Trupa lugojeană de teatru, pentru aproape o săptămână, oaspete a prietenilor greci

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Este ştiut faptul că după Revoluţia din Decembrie 1989, ţării noastre (respectiv şi Lugojului) i-au fost deschise larg nişte ferestre înspre afară. S-au semnat o serie de protocoale de înfrăţire cu oraşe de prin Europa: Jena, cel mai vechi parteneriat (încă de pe vremea multpreafusilatului), Orleans, o serie de orăşele din Serbia sau din fosta Iugoslavie şi altele. Unul care ocupă un loc mai aparte în sufletele partenerilor îl reprezintă oraşul grec Assos Lehaio (Perigiali), cu care, în timp, s-au dezvoltat nişte relaţii culturale trainice, sănătoase, care, pe an ce trece, se consolidează.

Ceea ce îi uneşte este pasiunea pentru teatru, căci am uitat să vă spun că şi ei au o trupă  de teatru, foarte talentată, cu care au participat la toate festivalurile internaţionale teatrale organizate în urbea noastră. Aşa cum e firesc, nici „fraţii” noştri eleni nu s-au  lăsat mai prejos, invitându-i pe lugojeni în Grecia.

Aşa  s-a întâmplat şi anul acesta, când, spre sfârşitul lui iulie, timp de aproape o săptămână, lugojenii au dat curs unei invitaţii primită din partea Asociaţiei  Culturale Apollon, din Assos Perigiali, Grecia, a cărei preşedintă este omul de teatru  Polixeni Orkopoulou Xanthaki, un fel de Maia Voronca a noastră.

Iată ce ne-a declarat Tudor Trăilă, actor de vreo 30 de ani al prestigioasei trupe lugojene, directorul Casei de Cultură a municipiului:

„Deplasarea în Grecia s-a făcut în cadrul schimbului cultural dintre Lugoj şi Assos – Perigiali, oraşe înfrăţite. Teatrul lugojean a prezentat pe scena Teatrului Apollon, din Perigiali, comedia de mare succes „Hangiţa”, de Carlo Goldoni, în regia Mariei Voronca. Publicul cald, avizat, a umplut până la refuz sala teatrului din Peloponez – sudul Greciei, a savurat din plin piesa, răsplătind jocul magistral al colegilor mei cu reprize de aplauze minute în şir. Din distibuţie au făcut parte: Ileana Căprariu, Tudor Trăilă, Constantin Ilie, Constantin Goloşie, Loredana Lupescu, Maria Rogobete, Cristina Velici, Alexandra Jivan, Cristian Alexandru şi Emanuel Cebzan”.

Dar iată și impresia pe care au avut-o gazdele trupei lugojene:

„O excelentă reprezentație ne-a oferit trupa de teatru „soră” din Lugoj, România, aseară, pe scena Teatrului Perigiali: „Hangiţa”, de Carlo Goldoni. Cei zece actori români minunați, cu interpretarea lor rafinată și costumele impresionante, au reușit să ne smulgă cele mai calde aplauze. După schimbul de suveniruri cu președintele Asociației noastre, a urmat o cină de cântări și dansuri greco-române. Mulțumim din suflet întregii echipe pentru onoarea pe care ne-au făcut-o și le le dorim drum bun la întoarcerea în România”, a ținut să precizeze și Polixeni Orkopoulou Xanthaki, președinta Asociaţiei  Culturale Apollon, din Assos Perigiali, Grecia.

Mircea ANGHEL

 

1 comentariu

  1. Mulțumim Domnului Anghel – Mircea, pentru apropiații din teatrul lugojean – pentru articolele frumoase și la obiect, care ajung să prezinte lugojenilor activitatea artistică a prestigiosului Teatru Municipal ,,Traian Grozăvescu”. Sunteți, aproape, singurul jurnalist (gazetar, cum îmi place mie să spun pe scenă, în,,Gaițele” lui Kirițescu), care se interesează și scrie, fără nici un interes, despre munca și realizările noastre.
    Cu stimă și mai ales prietenie,
    Tudor Trăilă și trupa Teatrului Municipal, Traian Grozăvescu” Lugoj

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.