Un impresionant tezaur monetar medieval a fost descoperit la Găvojdia

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Un impresionant tezaur monetar medieval, compus din peste 400 de monede din argint, denari ungurești și groși polonezi, a fost descoperit pe un câmp din comuna Găvojdia, cu detectorul de metale. Datează din secolul al XVI-lea, fiind regăsite „monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia”.

„Tezaurul monetar medieval târziu de la Găvojdia reprezintă o descoperire deosebită. El este compus din 429 de piese de argint: denari ungurești și groși polonezi, fiind vorba deci de monede de schimb. Pe baza primelor observații, el datează în secolul al XVI-lea, fiind regăsite monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia.

Stabilirea exactă a tipurilor monetare, a valorii acestora în timpul circulației lor, precum și a momentului îngropării tezaurului va fi posibilă doar după curățarea pieselor de către restauratori și în urma consultării cu un expert în numismatică.

În orice caz, acesta se leagă de luptele antiotomane și de cucerirea otomană a regiunii și este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în perioada războiului de 15 ani, la o distanță nu prea mare de cetatea Jdioara”,

declară Zsuzsanna Kopeczny, muzeograf la Muzeul Național al Banatului.

Petru Eugen Bănățean Dunea este autorul descoperirii. În prima seară a scos singur cam 50 de bucăți. El a anunțat imediat autoritățile și cercetarea întregii zone de către specialiști a decurs corect.

„Am autorizație pentru detectorul de metale din 2020. Nu sunt la prima descoperire, dar cu siguranță la prima de o asemenea anvergură. În seara în care am detectat primele monede, am scos singur undeva în jur de 50 de bucăți. Mai apoi, am lucrat umăr la umăr cu specialiștii de la Muzeul Banatului și de la DJC Timiș și am reușit să cercetăm întreaga zonă și să dezgropăm încă aproape 400”,

a spus Petru Eugen Bănățean Dunea.

„Este important ca astfel de evenimente să fie corect gestionate. De aceea, salutăm gestul celui care a făcut această descoperire. El a anunțat imediat autoritățile și, astfel, cercetarea întregii zone de către specialiști a decurs corect.

Colaborarea utilizatorilor autorizați de detectoare de metale cu specialiștii din muzee și cu cei din direcțiile județene pentru cultură este esențială pentru protejarea corespunzătoare a patrimoniului. Orice verigă lipsă în această colaborare, poate duce la deteriorarea majoră și chiar definitivă a unor obiecte și situri”,

spune Sofia Berdea, arheolog la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Ultimul tezaur asemănător descoperit este cel de la Timișoara din 2006, compus din 416 de denari. Tezaurul de la Găvojdia are însă o valoare mai ridicată, datorită prezenței monedelor de schimb poloneze.

În momentul de față, monedele se află la Muzeul Național al Banatului, unde un specialist în numismatică se ocupă de cercetarea și datarea lor exactă.

Foto: Casa Artelor – Direcția Județeană pentru Cultură Timiș

Despre admin 6576 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.