Eveniment caritabil de salvare a satului bănățean

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Echipa lui Cîtea Vasile, la casa lui Sentici Aurelia

Un sat din Timiș a prins culoare cu ajutorul voluntarilor. 30 de case au fost zugrăvite în doar 3 zile

Cel mai mare eveniment caritabil de salvare a satului bănățean a adunat laolaltă, în comuna Racovița, din județul Timiș, sute de voluntari din toate colțurile țării, dornici să ofere o nouă șansă arhitecturii bănățene și să dea o mână de ajutor proprietarilor care nu mai au posibilitatea de a conserva aceste bijuterii.

La această acțiune au participat 320 de voluntari care au prestat aproximativ 6000 de ore de muncă. Au fost reparate și jugrăvite fațadele celor 30 de case incluse în planul de refacere. Peste 3000 mp în numai 3 zile – este bilanțul evenimentului Color the Village/Colorează Satul, organizat de Asociația Acasă în Banat la Racovița, județul Timiș.

 „Aceste clădiri merită conservate și puse în valoare, iar prin acțiunea noastră ne dorim să dăm un exemplu pozitiv, ca proprietarii de case vechi din tot Banatul să își păstreze aceste fațade frumos decorate. A fost o bucurie să îi vedem pe voluntari cum se implică, cum prind drag de aceste case, de familii, cum se bucură de rezultatul final. Toate astea ne dau puterea să continuăm și să ne gândim deja la ediția de anul viitor”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În plus, în centrul satului a fost realizată o pictură murală care preia elemente din arhitectura tradițională a satului.

Cea mai mare provocare a fost faptul că la Racovița majoritatea caselor sunt de mari dimensiuni, cu două fațade la stradă, bogat decorate cu motive florale. Ultima casă inclusă în program a fost începută sâmbătă după-amiaza și terminată târziu seara, la lumina farurilor.

Color the Village/Colorează Satul este proiectul ambițios al Asociației Acasă în Banat, aflat acum la cea de-a doua ediție. Anul trecut, cele 30 de case renovate în 3 zile au fost la Eftimie Murgu, în Caraș Severin.

Dacă în 2019 a fost ales un sat cu potențial turistic, în acest an localitatea Racovița a fost aleasă deoarece aici se mai păstrează o arhitectură specifică Banatului, baroc rural, cu decoruri bogate și atent pictate.

Evenimentul a fost sponsorizat de Policolor Romania, Banat IT și Intel. Mulțumim pentru sprijinul material și logistic DM Drogerie Markt, Tucano Cafe, Rofix, Sere de flori Traian Vuia, Lăptăria cu Caimac, Tractari Auto Timisoara WAT și Primăria Racovița. Color the Village este sprijinit de Fundația Comunitară Timișoara și Alergotura, fiind unul dintre proiectele participante la cursa caritabilă „Timotion VI – alergăm separat, facem bine împreună”.

Dan TIMARU

Despre admin 6698 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.