Vacanța pentru leu s-a sfârșit

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Criza prin care trece lira turcească a afectat euro dar și monedele de la marginea ei, datorită expunerii marilor instituții financiare la băncile turcești, un semnal de alarmă fiind tras chiar de BCE, care a transmis că este „îngrijorată”.

Lira turcească s-a prăbușit la începutul perioadei la 7,98 de lire/euro, cel mai scăzut nivel ai ultimilor 13 ani,  în ciuda faptului că Banca Centrală a Turciei a anunțat că va oferi „toate lichidităţile de care băncile au nevoie”, dar şi că va diminua cerinţele cu privire la rezervele minime obligatorii, măsura care ar trebui să permită intrarea în sistem financiar a şase miliarde de dolari.

Scăderea s-a amplificat după ce Administația Trump a anunțat creşterea tarifelor de import pe oţel şi aluminiu făcute din Turcia.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, unul dintre idolii celor care conduc PSD, a ţinut un discurs prin care a îndemnat cetăţenii turci să vândă aurul, euro şi dolari pe care îi dețin şi să îi schimbe în lire, chemând în ajutor și Divinitatea!

Evoluția leului din perioada analizată a fost influențată și de proiecțiile negative ale BNR, care în ultimul său raport asupra inflației estimează o scădere puternică a creşterii economice, la un nivel de 4%. În Raport, banca centrală anticipează „decelerarea notabilă a creşterii economice în 2018, marcată de evoluţiile nefavorabile din trimestrul I, inclusiv în contextul diminuării încrederii agenţilor economici”. Reamintim că PSD şi-a construit proiectul de buget pentru acest an pe o creştere a PIB de 5,5%.

O veste bună a venit din partea INS care a anunțat o decelerare a creșterii prețurilor în iulie la 4,56%, după ce rata lunară a inflaţiei din iunie a fost de 5,4%.

Cursul euro a început perioada cu o medie de 4,6426 lei și a încheiat-o la 4,6607 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,655 – 4,664 lei.

Media dolarului american a urcat de la 4,0055 la 4,0937 lei, cotațiile de sfârșitul intervalului atingând un vârf de 4,103 lei.

La sfârșitul peroadei, moneda elvețiană s-a apreciat, urmare a crizei create de sistemul financiar din Turcia, până la 1,129 franci/euro, investitori căutând „refugii sigure” pentru plasamente, iar media a urcat la 4,1152 lei, cel mai ridicat nivel începând cu 26 iulie 2017.

Perechea euro/dolar a scăzut la finalul perioadei până la 1,1365 dolari, minim care nu a mai fost atins din mai 2017.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 6.469,22 dolari.

(Analiza cuprinde perioada 7  – 13 august 2018)

Radu GEORGESCU

Despre admin 6535 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

1 comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.