Transluncani, cel mai spectaculos drum din Timiș, a devenit acum și mai atractiv

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Nicolae SILADE

Puțini primari din județul Timiș se pot lăuda cu realizări de excepție, atât în beneficiul localnicilor, cât și al celorlalți locuitori ai județului, și chiar ai României. Între aceștia, la loc de cinste se află, credem, Costel Medelean, primarul comunei Tomești, care a reușit, printr-o investiție de aproape un milion de euro, să realizeze cel mai spectaculos drum din județ,  Transluncani,  care poate concura cu Transalpina sau cu Transfăgărășanul și atrage un număr din ce în ce mai mare de turiști.

Și pentru că despre turism este vorba în cele ce urmează, să spunem că Transluncaniul, cel mai spectaculos drum rutier din Timiș, a devenit acum și mai atractiv pentru cei care vizitează zona de munte a județului, fiind decorat cu o pictură murală de mari dimensiuni, Țara Făgetului intrând astfel în circuitul traseelor „street art”. Pe unul dintre zidurile de susținere a șoselei, un grup de artiști coordonați de Flavius Rouă a lucrat două săptămâni la realizarea unei picturi murale de 12 metri lungime și șase metri lățime. Imaginea prezintă un străvechi obicei al locului: țărani în costume populare care strâng fânul și îl încarcă în căruțele trase de cai, iar alături se află un detaliu cu motivele florale ale portului popular din zonă, imaginea dorindu-se a fi sugestivă pentru cei care vizitează locul.

Lucrarea este un proiect realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș, în colaborare cu Primăria Comunei Tomești și sprijinul Consiliului Județean Timiș. Delia Barbu,  directorul executiv al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, unul dintre inițiatorii proiectului, spune că prin această inițiativă va fi mai bine susținut turismul din zonă, dar și dezvoltarea acestei industrii.

Alexandru Proteasa, președinte al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș și vicepreșdinte al CJT, a ținut să precizeze că încurajează abordările inedite și proiectele care redefinesc contextul clasic, uneori încremenit în timp, acțiunile de revitalizare a spațiilor, adăugând că, prin această lucrare, Țara Făgetului intră pe traseele supranumite „street art”, ca o interesantă experiență turistică alternativă. El a subliniat că nu întâmplător a fost ales acel loc, căci mănăstirea Românești, vârful Padeș, ori vârful Rusca, traseul sinuos de pe Transluncani, ori Muzeul Sticlei de la Tomești sunt tot atâtea atracții turistice care merită vizitate, atât de timișoreni cât și de vizitatori străini. Preoteasa a dat asigurări că după inaugurarea acestei lucrări, care reprezintă o premieră și poate stimula turismul, va continua strategia de gestionare a patrimoniului județului, urmând ca în zona montană să fie valorificat și potențialul turistic al comunelor Pietroasa și Nădrag și să se realizeze legăturile rutiere cu județele Hunedoara și Caraș-Severin.

Directorul asociației, Delia Barbu, a adăugat că dorește ca actuala ofertă turistică să fie îmbogățită cu produse din gospodăriile localnicilor și cu cele ale meșteșugarilor din zonă, dând ca exemplu proiectul „Mic dejun la Margina”.

La rândul său, Costel Medelean, primarul comunei Tomești, a spus că drumul poate fi străbătut aproape întregul an și că primii invesitori, localnici, au început deja să apară și au amenajat pe marginea drumului două locuri de popas, de unde priveliștea poate fi admirată în voie. Medelean a mai spus că au fost asfaltate toate drumurile din satele comunei, că au fost reabilitate mai multe clădiri publice, investițiile primăriei fiind făcute în proporție de 90% cu fonduri europene. „Iar rezultatele investițiilor n-au întârziat să apară. Mai ales în weekend, turiștii sunt din ce în ce mai numeroși”, a punctat Costel Medelean, care a dăugat că în curând va fi restaurată și vechea bisericuță de lemn din Românești, monument istoric din secolul al XVIII-lea, unde lucrările nu au putut fi demarate din cauza întârzierii avizului de la Ministerul Culturii. În zonă se ajunge relativ ușor, pe autostradă până la Margina, apoi Coșava, Românești, Tomești, Colonia Fabricii, Luncanii de Sus și Luncanii de Jos, unde există deja două pensiuni, Ardeleanu și Alpin, dar și o crescătorie de păstrăvi.

Despre cele afirmate mai sus, de către inițiatorii și realizatorii proiectului, ne-am convins noi înșine, la fața locului, într-o zi însorită de toamnă, când am parcurs de la un capăt la altul satul Luncanii de Jos, apoi Transluncaniul, care urcă până la 700 de metri înălțime, nu departe de vârful Padeș (1382 m), cel mai înalt din județul Timiș, spre locul numit „La Oboare”, un drum destul de îngust, șerpuind amețitor printre păduri, pe serpentine săpate în stâncă. Așa că vă recomand călduros să-l parcurgeți.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.