Oficial, pompos. Dar mincinos [short sport] Nedumerire [short sport] Banii n-au răbdare

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Oficial, pompos. Dar mincinos

Comunicatul clubului de fotbal CFR Cluj sună, într-adevăr şi fără reproş, oficial: “În urma unui proces de modificare a structurii administrative, clubul CFR 1907 Cluj a ajuns la un acord privind rezilierea pe cale amiabilă a relațiilor contractuale cu antrenorul principal Edward Iordănescu și cu staff-ul său, aceștia făcând parte din vechiul proiect. Părțile și-au strâns mâna, au rămas în cele mai bune relații și nu au ce să-și reproșeze, toți cei implicați având singurul scop de a ajuta CFR-ul să își atingă obiectivele stabilite. Mulțumim și mult succes în continuare!“. Un comunicat care maschează însă un adevăr la care n-au acces privitorii de rând ai fenomenului…

Nedumerire

Sigur, n-avem de ce a ne mira că asistăm, într-un crâmpei de viaţă sportivă, la un spectacol ipocrit şi ridicol, în deplină concordanţă cu vremurile în care ne derulăm existenţa. Deci pretenţiile noastre de a detecta logica în acţiunea de faţă sunt, fireşte, sărite dintr-o realitate construită de persoane scorţoase, care ne doresc şi ne cred o masă numai bună de manipulat, inertă, ignorantă şi fără minte. E un model patentat pe plaiul mioritic, care n-avea cum să nu afecteze lumea cu mare miză, de imagine şi, în consecinţă, financiară, a fotbalului. Păi, oameni buni, unde e vechiul şi unde noul proiect al campioanei en-titre a României, care, fără a avea ce-i reproşa unui antrenor după trei meciuri, îi dă o mână caldă (cu 400.000 de euro în ea) după trei meciuri în care grupul a înregistrat un succes (în deplasarea de la Craiova, unde şi-a adjudecat Supercupa României), un egal şi o înfrângere ghinionistă în Europa?

Banii n-au răbdare

Conducerea clubului clujean pompează sume mari pentru rezultate imediate. Aşa s-a întâmplat în sezonul trecut, pentru câştigarea campionatului, cu inventarea unei echipe complet noi şi instalarea tehnicianului Dan Petrescu. Evident, cu scopul de a produce bani din fotbal prin participarea în cupe europene şi creşterea cotei fotbaliştilor în vederea valorificării lor pe piaţă. E o industrie fotbalul, sunt o afacere de necondamnat cluburile private, nimic nou. Dar, în goana păguboasă după cifre şi procente, şansa de vizibilitate a tinerilor români, sportivi sau tehnicieni, scade evident. A propos, ca amănunt, jucătorii români, au transmis conducerii: “dacă-l dați afară pe Edi, noi nu mai intrăm în cantonament”. Bun, şi ce dacă ? Flit ! Dacă răbdare nu e, nimic nu va mai fi. Sclavia – plătită, e drept – la care sunt supuşi sportivii şi antrenorii de către decidenţi ce înţeleg prin sport doar o (altă) oportunitate de a face bani, nu va duce vreodată la ceva constructiv. Eventual, pentru naivi, la comunicate de prost gust în genul celui de mai sus!

Dan H. BRUDIU

Mai multe în ediția tipărită:
în Lugoj, la toate chioșcurile de difuzare a presei,
și în magazinele partenere din zona de est a județului.

Despre admin 6629 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.