Un secol de tradiție militară, celebrat cu fast la Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

100 de ani de tradiție militară la Lugoj vor fi celebrați mâine în cadrul unei ceremonii de amploare care va avea loc de la ora 12, la sediul unității de pe strada Timișoarei. Batalionul 183 Artilerie Mixtă “Ion Dragalina” împlinește în acest an centenarul. La începuturi s-a numit Regimentul 42 Obuziere și a fost înființat la 1 mai 1919, fiind printre primele regimente românești după Marea Unire în Transilvania și Banat.

 “Batalionul 183 Artilierie Mixtă Ion Dragalina” este în sărbătoare, deoarece celebrează înființarea Regimentului 42 Obuziere, acesta fiind printre primele regimente înființate după Marea Unire în Transilvania și Banat. Lugojul se poate mândri cu două astfel de pagini de istorie militară. După 25 ianuarie, am sărbătorit 100 de ani de la înființarea primului regiment de la Marea Unire, este vorba despre Regimentul 90 Infanterie, unde am dezvelit un frumos monument. Iată că vine acum rândul Regimentului 42 Obuziere, ale cărui tradiții de luptă le-a preluat batalionul nostru, singura entitate militară din orașul Lugoj. Suntem mândri și privilegiați ai momentului de 100 de ani”, a declarat col. Ion Teca, comandantul Garnizoanei Lugoj.

Ceremonialul militar va cuprinde trei momente. Primul îl constituie primirea onorului de către reprezentatntul eșalonului superior și transmiterea mesajelor Șefului Statului Major al Forțelor Terestre și Ministrului Apărării Naționale cu această ocazie. Al doilea moment este decorarea drapelului de luptă al Batalionului, iar în ultima parte a festivității va fi dezvelită o placă comemorativă în cinstea înființării Regimentului 42 Obuzerie. Nu vor lipsi de la ceremonie oficialități locale și județe, precum și reprezentanți ai unor instituții din Lugoj.

Alina DAMIAN

 

Despre admin 6535 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.