Condensatorul: ce este și ce trebuie să știi despre caracteristicile acestuia?

Condensatorul face parte din grupul de bază al componentelor electronice pasive. Sunt folosite pentru a stoca energie , dar proprietățile și aplicațiile lor nu se opresc aici. Condensatorii vin în diferite forme, culori și dimensiuni, dar caracteristica lor de bază – capacitatea de a stoca energie – este neschimbată.

În ce constă un condensator?

Știi deja că aceste condensatoare sunt depozite de energie. Mai exact, electricitate – nu căldură, cinetică sau orice altceva. Mai simplu, ele servesc drept „ depozitare a energiei electrice ”. Sarcinile electrice, cunoscute în mod obișnuit ca și „curent”, se acumulează pe plăci metalice numite capace. Există un decalaj între ele, astfel încât să nu se atingă, ci să fie foarte aproape unul de celălalt. Aceste trei lucruri sunt suficiente pentru a face un condensator : două plăci și ceva între ele care este neconductiv, o substanță numită dielectric sau izolator.

Pe plăci se pot acumula sarcini electrice, pozitive pe una și negative pe cealaltă. Deoarece sunt diferiți, adică au semne opuse, încearcă să se atragă unul pe celălalt . Dar stratul izolator al dielectricului împiedică acest lucru. În ciuda faptului că încărcăturile rămân staționare, există beneficii măsurabile – există tensiune!

Ce este legat de condensator?

Mai este un lucru legat de existența acestora și de atracția lor reciprocă. Va exista un câmp electric între și în jurul plăcilor . În spațiul dintre plăci, adică în interiorul dielectricului, acesta va fi omogen, adică va avea aceeași valoare în fiecare loc. În afară, în jurul condensatorului, acesta va fi și el prezent, dar cu siguranță mai slab .

Două grupuri de sarcini care doresc să se atragă reciproc generează tensiune între plăci, care este tensiunea exprimată în volți. Cu cât valoarea este mai sus, cu atât vor să se lipească unul de celălalt.

Care este cel mai important lucru într-un condensator? Capacitatea. Spre deosebire de găleți, capacitatea electrică – așa cum vorbim despre ea – este exprimată în faradi și în calcule este marcată cu litera C. Farad este o unitate relativ mare.

Capacitatea C, tensiunea U și sarcina electrică Q acumulată în condensator sunt legate printr-o legătură clară. Dacă ai un condensator fix, acesta poate acumula multă sarcină la tensiune joasă (U mic, Q mare), sau invers – dacă tensiunea este mare, cantitatea de încărcare scade proporțional. Cu cât capacitatea unui condensator este mai mare, cu atât mai multă sarcină poate acumula la o anumită tensiune.

Despre admin 6810 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.