Un deputat din Timiș a inițiat legea pentru compensațiile acordate urmașilor celor persecutați de comunism

Parlamentul României a adoptat un proiect de lege prin care actualii urmași ai celor persecutați de dictatura comunistă vor beneficia de o compensație financiară de 500 de lei. Proiectul de lege i-a aparținut deputatului de Timiș Slavoliub Adnagi, care reprezintă minoritatea sârbă în legislativul național.

Proiectul de lege reglementează completarea Decretului-Lege nr.118/1990, aducând „reparaţiile juste, cuvenite, pentru suferinţele îndurate de victimele regimului comunist aflate în viaţă, care, datorită persecuţiilor politice, vădit nedrepte, au fost grav discriminate social şi profesional, ceea ce a avut ca efect limitarea şi restrângerea majoră a veniturilor materiale ale acestora şi ale familiilor lor, timp de decenii, în toată perioada comunistă; de asemenea, se are în vedere ca şi urmaşii celor care au fost victime dovedite ale regimului comunist să beneficieze de reparaţiile acordate prin Decretul-Lege nr.118/1990 deoarece, datorită criteriilor aberante stabilite de regimul comunist, au fost consideraţi ca având «origine nesănătoasă», suferind multe discriminări şi limitări profesionale„, se arată în raportul de specialitate al Camerei.

Beneficiarii de compensații materiale sunt copiii persoanelor persecutate în timpul dictaturii comuniste, instaurată cu începere din 6 martie 1945, din categoriile cuprinse în Decretul Lege 118/1990, respectiv copiii deținuților politici, deportaților, strămutaților, celor cu domiciliu obligatoriu, celor internați forțat în spitalele de psihiatrie, prizonierilor și celor care au luptat cu arma în mână împotriva instaurării regimului comunist.

Slavoliub Adnagi a evocat suferințele familiilor prigonite de regimul comunist. ”În prezent, media de vârstă a copiilor beneficiarilor Decretului-lege, născuţi înainte, în timpul sau după perioada în care părinţii lor s-au aflat în aceste situaţii este de circa 60 de ani. Scopul acestei iniţiative este de a aduce reparaţiile juste, cuvenite pentru suferinţele îndurate de familiile victimelor regimului comunist aflate în viaţă, care din cauza persecuţiilor politice, vădit nedrepte au fost grav discriminate social şi profesional, ceea ce a avut ca efect limitarea şi restrângerea majoră a veniturilor materiale ale acestora şi ale familiilor lor timp de decenii, în toată perioada comunistă”, a spus deputatul, de la tribuna Parlamentului.

Nu întâmplător, proiectul legislativ îi aparține lui Adnagi. Minoritatea sârbă a avut de suferit enorm după Deportarea din Noapte de Rusalii din 1950. Atunci, deoarece Stalin intrase în conflict cu Tito, populația de pe raza a 25 de km față de frontiera cu Serbia din Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți a fost relocată în Bărăgan. În total, au fost deportate persoane din 203 localități, de la Beba Veche la Gruia. Familiilor li s-a permis să revină acasă abia în 1956.

foto: https://www.facebook.com/adnagi.slavoliub

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.