Volei A 1. Stop seriei de victorii – virusul Arbunea lovește la Voluntari

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

C.S.O. Voluntari – C.S.M. Lugoj = 3 : 2
(23:25, 25:17, 20:25, 25:17, 15:10)

C.S.O. Voluntari:  A. Otasevic – Veljkovic (13 p), M. Zelenovic (26 p), A. Babas (4 p), L. Filipaș (23 p), A. Lupa (7 p), A. Agapian (7 p), Y. Constantin, K. Vukomanovic – libero.  Antrenori: V. Luka, D. Dimofte.

C.S.M. Lugoj:  D. Balintoni (2 p), T. Ignjic (11 p), N. Kocic (18 p), A. Petra (14 p), D. Roman (13 p), G. Popa (2 p), L. Petria (1 p), A. Cauc, A. Savu-Badiu  (1 p), A. Popa – libero.  Antrenori: U. Segrt, D. Grbic.

Scriam, în ediția trecută, că jocul din orașul născut la periferia Capitalei nu e deloc simplu. Tocmai pentru că era prima ocazie reală a obținerii de puncte pentru echipa nouă clădită în iarnă a Voluntariului. Cu Valerijan Luka pe bancă și un angrenaj cel puțin interesant în spate. Care, în relativă formare, pierduse cele trei jocuri disputate în acest an, dar evoluase convingător cu Dinamo și la Târgoviște, reușind, pe propriul teren, să ia set Bacăului. Cu cea mai înaltă voleibalistă a României în teren – Loredana Filipaș (1,99 m), sârboaicele Katarina Vukomanovic și Maria Zelenovic (ultima 1,87 m, transferate de la Târgoviște și Spartak Subotica), muntenegreanca Ana Veljkovic/Otasevic (1,92 m, de la Știința Bacău), plus sportivele care au evoluat în tur, formația care evoluează în Sala Polivalentă “Gabriela Szabo” arată total diferit față de prima parte a sezonului. Din păcate, față de colegele noastre de competiție, C.S.M. Lugoj n-a prins adversarul, în tur, în deplasare, ci tocmai acum, întărit considerabil, odată cu startul manevrelor de salvare de la retrogradare în dauna Rapidului.

Câteva date ale problemei: Directorul clubului C.S.O. Voluntari este Zsolt Gyongyosi, soțul Gabrielei Szabo (prezenți în tribune), director actual la C.S.M. București. Care a desființat voleiul în toamnă în dauna handbalului, cedând practic locul din prima ligă suratei mai mici. Susținută financiar de Primăria Voluntari, condusă de Florin Pandele, soțul doamnei Gabriela Firea, edilul nr.1 al Capitalei ! Coincidențe fericite, desigur, într-o lume pe care o bănuim de haos, dar în care nimic nu e întâmplător.

Eram avertizați înaintea partidei de conjunctura specială în care se va juca (sala este de fapt o hală lungă de peste 150 m, spațiu comun pentru sporturi de echipă – voleiul feminin și baschetul masculin evoluând în prima ligă, respectiv întreceri atletice. În  paralel cu meciul, fără vreo izolare fonică sau vizuală, se desfășurau probe atletice naționale cu o sumedenie de sportivi, majoritatea copii, angrenați în întreceri… Sală în

care, desigur, s-a încercat acomodarea în seara dinaintea meciului. De la antrenamentul în cauză au lipsit însă actorii principali ai jocului, arbitrii care aveau să decidă soarta unui meci ciudat, în care lugojencele nu și-au putut etala valoarea reală, deși au condus după trei seturi. Dealtfel, în delegația alb-albastră pentru dubla de trei zile București – Istanbul prioritatea a fost obținerea victoriei în campionat, pregătirea făcându-se în consecință.

