Un proiect al unui teatru din România este urmărit online de întreaga lume

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Aseară a fost ultimul episod al Hektomeron-ului, un proiect amplu inspirat din 𝑫𝒆𝒄𝒂𝒎𝒆𝒓𝒐𝒏-ul lui Boccaccio. 𝑯𝒆𝒌𝒕𝒐𝒎𝒆𝒓𝒐𝒏 a adus împreună, online, 100 de regizori din 100 de țări și aproape 1 milion de spectatori din întreaga lume.

Însă aseară s-a încheiat doar PRIMA PARTE a proiectului.
În următoarele săptămâni, câteva sute de artiști din cele 100 de țări participante la proiect ne vor povesti despre cultura țării lor. Prin acest demers încercăm să facem o harta culturală cât mai complexă a lumii și să aducem împreună artiștii din toate aceste locuri.
Iar în a treia parte a proiectului – și ultima! – vom reuni toate cele 100 de episoade ale Hektomeron-ului într-un maraton teatral de 25 de ore de teatru. Evenimentul este programat pentru jumătatea lunii iunie.
HEKTOMERON-ul continuă!
Vă mulțumim și vă invităm să urmăriți, în cazul în care nu ați făcut-o încă, cele 100 de episoade ale Hektomeron-ului. Se pot vedea gratuit, fără user, parolă sau cont, direct în www.hektomeron.com.
Imagine din ultimul episod al proiectului, difuzat aseară:
Ziua 10. Povestea 10. regia Radu Afrim. cu Marius Manolefeat.

Minela Popa
(episodul se poate urmări integral, aici: https://hektomeron.com/romania)
**********************

Hektomeron, proiectul inedit pe care Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova îl desfășoară online, de la jumătatea lunii ianuarie, are spectatori de pe tot globul.

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu, a lansat pe 15 ianuarie 2021 proiectul internațional HEKTOMERON – un mesaj universal al speranței.

Până la acest moment, proiectul Hektomeron a avut peste 500.000 de accesări din  întreaga lume, din Israel până în Marea Britanie, din SUA până în Germania, din Turcia până în Australia, din Canada până în Sri Lanka, din India până în Mexic, din Rusia până în Brazilia, din Columbia până în Kenya, din Etiopia până în Liban, din Cipru până în Noua Zeelandă, din Costa Rica până în Nigeria.

Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Naționalului craiovean prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio.

Ceea ce este interesant în acest proiect al Hektomeronului este că el nu e național, el nu e nici continental, el e planetar. Parabola Decameronului devine o parabolă care privește lumea, care se extinde la nivel planetar astfel încât artiști din 100 de țări își caută soluții de consolare în micile povești pe care le furnizează în acest proiect unic care este Hektomeronul, de aceea aș spune că,  grație lui, putem afirma: Boccaccio e contemporanul nostru!  George Banu

În fiecare zi, de la debutul proiectului, pe website-ul www.hektomeron.com  s-a transmis în regim de live streaming din Sala “I.D. Sîrbu” a teatrului câte o poveste din cele 100, fiecare fiind regizată de către un alt artist dintr-o țară diferită.

100 de regizori din 100 de țări sunt implicați în acest proiect grandios, unic în lume, fiecare dintre ei regizând câte un episod al Decameronului. Pentru fiecare episod repetițiile se desfășoară online, în două etape, respectând “tiparul” unei producții clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se “fixează” mișcarea, se construiesc videoproiecțiile etc. Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, poate coordona repetițiile, ca și cum ar fi în sală.

HEKTOMERON va continua până în data de 24 aprilie 2021 – data la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de povești vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în Ziua Hektomeronului (data acestui amplu eveniment va fi comunicată ulterior).

Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate, fiecare episod fiind prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii – obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Toate episoadele sunt jucate în limba română cu subtitrare în engleză, protagoniștii fiind actorii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova. Excepție face episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un actor invitat.

Episoadele se pot urmări gratuit, pe website-ul www.hektomeron.com. Vizionarea se poate face de pe laptop, PC, telefon mobil, tabletă și nu este necesar un cont de acces.

Proiect: HEKTOMERON

Perioada de desfășurare: 15 ianuarie – 24 aprilie 2021

Difuzare: www.hektomeron.com

Producător: Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.