Vizita Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, și a Alteței Sale Regale, Principele Radu, la Făget

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Duminică, 29 iulie 2018, la Parohia Romano-Catolică din orașul Făget, preotul paroh Petru Muțiu a oficiat Sfânta Liturghie cu Recviem, pentru a comemora împlinirea a doi ani de la trecerea în neființă a celei care a fost Regina Ana a României.

Evenimentul de comemorare a avut loc în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei și a Alteței Sale Regale, Principele Radu. La Parohia Romano-Catolică din Făget au fost prezente autoritățile orașului, personalități ale societății civile, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, precum și un mare număr de localnici, care i-au întâmpinat pe distinșii oaspeți cu deosebit respect, dar și cu bucuria de a-i avea alături de ei pe reprezentanții Familiei Regale a României.

Primarul orașului Făget, prof. Marcel Avram, i-a întâmpinat pe Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa, Principele Radu.

„Astăzi am avut onoarea de a-i avea în mijlocul nostru pe Majestatea Sa Margareta, Custodele coroanei și pe Alteța Sa Principele Radu. Cu această ocazie le-am oferit în dar lucrarea de excepție «Monografia Făgetului» scrisă de profesorii Dumitru Tomoni și Ionel Căliman, pentru o mai bună cunoaștere a orașului nostru”, a declarat prof. Marcel Avram, primarul orașului Făget.

După slujbă, Majestatea Sa și Principele Radu au stat de vorbă cu locuitorii din Făget, au mers pe jos în centrul orașului, iar la finalul vizitei au servit masa de prânz la casa parohială romano-catolică.

De asemenea, în data de 28 iulie 2018, au mai avut loc două slujbe de pomenire a Reginei Ana a României, de la moartea căreia se împlinesc doi ani, la Biserica Ortodoxă din Săvârșin și la Mânăstirea Plumbuita din Capitală. La slujba de la Săvârșin au luat parte Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Principele Radu. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Timotei al Aradului, alături de Preasfinția Sa Episcopul Vicar Emilian și de părintele paroh Călin Mădăluță. În Sufrageria Mare a Castelului Regală Săvârșin a avut loc apoi o masă de pomenire, la care au participat oficialități din județele Arad și Hunedoara, precum și înaltele fețe bisericești. La slujba de la Mânăstirea Plumbuita a fost prezentă Alteța Sa Regală Principesa Maria.

Majestatea Sa Regina Ana a României,  soţia Regelui Mihai I al României, a murit la vârsta de 92 de ani, în data de 1 august 2016, la Spitalul din Morges din Elveţia. La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Alteţele Lor Regale, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână de viață a acesteia. Cu o zi înainte de trecerea în neființă, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din oraşul Morges.

În conformitate cu tradiţia Funeraliilor Regale din ţara noastră, corpul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea a avut loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Ultimele Funeralii Regale din ţara noastră au avut loc în data de 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. La dorinţa Majestăţii Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana au respectat tradiţia înaintaşelor Majestăţii Sale.

Mai multe în ediția tipărită:
în Lugoj, la toate chioșcurile de difuzare a presei,
și în magazinele partenere din zona de est a județului.

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6570 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.