De ce n-a fost posibilă ? Din cauza, repet, a condițiilor total nepotrivite în care s-a desfășurat jocul, condiții care, opinez au influențat mult nivelul de exprimare al echipei. În care eficiența preluării din serviciul permanent forțat al gazdelor (care au și greșit mult, dar au realizat 14 puncte directe, spre deosebire de cele doar opt ale lugojencelor) a fost sub așteptări, la fel ca procentajul de reușite din atac, unde talia deosebită a gazdelor a creat un blocaj greu de depășit de extremele Kocic, Ignjic, Petria și Popa, doar 32 puncte împreună în cinci seturi, față de cele 56 ale trupei din Voluntari ! În zona centralilor, Roman și Petra, cu 27 de puncte, au depășit totalul gazdelor (20), insuficient însă pentru victorie.

Victorie care ar fi putut deveni realitate dacă brăileanul Arbunea și constănțeanul Stania, dar în primul rând centralul partidei, n-ar fi pornit tirul în setul cinci. Dacă până în acel moment, la 2:2, am fi putut acuza doar două decizii nefavorabile, din startul setului decisiv intenția de a avantaja gazdele a fost evidentă, tensiunea din jurul partidei crescând nefiresc cu fiecare punct acordat pe nedrept Voluntarilor. Au fost trei decizii strâmbe (două după punctul 10) și un cartonaș galben-roșu acordat căpitanului Diana Balintoni (pe care în ultimele două seturi arbitrul principal a chemat-o de multe ori la discuții inutile), deci opt puncte furate, handicap care a decis soarta unui meci la care am ținut mult, dar în urma căruia am plecat cu un gust amar. Virusul de care ne-am ferit atât de mult pe drumul spre Istanbul se numește Arbunea, a apărut de la Brăila și a terminat un joc în care gazdele meritau un punct, dar au obținut două. Situație în urma căreia C.S.M. Lugoj păstrează locul cinci, dar pierde din avansul față de Galați. În aceste condiții, e de așteptat ca soarta poziției în cauză la final de retur să se decidă la malul Dunării, în 26 februarie.

La trei ore după încheierea meciului, delegația sportivă a C.S.M. Lugoj a decolat spre Istanbul, unde întâlnește Turkish Airlines în returul optimilor Cupei Challenge.

Rezultatele etapei a XVI – a:
Univ. NTTData Cluj –  C.S.M. Volei Alba Blaj = 1 : 3 (19:25, 25:19, 13:25, 16:25)
C.S. Medgidia – Argeş Volei Piteşti = 1 : 3 (25:27, 25:23, 23:25, 22:25)
C.S.O. Voluntari  – C.S.M. Lugoj = 3 : 2 (23:25, 25:17, 20:25, 25:17, 15:10)
Rapid Bucureşti  – C.S.U. Belor Galați = 1 : 3 (26:24, 13:25, 23:25, 18:25)
Dinamo Bucureşti  – C.S.M. Târgovişte  = 3 : 0 (25:23, 25:17, 25:21)
Ştiinţa Bacău – etapă liberă

Clasament: 1. CSM VA Blaj 40 p, 2. Dinamo B. 39 p, 3. CSM Târgoviște 34 p,  4. Știința Bacău 33 p, 5. C.S.M. Lugoj 28 p, 6. CSU Belor Galați 23 p, 7. C.S. Medgidia 12 p, 8. Argeș Pitești 12 p, 9. Univ. NTT  Data Cluj 11 p, 10. Rapid București  6 p, 11. CSO Voluntari 2 p.

Etapa viitoare, a XVII-a:
C.S.M. Lugoj – Dinamo Bucureşti  (sâmbătă, 8 februarie, 18,30)
Argeş Volei Piteşti – Univ. NTTData Cluj
C.S.M. Volei Alba Blaj – Rapid Bucureşti
C.S.M. Târgovişte – Ştiinţa Bacău
C.S.U. Belor Galați  – C.S.O. Voluntari
C.S. Medgidia – etapă liberă

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.