Volei A1: Două puncte, cât… o victorie cu 3 : 2

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Dan H. BRUDIU

În volei, la fel ca în tenis, egalitate nu există la finalul meciurilor. Uneori lucrurile sunt clare, victoria fiind categorică sau relativ la îndemână. Alteori, decizia se dă „la mustață”, în finaluri dramatice, pe muchie de cuțit. Victoria cu 3 : 2 sau înfrângerea cu 2 : 3 sunt vecine apropiate, însă determină trăiri total diferite celor două tabere. În care diferența de la agonie la extaz se măsoară, uneori nemeritat, în doar două puncte în ultimul set. De aceea, din fericire, măsura corectă introdusă în volei de a împărți cele trei puncte puse în joc în două pentru victorie cu acest scor și unul pentru eșec minimal face într-un fel dreptate, oferind recunoaștere și ghinionistei grupări învinse în setul cinci, scurt, decisiv. În acest sens, statistic vorbind, aceste scoruri se împart în palmaresul unei echipe în mod relativ simetric, adică încă un semn că, după două ore de efort fizic și psihic, pe lângă valoarea și pregătirea combatanților, are și hazardul locul lui în stabilirea scorului final.

În slujba ideii stau, pe de-o parte, parte din rezultatele de acest tip ale Lugojului în acest an (3:2 cu Dinamo, 3:2 cu Târgoviște, 2:3 cu Voluntari, 2:3 cu Medgidia), pe de alta chiar rezultatele din turneele pe care echipa noastră le-a jucat, tot la Voluntari, în prima parte a campionatului (3:2 cu Pitești, 2:3 cu Bacău).

La începutul actualei ediții de campionat relevam că, în condițiile în care s-a mărit aria formațiilor din elită ce au ca obiectiv calificarea în Play-Off și investițiile serioase în transferuri ale acestora, vom asista la o competiție mai puternică decât cele precedente și la multe jocuri foarte echilibrate, cu posibile scoruri-surpriză. Mai ales în conjunctura apariției pandemiei, cu imobilizarea temporară a unora din sportivele din loturile prim-divizionarelor. Așa se și întâmplă, consecința fiind că, exceptând Blajul (învins doar de Târgoviște) și Târgoviștea (învinsă doar de Lugoj), celelalte meciuri directe propun dispute echilibrate, cu dese rezultate nescontate. În plus, caracteristic clubului lugojean, fondurile de care a dispus clubul în vară au permis continuarea competiției la acest nivel, dar au fost departe de a crea condiții pentru construirea unui lot suficient de echipat, cantitativ și calitativ, pentru a duce o luptă de regularitate și uzură în fața unor adversari puternici pe întreg parcursul celor șapte luni de competiție. Neoferind antrenorului opțiuni de schimbări apropiate valoric pe nici unul dintre posturi, în condițiile în care acesta dispune de doar 11 sportive în lot întreg campionatul și orice indisponibilitate sau evoluție de nivel mai scăzut al unei titulare din sextet creează o mare problemă ca omogenitate și prestație.

Astfel că, tocmai ținând cont de aceste realități, secția de volei a C.S.M. Lugoj a declarat în toamnă ca obiectiv pentru sezonul 2020-2021 calificarea în Play-Off, cu ocuparea – minimum – a poziției a opta în clasament. Și, deocamdată, lucrurile sunt, să zicem, la locul lor, dar cele cinci meciuri ce vin până la încheierea returului trebuie să aducă – opinie personală – cel puțin nouă puncte pentru realizarea obiectivului. Pentru care va trebui să evoluăm la nivel foarte bun. Mai mult decât atât ne poate ridica până la, probabil, poziția a șasea în clasament.

Să revenim la ce s-a întâmplat la Voluntari.

Sâmbătă,6 martie, orele 18:

C.S.O Voluntari – C.S.M. Lugoj = 3 : 2 (15:25,24:26,25:19,25:22,15:10)

C.S.O Voluntari - C.S.M. Lugoj (Foto: Elis Iordache)
C.S.O Voluntari – C.S.M. Lugoj (Foto: Elis Iordache)

C.S.O. Voluntari: Loredana Filipaș (27 p), Maria Milovic (12 p), Aleksandra Cveticanin (10 p),  Diana Vereș (11 p), Edina Selimovic (6 p), Daiana Roman (2 p), Alice Kapelovies (7 p), Ana Maria Lupa, Alexandra Babas, Andreea Ispas. Staff tehnic: Milan Ljubicic (A 1), Stevan Kokeza (A 2), Eduard Cătălin (A 2), Dănuț Mavrodin (statistician).

C.S.M. Lugoj:  Diana Balintoni (1 p.), Nina Kocic (25 p), Milena Koprivica (13 p), Katarina Canak (13 p), Marija Zelenovic (19 p), Georgiana Popa (8 p), Anastasija Sekulic, Andra Savu-Badiu, Adriana Popa, Bianca Albăstroiu, Patricia Bărbulescu. Staff tehnic: Ugljesa Segrt (A 1), Dragan Grbic (A 2),  Vasile Canea (fizioterapeut), Mircea Roșu (statistician).           

Statistică : C.S.O. Voluntari – C.S.M. Lugoj =  puncte:  104 : 102  (directe 75 : 79), din serviciu: 4 : 9,  puncte din atac: 51 : 59,  blocaje cu punct: 21 : 11.         

