Viorica Dăncilă, noul premier al României, prima femeie în funcţia de prim-ministru

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că dă încă o şansă PSD-ului şi acceptă nominalizarea Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de premier.

”Am decis să mai acord o șansă PSD-ului”, a spus miercuri președintele Iohannis, după consultările pe care le-a avut la Cotroceni cu partidele politice.

Președintele a subliniat că, în concordanță cu prevederile constituționale, propunerea PSD-ALDE vine alături de o majoritate parlamentară. Drept urmare, preşedintele Iohannis a desemnat pentru funcţia de premier propunerea PSD-ALDE, în persoana Vioricăi Dăncilă. Iohannis a transmis însă şi un avertisment pentru PSD.

”Argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară. După consultări, îmi este foarte clar. PSD-ul dispune de o majoritate. Și atunci, cântărind toate argumentele, ținând cont de situația concretă din Parlament, am decis să dau PSD-ul încă o șansă și să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă. Dar, acum, PSD trebuie să performeze. Românii au mari așteptări. Și eu am mari așteptări. PSD-ul a promis lucruri importante” a afirmat președintele, care consideră că din toate aceste promisiuni, până acum, ”prea puțin s-a realizat”.

Viorica Dăncilă s-a născut pe 16 decembrie 1963 la Roșiorii de Vede și este membru PSD Teleorman din 1996. A absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploiești în 1988. În 2006 a absolvit masterul Spațiul Public European din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București. Este specializată în programarea și managementul proiectelor, bazele economiei petroliere și luarea deciziilor, expert în armonizarea legislativă – integrare europeană.

În perioada 1997-1998 a fost profesor la Liceul Industrial Videle. Din 1997 până în 2009 a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze.

În perioada 2004-2008 a fost președinte al Organizației de Femei PSD Videle și consilier local în aceeași localitate. Din 2005 până în 2009 a fost președinte al Organizației Județene de Femei a PSD Teleorman și membru în Consiliul Național al PSD. Între 2003 și 2011 a fost președinte al Organizației PSD – Oraș Videle.

La 21 ianuarie 2009 devine europarlamentar social-democrat ca urmare a părăsirii de către Titus Corlățean și Cătălin Nechifor a Parlamentului European pentru mandatul de parlamentari naționali. În cadrul Parlamentului European a fost membru supleant al Comisiei pentru control bugetar și al Delegației pentru relațiile cu țările din Mashrek și membru titular în Comisia pentru bugete și în Delegația pentru relațiile cu Israel.

AL PRESS

Despre admin 6693 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.