Universul țesăturii tradiționala bănățene – găteala capului în subzona etnografică Lugoj-Făget

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Organizată la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, sub egida Festivalului Internațional Lugoj Clasic 2020, manifestarea  propune o  inedită ilustrare a barochizantei vestimentații tradiționale feminine bănățeane de odinioară, din subzona etnografică Lugoj-Făget, și în egală măsură, a modului de ornamentare a acoperământului capului – un simbol identitar al acestor meleaguri.

De altfel, a devenit tradiție pentru instituția noastră să participe în fiecare an, la acest minunat eveniment cultural, gândit și coordonat de mezzosoprana Aura Twarowska – directorul artistic al festivalului.

Ilustrând manualitatea şi virtuozitatea industriei casnice feminine a Banatului de câmpie din urmă cu peste un secol, expoziția  cuprinde valoroase piese din patrimoniul muzeului lugojean, de la conciurile perioadei interbelice, țesute  în tehnica gobelinului, cu fir metalic de aur și argint, dar și cu mătase policromă, la ineditele conciuri cu găitani  purtate la mijlocul secolului al XIX-lea.

Impresionante sunt  căpițele de bani – rarisime piese ceremoniale de nuntă, realizate din thaleri mari, cântărind 4-5 kg de argint,  dar și bentițele de bani purtate peste frunte,  în special de tinerele necăsătorite.

În ideea accesibilizării dar și valorificării și împărtășirii patrimoniului nostru cultural, ne propunem să realizăm o conexiune, prin obiect, între trecutul creatorului din urmă cu peste un secol, rămas de cele mai multe ori anonim, și  privitorul de azi. Astfel, pentru a  ne situa mai aproape de publicul nostru, costumul popular va fi purtat, în cadrul manifestării,  de tânăra generație – într-un  gest de omagiu vis-a-vis de memoria  artizanilor  magicului univers al țesăturii tradiționale bănățene ce dezvăluie, generațiilor actuale, simțul  unei frumuseți fără cusur.

Vernisajul expoziției are loc marți, 22 septembrie 2020, ora 19.00, la sediul Muzeului Lugoj, evenimentul fiind transmis și online pe pagina de facebook a festivalului, @LugojClasic.

 

                                                                                                                               Daciana VUIA

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.