
Protecția locuințelor și a bunurilor a devenit o problemă importantă și din fericire se poate realiza foarte ușor, pentru că avem la dispoziție tot felul de soluții inteligente, accesibile și ușor de folosit. Numai că nu întotdeauna știm ce să alegem. Sistemele de alarmă moderne nu te protejează numai de hoți, dar și de alte incidente neplăcute. De pildă, te informează cu privire la nivelul de monoxid de carbon din casă, sau poate să te informeze dacă în casă s-a produs o inundație, sau dacă se simte miros de gaz. Îți oferim în acest articol 7 trucuri practice care îți pot salva casa de surprize neplăcute.
Care este rolul unui sistem de securitate
În general, un sistem de securitate are următoarele roluri:
- Previne intrarea prin efracție (există camere de supraveghere la vedere, alarme activate atunci când este spart un geam sau forțată o ușă de exemplu).
- Informează atunci când are loc o efracție.
Ce poți face pentru a-ți păstra casa în siguranță
Există mai multe moduri prin care te poți proteja. Iată-le pe cele mai importante.
- Folosește clasicul sistem interfon pentru casă. În acest fel vei ști întotdeauna cine vrea să-ți intre în casă.
- Folosește sisteme cu detecție de mișcare: sunt foarte eficiente, pentru că economisești spațiu pe HDD, dar și timp. Foarte important, poți vizualiza doar imaginile care conțin mișcare. Senzorii de mișcare sunt foarte buni mai ales dacă ai multe ferestre la casă. Senzorii pot detecta cît de mare este ceea ce trece prin dreptul lor, prin urmare nu vor reacționa atunci când trece de pildă o pisică sau un câine. De altfel, poți seta alarma în așa fel încât sistemul să detecteze o anumită greutate.
- Apelează la proiectoare cu detectoare de mișcare: sunt foarte bune atunci când cineva necunoscut intră în curte, au un efect psihologic puternic. De asemenea, dacă stai la curte, poți monta diferite becuri care se aprind atunci când senzorii detectează mișcare.
- Atunci când montezi camerele video ai grijă ca acestea să aibă o cât mai mare vizibilitate și să nu aibă nici un obstacol în fața lor (copaci de exemplu). Nu uita că trebuie să fie monitorizate toate intrările în casă.
- Optează pentru mai multe variante de securitate, nu doar unul singur. Cu cât îți sporești protecția cu atât mai bine.
- Amintește-ți să ai grijă de camerele video, pentru că acestea se pot umple de praf sau de alți factori poluanți și atunci imaginile pe care le vor reda nu vor mai fi nici pe departe atât de clare cum ar trebui. Trece camerele de supraveghere în revistă măcar la două săptămâni, ca să te asiguri că totul funcționează normal.
- Sistemele smart de automatizare încep sa fie la modă. Sunt foarte comode, poți arma sau dezarma sistemul, poți încuia sau descuia uși, poți aprinde sau stinge luminile, poți da drumul sau regla căldura în interiorul locuinței. Și poți face toate acestea de la distanță, prin intermediul telefonului mobil. Poți primi chiar notificări dacă ai uitat o fereastră deschisă, sau dacă ai uitat să închizi ușa.
- Sistemele wireless de alarmă sunt foarte eficiente, pentru că ele fac trei lucruri: detectează mișcarea, declanșează alarma și comunică mai departe urgența apărută. Folosește-le așadar cu încredere.
- O altă recomandare importantă este aceasta: atunci când pleci de acasă lasă lumina de pe hol aprinsă sau un radio deschis, astfel încât să dai senzația că este cineva acasă. Iar sistemele de iluminat inteligente îți permit să aprinzi sau să stingi lumina în locuință chiar și atunci când ești plecat în vacanță, doar prin intermediul telefonului mobil.
Soluții pentru a te proteja există, trebuie doar să le cauți. Iar dacă nu știi care se potrivește cel mai bine casei tale, întreabă întotdeauna specialiștii.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns