Un nord-coreean a evadat în doar 40 de secunde dintr-o închisoare din China și a fost vânat de poliție timp de 40 de zile

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Tânărului de 39 de ani, pe numele său chinezesc de Zhu Xianjian, i-a luat doar 40 de secunde să escaladeze un zid al închisorii din orașul Jilin, din nord-estul țării, unde avea de ispășit o pedeapsă de 11 ani de închisoare. Operațiunea de căutare a nord-coreeanului i-a ținut pe chinezi cu sufletul la gură 40 de zile după evadarea sa spectaculoasă.

Zhu a fost condamnat la închisoare în orașul Jilin după ce a fugit în China din Coreea de Nord în 2013. Camerele de supraveghere l-au filmat pe Zhu, în noaptea de 19 octombrie, urcând pe o magazie a închisorii și mergând pe acoperiș, înainte de a sări peste cel mai apropiat gard electric către libertate. Apoi, paznicii închisorii au pornit pe urmele sale.

Autoritățile au crescut recompensa pentru capturarea lui. Suma a ajuns la 100.000 de euro. Când a fost prins Zhu a fost filmat palid și slăbit în timp ce stătea întins la pământ, cu mâinile încătușate la spate. A fost închis inițial sub acuzația de intrare ilegală în China, furt și tâlhărie după ce a evadat din Coreea de Nord. Dosarele de la tribunal arătă că în 2013 a traversat un râu care separă Coreea de Nord de China și a intrat în mai multe case dintr-un sat din apropiere, furând bani, telefoane mobile și haine. Apoi a înjunghiat o femeie în vârstă care l-a descoperit și a încercat să fugă cu un taxi înainte de a fi arestat de poliție. Zhu a ispășit nouă ani din condamnare și, la momentul evadării sale, mai avea doi ani până să fie eliberat și deportat înapoi în Coreea de Nord. Chinezii speculaseră că Zhu a evadat din închisoare pentru a nu fi trimis înapoi.China repatriază forțat nord-coreenii, în ciuda faptului că a semnat Convenția ONU privind Refugiații din 1951, care obligă semnatarii să nu returneze refugiații dacă aceștia riscă persecuție sau tortură. China consideră fugarii nord-coreeni mai degrabă migranți ilegali decât refugiați, ceea ce îi permite să-i trateze ca pe niște infractori după sistemul juridic al țării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.