Două puncte în plus la total pentru gazde, cu toate că, vezi statistica de mai sus, la majoritatea cifrelor lugojencele au fost superioare. Mai puțin la blocaj, unde gigantul Filipaș a punctat impresionant, iar atacantele noastre au fost anihilate de 21 de ori, cu punct, de defensiva adversă. Acest lucru și câteva greșeli individuale în momente-cheie au răpit lugojencelor șansa unei victorii care putea fi obținută chiar cu 3 : 0, după o evoluție eficientă în primele două seturi. Moment psihologic de reținut, întoarcerea scorului în setul trei, în care am condus până la punctul 16. Teoretic, lugojencele erau ușor favorite, deși gazdele se aflau pe un evident trend ascendent, dar rezultatul a fost finalmente identic cu cel din campionatul trecut, în aceeași imensă Sală Polivalentă “Gabriela Szabo”, cu diferența că, de această data, arbitrajul a fost foarte bun, neinfluențând rezultatul.

Duminică, 7 martie, orele 14:

C.S.M. Lugoj – C.S. Medgidia = 2 : 3 (14:25, 27:25, 21:25, 25:14, 11:15)

C.S.M. Lugoj - C.S. Medgidia (Foto: Elis Iordache)
C.S.M. Lugoj – C.S. Medgidia (Foto: Elis Iordache)

C.S.M. Lugoj:  Diana Balintoni (6 p.), Nina Kocic (26 p), Milena Koprivica (15 p.), Katarina Canak (9 p.), Marija Zelenovic (12 p.), Georgiana Popa (15 p.), Anastasija Sekulic, Andra Savu-Badiu, Adriana Popa, Bianca Albăstroiu, Patricia Bărbulescu.

C.S.Medgidia:  Andreea Ordeanu (19 p), Adriana Matei (14 p), Cristina Miron (Cazacu) (14 p), Diana Ariton (7 p), Andreea Petra (13 p), Marina Cojocaru (3 p), Loredana Hodorogea (2 p), Mihaela Jeremic, Mihaela Albu. Staff tehnic: Florin Voinea (A 1), Radu Began (A 2), Valentin Drăghici (fizioterapeut), Diana Mihai .

Statistică : C.S.M. Lugoj – C.S.Medgidia =  puncte:  98 : 104  (directe 80 : 72), din serviciu: 6 : 7,  puncte din atac: 63 : 56,  blocaje cu punct: 11 : 9.        

Din rațiuni de televizare (partida a fost transmisă în direct de TVR 3), partida lugojencelor cu ocupanta poziției a patra în clasament (care nu jucase cu o zi înainte) a început la doar 17 ore de la încheierea maratonului cu Voluntari, dezavantaj fizic evident pentru Diana Balintoni și coechipierele sale. Totuși, C.S.M. Lugoj a evoluat la un nivel superior meciului precedent, începând cu setul al doilea. Pe care l-a câștigat în prelungiri, egalând la seturi. Lucru repetat și în setul patru, după ce dobrogencele preluaseră conducerea cu 2: 1. În a cincea oră de joc, din nou în loteria setului cinci decisiv, câteva erori individuale (după cum se poate vedea în statistica favorabilă Lugojului, aproape identic cu cea din primul meci), o mare greșeală de arbitraj la 7:6 Lugoj ( care a dus scorul la 7:7 în loc de 8:6), dar și evoluția impecabilă a defensivei adversarului, au determinat un rezultat la limită care, deși nu ne mulțumește, ne aduce un nou punct ce poate deveni important în clasament la final de retur.

Luni, 8 martie:

C.S.O Voluntari – C.S. Medgidia = 3 : 2 (25:20,28:26,22:25,23:25,15:9)

Au oficiat la cele trei meciuri din turneu: Robert Toader (București), Lucian Năstase (Galați), observator F.R.V.  Costinel Stan (București).

În celelalte turnee din perioada 6 – 8 martie:

Galați:

C.S.U. Belor Galați  – Dinamo București = 1 : 3

Universitatea NTTData Cluj – Dinamo Buc. = 0 : 3

C.S.U. Belor Galați  – Univ. NTTData Cluj = 3 : 0

Pitești:

Argeș Pitești –  C.S.U. Medicina Tg. Mureș = 3 : 0

CSM Volei Alba Blaj – CSU Medicina Tg. Mureș 3-0

Argeș Pitești –  C.S.M. Volei Alba Blaj = 0 : 3

Bacău:

C.S. Știința Bacău – C.S.M. Târgoviște = 0 : 3

C.S. Știința Bacău – Rapid București = 3 : 0

C.S.M. Târgoviște – Rapid București = 3 : 0

În clasamentul Diviziei A1, înaintea turneelor din faza a patra, egalitate la vârf între  C.S.M. Târgoviște și C.S.M. Volei Alba Blaj (ambele cu 48 p), Dinamo București (36 p), C.S. Medgidia (32 p), C.S. Știința Bacău (29 p),  C.S.M. Lugoj (24 p),  C.S.U. Belor Galați (22 p), Rapid București (21 p),  C.S.O. Voluntari (20 p), Argeș Pitești (14 p),  Universitatea NTT Data Cluj și C.S.U. Tg. Mureș (ambele 6 p).

Chiar dacă mai sunt de disputat cinci meciuri în retur pentru fiecare dintre echipe, în realitate lupta înainte de intrarea în Play-Off se dă, practic, pentru locul patru (între Medgidia și Bacău, cu șanse mari pentru prima) și pentru locurile 6-8, ultimele din Play-Off, între Lugoj, Rapid, Galați și Voluntari, care sunt despărțite în pezent de doar patru puncte. În Play-Out vor evolua cu siguranță actualele ocupante ale locurilor 9-12.

În turneul cu numărul cinci, C.S.M. Lugoj va juca în Sala Dinamo din București, în 18.03 cu Argeș Pitești și în 19.03 cu Știința Bacău.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.