
Oficial, pompos. Dar mincinos
Comunicatul clubului de fotbal CFR Cluj sună, într-adevăr şi fără reproş, oficial: “În urma unui proces de modificare a structurii administrative, clubul CFR 1907 Cluj a ajuns la un acord privind rezilierea pe cale amiabilă a relațiilor contractuale cu antrenorul principal Edward Iordănescu și cu staff-ul său, aceștia făcând parte din vechiul proiect. Părțile și-au strâns mâna, au rămas în cele mai bune relații și nu au ce să-și reproșeze, toți cei implicați având singurul scop de a ajuta CFR-ul să își atingă obiectivele stabilite. Mulțumim și mult succes în continuare!“. Un comunicat care maschează însă un adevăr la care n-au acces privitorii de rând ai fenomenului…
Nedumerire
Sigur, n-avem de ce a ne mira că asistăm, într-un crâmpei de viaţă sportivă, la un spectacol ipocrit şi ridicol, în deplină concordanţă cu vremurile în care ne derulăm existenţa. Deci pretenţiile noastre de a detecta logica în acţiunea de faţă sunt, fireşte, sărite dintr-o realitate construită de persoane scorţoase, care ne doresc şi ne cred o masă numai bună de manipulat, inertă, ignorantă şi fără minte. E un model patentat pe plaiul mioritic, care n-avea cum să nu afecteze lumea cu mare miză, de imagine şi, în consecinţă, financiară, a fotbalului. Păi, oameni buni, unde e vechiul şi unde noul proiect al campioanei en-titre a României, care, fără a avea ce-i reproşa unui antrenor după trei meciuri, îi dă o mână caldă (cu 400.000 de euro în ea) după trei meciuri în care grupul a înregistrat un succes (în deplasarea de la Craiova, unde şi-a adjudecat Supercupa României), un egal şi o înfrângere ghinionistă în Europa?
Banii n-au răbdare
Conducerea clubului clujean pompează sume mari pentru rezultate imediate. Aşa s-a întâmplat în sezonul trecut, pentru câştigarea campionatului, cu inventarea unei echipe complet noi şi instalarea tehnicianului Dan Petrescu. Evident, cu scopul de a produce bani din fotbal prin participarea în cupe europene şi creşterea cotei fotbaliştilor în vederea valorificării lor pe piaţă. E o industrie fotbalul, sunt o afacere de necondamnat cluburile private, nimic nou. Dar, în goana păguboasă după cifre şi procente, şansa de vizibilitate a tinerilor români, sportivi sau tehnicieni, scade evident. A propos, ca amănunt, jucătorii români, au transmis conducerii: “dacă-l dați afară pe Edi, noi nu mai intrăm în cantonament”. Bun, şi ce dacă ? Flit ! Dacă răbdare nu e, nimic nu va mai fi. Sclavia – plătită, e drept – la care sunt supuşi sportivii şi antrenorii de către decidenţi ce înţeleg prin sport doar o (altă) oportunitate de a face bani, nu va duce vreodată la ceva constructiv. Eventual, pentru naivi, la comunicate de prost gust în genul celui de mai sus!
Lasă un răspuns