Clasament Play-Off:  1. CSM Volei Alba Blaj  63 p, 2. CSM Bucureşti 60 p, 3.CSM Târgovişte 45 p, 4.Ştiinţa Bacău  43 p, 5. CSM Lugoj 18p,  6. Dinamo Bucureşti 16 p.

Restanţă: CSM Volei Alba Blaj  – Dinamo Bucureşti

Ultima etapă – 8 mai:

CSM Volei Alba Blaj  – CSM Lugoj (orele 18.00, live score  FRV)

Dinamo Bucureşti – CSM Târgovişte (orele 14.00, live score  FRV)

Ştiinţa Bacău  – CSM Bucureşti (orele 18.00, direct Digi Sport)

Dan H. BRUDIU

Excelenţă în performanţă: Hertha Aniţaş

Un moment de mare recunoaştere a excelenţei în performanţă a avut loc cu câteva minute înaintea confruntării voleibalistice C.S.M. Lugoj – Dinamo Bucureşti. Atunci când, în cadru festiv, primarul Francisc Boldea a conferit din partea municipalităţii fostei canotoarei Hertha Anițaș – Cristea, campioană mondială în 1985 şi dublu medaliată (argint și bronz) la Jocurile Olimpice de la Seul în 1988, distincția de Cetățean de Onoare al Lugojului. Vizibil emoţionată în sală în faţa publicului, lugojeanca se înscrie de-acum în cartea de aur a marilor personalităţi pe care oraşul le-a lansat pe orbita performanţelor de excepţie.

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.