Un dar de preț oferit Lugojului cultural-științific: prima ediție a unei Conferințe Internaționale de Istorie

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Constantin-T. STAN

Se apropie în ritm alert un eveniment de o însemnătate aparte pentru viața științifică și culturală a Lugojului: prima ediție a Conferinței Internaționale de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis”, cu o structură tematică generoasă: „Istorie locală și istorie națională în context european”. O manifestare extrem de onorantă pentru Școala Gimnazială Nr. 4, organizatorul principal (prof. Gabriela SÎRBU și prof. Ana SCHLUPP, prin Asociația „Honeste Vivere”), acompaniată de instituțiile administrației locale (Primăria și Consiliul Municipal, finanțatorii Proiectului), Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică (director: muzeograf Daciana VUIA), Filiala Lugoj a Societății de Științe Istorice din România (președinte: prof. dr. Dumitru TOMONI) și Sindicatul Învățământului Preuniversitar Timiș (președinte: prof. Marian UȚĂ).

Între 17 și 19 septembrie vor fi prezenți, la Lugoj (fizic sau online), sub cupola Universității Europene „Drăgan”, instituție manageriată de prof. univ. dr. Dumitru CORNEAN, magiștri de la universități românești și străine de top, partenere ale regalului științific lugojean: Universitatea din Oradea (prof. univ. dr. Constantin BUNGĂU, rectorul Almei Mater Oradiensis, prof. univ. dr. habil. Sorin Domițian ȘIPOȘ, directorul Școlii Doctorale de Istorie de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, prof. univ. dr. Gabriel MOISA), Universitatea de Stat din Moldova (prof. univ. dr. Igor ȘAROV, rectorul templului academic basarabean, prof. univ. dr. Ion EREMIA), Universitatea din Padova, Italia (una dintre cele mai vechi așezăminte academice europene, care va celebra, în 2022, opt secole de la fondare), care va onora Conferința prin participarea prof. univ. dr. habil. Dan Octavian CEPRAGA, de la Departamentul de Studii Romanistice, dr. Federico DONATIELLO, și, nu în ultimul rând, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prin conf. univ. dr. Ion CÂRJA.

Amfitrionii lugojeni vor avea ca invitați cercetători și muzeografi din Oradea (dr. Cristian CULICIU de la Muzeul Țării Crișurilor), Timișoara (dr. Adrian DEHELEANU și dr. Nicoleta DEMIAN de la Muzeul Național al Banatului), Reșița (dr. Ligia BOLDEA și Minodora DAMIAN de la Muzeul Banatului Montan) și Oravița (dr. Ionel BOTA și ec. Ion Gheorghe CHIRAN de la Centrul Cultural și Complexul Muzeal), scriitori, jurnaliști și teologi de diferite orientări confesionale, doctoranzi de la facultățile de profil din Oradea, Cluj-Napoca, Padova, Chișinău și Suceava.

Lugojul va fi reprezentat, la cele două secțiuni („Literatură, jurnalism și relații internaționale” și „Istorie și mentalități”), de dr. Răzvan PINCA, dr. Luminița WALLNER-BĂRBULESCU și muzeograf Daciana VUIA (de la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică), prof. dr. Dorin MURARIU, prof. drd. Călin POPEȚ, Remus Valeriu GIORGIONI, Horațiu SUCIU, col. Ion TECA și prof. Simion DĂNILĂ. Vor fi abordate, din perspectivă diacronică, totodată sincronică, teme de istorie locală și zonală aflate în interferență cu istoriografia europeană, din perioada Evului Mediu până la istoria modernă și contemporană.

Enumerăm câteva dintre temele propuse de istoricii invitați: Considerații de geografie istorică cu privire la Lugojul medieval (dr. Răzvan Pinca), Organizarea și dezvoltarea Consulatelor onorifice ale României în Austro-Ungaria (Viena) până la Primul Război Mondial (consilier dr. Patricia A. Manea, reprezentanta Institutului Diplomatic Român), Polimorfismul personajului din literatura Banatului (dr. Dorin Murariu), Aurel. C. Popovici, precursor al ideii de „Europa Unită” (dr. Luminița Wallner-Bărbulescu), Câteva informații referitoare la Bătălia de la Lugoj (1695) (prof. Horațiu Suciu), Cultura europeană, modelatoare de caractere în rândul personalităților istorice ale Lugojului (preot Cristian Cerbu). Vor fi lansate noutăți editoriale de specialitate (Dumitru Tomoni: Pașaport pentru istorie: credenționalele bănățene de la Alba Iulia, Eurostampa, 2019, și Enciclopedia Banatului, vol. 2: Istoriografia, David Press Print, 2020; Constantin-T. Stan: Bredicenii. Studii și articole, Eurostampa, 2021; Sergiu Soica: Episcopul Vasile Aftenie în dosarele Securității, Mega, Cluj-Napoca, 2021, iar în finalul „maratonului” editorial va fi prezentată editura orădeană Ratio et Revelatio.

Sâmbătă, 18 septembrie, la ora 19, participanților la prima ediție a Conferinței, dar și publicului meloman interesat li se va dărui, în holul de marmură al cetății universitare lugojene, un select concert, cu participarea extraordinară a mezzosopranei Aura TWAROWSKA și a unor valoroși interpreți lugojeni și timișoreni: pianista prof. Raluca MICLĂUȘ (Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj), violonista Maria Gloria MIHAI (Filarmonica „Banatul” Timișoara) și pianiștii Patricia ROȘCA (Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj) și Mihai Alexandru PIROI (Școala Gimnazială „Babel” Timișoara).

Finalul (duminică) este rezervat dezvelirii și sfințirii, la biserica ortodoxă din satul Jdioara (comuna Criciova), a unei plăci memoriale închinate învățătorului-poet Gheorghe BĂLTEANU (cu aportul primarului localității, doamna contabil Romica Elena CĂTANĂ, a preotului paroh Vali Petrică UNGAR, a Preaonoratului protopop lugojean Ionuț FURDEAN și a scriitoarei și actriței Mia ROGOBETE), vizitării cetății medievale și împărtășirii unei agape de rămas-bun, pe malul Nădrăgelului, în poiana din fața cetății.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.