Remus V. GIORGIONI
Alex Dandu s-a născut la Lugoj în anul 1992. A fost un copil precoce (primul desen l-a… executat la opt luni!). A frecventat grădiniţa din Micro I, iar clasele primare la Şcoala Generală 2 şi Şcoala 3. Gimnaziul şi liceul le-a terminat la „Coriolan Brediceanu” – Bredi, cum se exprimă copiii. Între 2011-2013 a urmat Facultatea de Arte Plastice şi Design – secţia Grafică. A început să vorbească târziu, la trei ani jumate (ca Lucian Blaga, cel „mut ca o lebădă”…) Dar de pictat, cum spuneam, a început de… când s-a născut; – înainte de a i se da hârtie şi un cărbune, primele „picturi” le-a realizat pe pereţii casei!
A fost de mic concentrat pe pasiunea pe care o va urma – şi dezvolta – toată viaţa. (El zice că ar fi fost un copil rebel, din cauză că-i plăcea să se poarte pletos şi era nonconformist. Dar noi, cunoscându-l, înţelegem că a fost un copil bun şi chiar un elev bun, concentrat însă pe materiile care-l interesau.) Acum, când face 30 de ani, Alex – AlexanDru = nume „de scenă” – este o personalitate culturală multiplă. În pictură, după cărbune şi acuarele, foloseşte ca tehnici de lucru acrilic şi spray. (Mai puţin grafica pe calculator, care în prezent suplineşte – ba alteori chiar înlocuieşte – talentul multor tineri artişti.)
L-am întrebat cu ce s-a ocupat în ultimii 9 ani, de la absolvirea facultăţii. Şi, din vorbă în vorbă, am constatat că este pasionat şi de muzică, pe care a practicat-o între 13 şi 22 de ani, după aceea concentrându-se pe arta grafică.
Ca membru al formaţiei muzicale R-DEM (3 persoane), formaţie care cultivă muzica hip-hop şi underground, a susţinut împreună cu colegii peste o sută de concerte. În cadrul formaţiei cu pricina, Alex a fost MC şi producător, plus autor de versuri.
Concertele le-au susţinut la Teatrul Municipal Lugoj, dar au participat şi la 3 ediţii ale StudentFest, Timişoara; şi la numeroase baluri ale bobocilor de la diferite licee lugojene. La care se adaugă, ca o încununare,concertul de la Silver Churh, din Bucureşti.
De vreo 10 ani însă, Alex s-a retras din activitatea muzicală, spre a se concentra şi a se dedica total pasiunii sale prime, pictura şi grafica. (Amintim că ceilalţi doi colegi: Gemini Jaxx şi DJ Flamă – nume de scenă, de bună seamă 0 au rămas să-şi continue activitatea şi fără el.)
De la „Biserica de argint” (Silver Church) la Galeria Neagră
La admitere – care a inclus două probe de câte şase ore, la două zile diferenţă – a executat în cărbune un portret după model (nota 9,75 – prima probă). Şi o compoziţie pe temă dată: Nucleu într-un univers paralel, la care a luat nota maximă. Prima expoziţie de pictură a lui Alex Dandu, la vârsta de 9 ani – sub îndrumarea Florei Răducan – a avut loc la biblioteca municipală. Au urmat apoi, în timp, mai multe comenzi, de picturi mai mari sau mai mici.
La sfârşitul anului I de facultate, a lucrat pentru firma Dent Cof din Timişoara, firmă de tehnică dentară cu activitate internaţională (şi cu filiale în străinătate – cum ar fi, spre un exemplu, în Brazilia). Aici a pictat un laborator întreg: zeci şi zeci de metri pătraţi.
A mai avut apoi o colaborare fructuoasă cu Escape Venue, club de noapte timişorean, unde a pictat pereţi, băi şi mobilier. Pentru o frizerie lugojeană de pe strada T. Vladimirescu a realizat de asemenea o specifică, sugestivă pictură murală. Dar artistul nostru a participat la atâtea evenimente cultural-artistice că, spre a le enumera, nu ne-ar ajunge spaţiul acestei rubrici! Spre doar un exemplu, a colaborat cu organizatorii la cele două ediţii de Lugoj, Oraşul Jazz. În 2021, a realizat 15 lucrări expuse pe 15 şevalete în Piaţa Sindicatelor. Iar la ediţia din anul acesta, în ultima zi a festivalului, a executat portretul cântăreţei Maria Răducanu. Portret oferit artistei chiar înainte de concert, şi care a fost expus pe platoul Casei de Cultură pe tot timpul concertului.
O expoziţie de grup a lui AlexanDru Dandu a avut loc în mai 2020 la Galeria neagră din Bucureşti, împreună cu un grup de artişti din noul val, cu care are afinităţi; oameni pe care îi apreciază şi de care la rândul lui este apreciat.
Se cade, desigur, să menţionăm şi pictura murală de pe gardul stadionului (dinspre benzinăria MOL), realizat în tehnica spray. Este vorma de o selecţie de fotbalişti locali, naţionali şi internaţionali – îi menţionăm pe internaţionalii de cetăţenie română: Hagi, Chivu, Contra.
În timp ce realiza această grandioasă lucrare, a fost vizitat şi încurajat (apreciat) de colegul pictor Dumitru Andrei, un alt artist plastic lugojean de marcă. El a realizat portrete de domnitori şi regi români, cât şi alte lucrări pictate pe coridoarele Şcolii creştine Harul. (Mai menţionăm, lucrarea dublă „Calea strâmtă şi calea largă” de pe pereţii capelei din Cimitirul Baptist. Cât şi remarcabila pictură murală „Arca lui Noe” din curtea grădiniţei creştine – în spatele sinagogii.)
În ultima vreme, Alex Dandu cultivă şi grafica de carte: are o comandă pentru ilustrarea unui volum de versuri: „My longing Has Riched a Point” – de americanca Katrina Fulton, din oraşul Hartford, statul Connecticut.
La sfârşitul convorbirii, am dezbătut cu artistul complex care este AlexanDru Dandu despre diferenţa dintre un textier şi un poet. Apoi despre controversatul Premiu Nobel pentru Literatură, câştigat nu de mult de muzicianul Bob Dylan. Şi am convenit că acesta produce texte care nu sunt doar… texte muzicale, ci producţii profund lirice: avem de-a face cu un muzician „cu valenţe poetice”, cum ne-a declarat tânărul Dandu.
Iar în final – final în care trebuie să accentuăm încă o dată pentru cititorii noştri că am cunscut un tânăr artist precoce, înzestrat în mai multe domenii – l-am rugat să ne spună un cuvânt pentru cititorii din generaţia sa, ai ziarului nostru. Iar el a răspuns prin următorul vers-cogitaţie lirico-filosofică; un vers din textele sale muzicale: „Artistul e mort de când se naşte şi până învie…”
Am înţeles de la el că „învierea” se produce în momentul când accepţi că eşti înzestrat de Dumnezeu într-un domeniu şi îţi urmezi cu consecvenţă vocaţia. Despre cealaltă Înviere, învierea morţilor, cu altă ocazie…
Lasă un răspuns