Tineri lugojeni de excepție: Emanuel Olariu

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Remus V. GIORGIONI

Născut la Lugoj în anul 1984, Emanuel este fiul cunoscutului pastor Dumitru Gigel Olariu, care conduce Centrul de Studii Biblice de la Surduc – ca președinte pentru România al Asociației Precept Ministries din Chattanooga, Tennesse, USA.

Părinții – adică tata – și bunicii sunt dela Susani, iar mama, Mariana, de la Constanța. Școala generală cu clasele I – IV a făcut-o la Școala nr.5 (fără să viseze vreodată că va ajunge într-un târziu tot acolo – adică în aceeași locație – director).

Clasele V – VIII și liceul le-a urmat la Coriolan Brediceanu. De mic a fost pasionat de sport: la facultate, în SUA, a făcut parte din echipa de fotbal. Actualmente este director general (administrativ) la Școala Harul,   despre care noi am scris cu diferite prilejuri, fiind vorba despre singura școală particuară din municipiu și una dintre cele mai performante.

Emanuel are două surori, amândouă cu studii în State: Delia (asistent social) și Patricia, care a absolvit o facul-tate de Biochimie, iar acum este în anul doi la Facultatea de Medicină și Farmacie din Timișoara.

Între anii 2004 – 2008, Emanuel Olariu urmează în Statele Unite, la Universitatea Bethel din Indiana, în paralel, două facutăți cu profiluri similare: Administrarea Afacerilor, și Economie-Finanțe. Are așadar două licențe, obținute în aceeași perioadă de timp necesară absolvirii unei singure facultăți. (Dar pentru că plătise doar pentru una, americanii l-au pus să facă un semestru în plus; fapt este că s-a întors acasă victorios, cu două diplome în geamantan!)

„Ca orice tânăr de vârsta mea, am plecat în America cu gândul de a face bani… Cu toate astea, nu eram hotărât să rămân în State: aveam convingerea că se poate face ceva – era de lucru – și în țara mea.”

Înainte de a trece mai departe, con-siderăm necesar să spunem câteva cuvinte despre școala din America. Universitatea Bethel este o școală creștină, unde – cu toate că există și discipline laice – accentul se pune pe educație și morală religioasă, pe edificarea caracterului.

(În România avem ceva asemănător la Oradea: Universitatea Emanuel…)

Venind vorba de caracter, trebuie menționat că absolventul Emanuel Olariu a adus cu el (a transferat la școala sa) cursul de Formarea și edificarea caracterului – curs predat de profesorul David Gabriel, despre care am scris, tot în cadrul acestei rubrici.

Dacă este să rămânem puțin în acest cadru, vom spune că, în anul trei la Economie-Finanțe, Emanuel Olariu a fost declarat studentul anului.

De asemenea, la o bună bucată de vreme după absolvire (anul 2017) a fost subiectul unui amplu articol pu-blicat în monitorul (organul de presă al Universității): Bethel Magazine; drept dovadă că o școală serioasă se interesează de soarta – evoluția ulterioară a – absolvenților ei. Revista apare de două ori pe an într-un tiraj de 15.000 de exemplare, având așadar o largă arie de răspândire.

În cadrul articolului, absolventul Emanuel Olariu (din Lugoj- România) explică pe larg motivele pentru care a renunțat la gândul îmbogățirii prin mijlocirea a două facultăți cu profil de afaceri urmate în străinătate și s-a orientat către învățământul creștin. (Pentru gloria lui Dumnezeu și slujirea semenilor, fiind de folos societății în mijlocul căreia trăim cu toții, în municipiul de pe Timiș.)

Emanuel este căsătorit și are trei copii, soția fiind învățătoare tot la Școala Harul. Are două fetițe de șase ani, Gloria și Grace, și un flăcău de patru luni, Victor.

Întorcându-se acasă imediat după absolvirea celor două facultăți în State, Emanuel a găsit un proiect de școală (grădiniță cu 30 de copii) început într-un spațiu redus din anexele Bisericii Harul, și s-a gândit imediat că acesta este locul ideal pentru care Dumnezeu l-a pregătit. Iar nu vreun post bănos din cadrul mediului de afaceri, pentru care de altfel s-a pregătit.

Astfel încât, tânărul absolvent și-a schimbat orientarea și perspectivele, deși avea să ia în piept un proiect lung și anevoios. Dar s-a gândit că cele spirituale sunt lucruri mai de valoare decât toate cele materiale și că Dumnezeu îl va răsplăti (ceea ce s-a și întâmplat). Iar relațiile pe care și le făcuse în mediile neoprotestante din SUA în timpul studiilor i-au fost de mare ajutor la început de drum.

Prietenii din State l-au ajutat să continue acest proiect: când a preluat administrarea școlii (Școala evreiască din curtea sinagogii) a găsit totul în alb, în stadiu incipient. Mai trebuiau făcute fațadele (frontală și cele laterale), cât și interioarele claselor, – birouri și laboratoare etc. Trebuie de asemenea menționat că părinții copiilor înscriși achită doar o parte din costurile elevilor.

Trebuie menționat că Biserica Harul este partenerul principal al Școlii, dar ea se ocupă mai mult de latura spirituală a proiectului, atragerea de elevi din toate mediile orașului.

Dar fondatoarea Școlii este Asociația „Legământul Harului”. Pe de altă parte, Asociația Precept Ministries, încă din anul 2001, a susținut acest proiect grandios de educație creștină.

Boardul de conducere al Școli (Consiliul Director), format din șase persoane, s-a întrunit ultima oară într-o ședință de analiză a activității Școlii în ultimul an școlar pe 24 iunie curent.

Președintele acestuia este americanul Gearl Spicer, pastor al Bisericii One Heart din Atlanta Georgia. Școala are rezultate bune la învățătură, clasându-se printre primele din oraș.

Din cei șapte absolvenți ai primei promoții a clasei a XII-a, șase au trecut examenul de bacalaureat. Astfel încât directorul Emanuel Olariu are numai motive de satisfacție și nu regretă defel alegerea făcută.

În aceste condiții, putem și noi să încheiem acest articol de presă adaptând sloganul american la țara noastră:

God Bless Romania!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.