US Open [short sport] Bilă albă, bilă neagră! [short sport] Două bile albe

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

US Open

Două finale puţin scontate la marele turnir american, unul din cele patru Grand Slam-uri ale tenisului mondial (Australian Open-hard-ianuarie, French Open/Roland Garros-zgură-mai/iunie, Wimbledon-iarbă-iunie/iulie, US Open- hard-septembrie). Ieşirea prematură a primelor două rachete din clasamentul mondial după două runde (Halep în prima, Wozniacki în a doua) s-a constituit într-un nefericit record, lăsând loc ulterior şi altor rezultate-şoc în întrecerea feminină. Care a dus în semifinale locurile 17 – S. Williams, 19 – A. Sevastova, 14 – M. Keys şi 20 – N. Osaka! În întrecerea masculină, eliminare rapidă Dimitrov şi Zverev, după care prăbuşirile lui Federer şi Nadal, câştigătorul din 2017, în semifinale. Dar cu prezenţa numerelor 1- R.Nadal, 3 – J.M. del Potro, 6 – N. Djokovic şi 20 – K. Nishikori în careul de aşi.

Bilă albă, bilă neagră!

Din nefericire, despre finala feminină s-a scris şi vorbit enorm, dar nu la obiect. La subiect, dar nici acesta cel real, căci învingătoarea merită, cum se zice, toţi banii! Adică 3,8 milioane de dolari, cel mai mare premiu din istoria tenisului, identic la masculin şi feminin. Japoneza Naomi Osaka s-a dezlănţuit efectiv în turneul american, cedând un singur set în cele şapte partide jucate: 6-3, 6-2 cu Siegemund, 6-2, 6-0 cu Glushko, 6-0, 6-0 cu Sasnovich, 6-3, 2-6, 6-4 cu Sabalenka, 6-1, 6-1 cu Tsurenko, 6-2, 6-4 cu Madison Keys şi 6-2, 6-4 cu Serena Williams în ultimul act ! În rest, un circ ieftin, show american tipic, cu o mare sportivă în criză existenţială stârnind un public hormonal şi incult, plus un arbitru portughez intransigent şi nedispus la compromisuri în numele legendei care îşi pătează tot mai mult un trecut sportiv senzaţional. Rămâne, sau aşa ar trebui să rămână, povestea primului Grand Slam al tinerei de sorginte haitiano-japoneză, la 20 de ani una din viitoarele stele!

Două bile albe

S-a scris istorie şi în finala masculină, incredibilul sârb Novak Djokovic egalând performanţa de 14 victorii de Grand Slam a lui Pete Sampras, după 3 ore şi 15 minute de joc spectaculos împotriva argentinianului Juan Martin del Potro, revenit în finală la NewYork după nouă ani de la magnificul succes în  cinci seturi contra lui Federer, în 2009. Era primul său mare triumf, tot la 20 de ani ! De această dată, împotriva metronomului Nole, n-a găsit soluţia. A fost însă o încleştare a titanilor ce s-a încheiat cumsecade şi aşa cum se cade la pragul cel mai de sus al performanţei, şi nu doar: în fair-play, aplauze şi o îmbrăţişare sinceră între prieteni.

Dan H. BRUDIU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.