5 consecințe ale mâncatului excesiv

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/barbecue-bbq-beef-brown-236887/

Mâncatul în exces, chiar și atunci când nu îți este foame, este considerat de psihologi drept o tulburare alimentară. Se poate întâmpla ca anumite alimente să-ți stârnească pofta mai mult decât altele, și să mănânci mai mult decât ai nevoie, și probabil ți s-a întâmplat și ție să mănânci uneori ”până nu mai poți”.

Dacă, însă, acest lucru devine un obicei constant, mai ales dacă mănânci pe fond nervos sau atunci când te confrunți cu anumite probleme emoționale cărora cu greu le faci față, poți considera că este vorba de un dezechilibru alimentar.

Trebuie însă să știi că este o problemă cu care se confruntă, din păcate, tot mai multe persoane și că există anumite manifestări observate la cei care suferă de astfel de tulburări. În primul rând, numărul de calorii consumat la o masă depășește cu mult nevoile organismului, iar acest lucru se poate transforma în obișnuință și astfel să devină un obicei practicat involuntar.

Cauzele mâncatului în exces

Tulburările de alimentație, în special mâncatul în exces, au de obicei cauze emoționale sau obiceiuri alimentare greșite. Aceste cauze însă nu sunt în totalitate cunoscute, și de obicei variază de la un om la altul. 

Multe persoane care mănâncă în exces o fac pentru a face față unor probleme cu care se confruntă, de exemplu stresul cotidian, stări de nefericire datorate unor evenimente neplăcute, neîmplinire emoțională etc. Printre factorii de risc se numără însă și istoricul medical, cu tulburări de alimentație din familie, sau care indică episoade de depresie, abuz emoțional, consum de alcool ori droguri.

Pe de altă parte, mâncatul compulsiv poate fi însă pur și simplu consecința unor obiceiuri alimentare greșite.

Manifestări ale mâncatului excesiv

”Boala” mâncatului excesiv se poate manifesta în mai multe feluri, de exemplu să consumi cantități mari de alimente chiar dacă lipsește senzația de foame, să ascunzi mâncarea, să mănânci singur sau când nu este cineva în preajmă, și mai ales să mănânci când ești supărat, nervos, îngrijorat sau neliniștit. Hrana este privită în acest caz ca un substitut pentru a compensa probleme emoționale netratate.

Consecințe ale acestei tulburări alimentare

Dacă mănânci în exces și consumi la o singură masă un număr mai mare de calorii decât are nevoie organismul, trebuie să știi că, pe termen lung, acest lucru are efecte devastatoare asupra organismului.

Iată câteva din consecințele nocive, în timp, ale mâncatului în exces:

  • Obezitatea

Obezitatea este una dintre principalele complicații pe care le aduce cu sine această tulburare alimentară a mâncatului în exces, dacă este lăsată netratată. Faptul că ești supraponderal vine la pachet și cu alte complicații pentru sănătate, cum ar fi riscul de accident cardiovascular, de diabet tip 2 sau de infertilitate. Cu toate acestea, pot exista persoane de greutate normală, care însă să manifeste consum compulsiv de alimente, pe fond emoțional sau nervos.

  • Osteoartrita

Supraponderabilitatea are implicații directe asupra organismului, deoarece kilogramele în plus pun presiune pe articulații și pe sistemul osos. În timp duc la osteoartrită, dureri musculare, lombare dar și manifestări cronice ale acestor afecțiuni.

  • Funcționarea defectuoasă a organelor interne

În cazul mâncatului în exces, pe termen lung ficatul și rinichii, fiind suprasolicitați, nu mai funcționează corespunzător. În cazul bolilor renale, substanțele toxice nu mai sunt eliminate din organism și pot să apară umflături ale feței, picioarelor sau extremităților, iar bolile hepatice provoacă la rândul lor inflamații în corp, chiar din stadiile lor precoce.

  • Colesterol mărit

Consumul excesiv de alimente poate determina creșterea valorilor colesterolului ”rău”, de tip trans, adică fie cel provenit din mâncărurile procesate, fie de la cele de origine animală în exces. La rândul lor, aceste valori mărite cresc riscul cardiovascular și favorizează ateroscleroza.

  • Probleme de metabolism

Dacă se manifestă sub forma unui metabolism lent, aceste probleme influențează la rândul lor starea psihică, de zi cu zi, cheful de muncă sau de viață. În acest fel, poate observi că nu mai abordezi cum trebuie problemele zilnice, și implicit acest lucru îți afectează calitatea vieții.

Cum poți corecta problemele alimentare

Dacă te confrunți cu probleme de alimentație în exces trebui să știi că acestea pot fi corectate cu atenție și control. În primul rând, trebuie să acorzi atenție etapelor în care observi că ai tendința de a mânca compulsiv, sub influența stresului sau a emoției.

Apelează la sfatul unui nutriționist care te va ajuta să ții sub control aceste episoade, să alegi acele alimente și mâncăruri ce conțin nutrienții și vitaminele de care organismul tău are nevoie.

Consumă doar alimentele benefice pentru tine și respectă orele de masă, fără a intercala episoade de ronțăit dulciuri nesănătoase. Dacă alegi livrarea la domiciliu în Alba Iulia comandă mâncăruri ușoare, sănătoase, care te vor ajuta să păstrezi un control pe termen lung al alimentației și să-ți redefinești tendințele de consum.

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.