Timp de două zile, Uzdinul a fost capitala Limbii celei Române

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Timp de două zile (20-21 aprilie 2018), la Uzdin – Voivodina, Serbia, în organizarea Societăţii Literar-Artistice TIBISCUS, din aceeaşi localitate, a avut loc Simpozionul Internaţional Oameni de seamă ai Banatului, ediţia a XXII-a.

Simpozionul a debutat vineri, 20 aprilie 2018, cu dezvelirea şi sfinţirea plăcii comemorative dedicată lui Pavel Herendici – Pamela (1954-2017), cunoscut om  de cultură și important promotor cultural. Simpozionul a continuat cu „Iar acum adio…”, un remember sportiv, prilejuit de retragerea din activitatea de performanţă a lui Vasile Stoia, cel mai bun  produs al Uzdinului la tenis de masă, urmat de deschiderea expoziţiei de sculptură a artistului plastic Alexandru Oprici, intitulată Torna, torna fratre!, inaugurată la Casa Românească din Uzdin, secondată de o alta, de data aceasta fiind vorba de Expoziţia de cărţi, programe, afişe, invitaţii… de la ediţiile anterioare ale simpozionului, despre care au vorbit Gheorghe Rancu, Florian Copcea şi neobositul Vasile Barbu, amfitrionul fără de cusur al acestei întâmplări culturale.

Sâmbătă, 21aprilie a.c., la Sala Căminului Vânătorilor, a avut loc deschiderea oficială  a evenimentului cultural de o însemnătate deosebită atât pentru vorbitorii de limbă românească din Banatul Sârbesc, cât şi pentru românii de pretutindeni.

Cuvântul de salut a fost rostit de Vasile Barbu, preşedinte al Societăţii Literar-Artistice din Uzdin, Ioan Ciama, vicepreşedinte al S.C. „Avram Iancu” din România, Florian Copcea (Drobeta Turnu Severin-România), Cetăţean de Onoare al Uzdinului, Gheorghe Rancu (Şopotul Vechi-România), redactor şef al revistei „Almăjul”, Cetăţean de Onoare al Uzdinului, Gheorghe Dinu, consul general al României la Vârşeţ, Anişoara Ţăran, coordonatoare în Departamentul pentru  învăţământ al C.N.R.

După cuvântul de salut, a fost conferit Premiul Dr. Gligor Popi următorilor: Ioan Cipu (1925-2018), postmortem (Făget -Timiş), Nicolae Scheianu (Baia Mare) şi lui Gheorghe Rancu (Şopotul Vechi-Caraş Severin) pentru a doua oară, toţi trei din România.

Activitatea a continuat cu lansări de carte şi reviste:

1) Volumul Din Pantheonul Banatului istoric, autor Gheorghe Rancu. A prezentat Vasile Popuţa;

2) Revista Talpa Ţării, nr. 1, prezentată de redactorul şef al revistei, „ex-lugojeanul” Nicolae Toma;

3) Volumul de versuri intitulat Sacramentul singurătăţii, autor Vasile Barbu, despre care a vorbit scriitorul băimărean Nicu Scheianu;

4) Restituiri istorice, de Mihai Suru, despre care au cuvântat autorul şi Gheorghe Rancu.

Un alt punct pe ordinea de zi a fost cel de comunicări în plen. Au susținut comunicări:

1) Prof. dr. Vasile Popuţa (Timişoara) – „Octavian Goga, poetul născut pentru România Mare”;

2) Gheorghe Rancu Bodrog  (Şopotul Vechi) – „Dr. Atanase Popovici şi dr. Ion Sârbu la Conferinţa de Pace de la Paris (1919);

3) Elena Maria Murgu (Timişoara) – „Laureaţii  premiului „Dr. Gligor Popi, de ieri şi de azi”.

Simpozionul a continuat cu Sesiunea de comunicări. Participanţii fiind numeroşi  (în număr de 45) au fost împărţiţi în trei secţiuni. La secţiunea a treia, care s-a desfăşurat la Căminul Vânătorilor, subsemnatul a prezentat un referat foarte bine primit de cei prezenţi despre o mare personalitate a Banatului, solista de operă, mezzosoprana de talie internaţională, nimeni alta decât lugojeanca Aura Twarowska, Cetăţean de Onoare a Municipiului Lugoj.

„Este o mare bucurie pentru noi, românii din afara graniţelor României, să organizăm un astfel de simpozion, pe care l-am intitulat Oameni de seamă ai Banatului. Şi-l organizăm de 22 de ani cu mari bucurii, cu însufleţire, cu dragoste pentru personalităţile Banatului (şi nu numai). Totul s-a materializat în cele 27 de cărţi pe care le-am editat până în prezent, căci trebuie spus că, după fiecare ediţie, am reuşit să tipărim „actele” Simpozionului Oameni de seamă ai Banatului. Aşa că, vedeţi, adevărata bibliotecă a personalităţilor Banatului, a acelor oameni care au lăsat nişte dâre luminoase în urma lor în timp şi spaţiu, se întemeiază aici la Uzdin, în cea mai de vest localitate în  care se vorbeşte limba română, din aria de răspândire a limbii române, a românimii. Mai reuşim, după fiecare ediţie, să lăsăm ceva în patrimoniul cultural – spiritual al românilor. Anul acesta am lăsat o placă comemorativă confecţionată din marmură, în memoria celui care a fost Pavel Herendici – Pamela, un om care a dedicat şi a slujit întreaga sa viaţă cultura românească. Tot în acest an, am mai lăsat două cărţi, „Oameni de seamă ai Banatului”, cu referatele susţinute de participanţi anul trecut, urmând să apară la Baia Mare, cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, încă o carte. Iată că, muncind în şi pentru limba română, noi reuşim să ne menţinem vie cultura, spiritualitatea noastră, să întărim în continuare iubirea de neam a românilor”, ne-a declarat, în exclusivitate, omul de litere şi românul adevărat, trăitor în Uzdin, Vasile Barbu.

Simpozionul a luat sfârşit cu o agapă la care participanţii s-au simţit extraordinar. C-aşa-i românul din fire! Vesel, sociabil, iubitor de limbă şi neam, oriunde s-ar afla.

Ce aş mai putea adăuga? Poate doar mulţumirile mele adresate fratelui întru limba cea română, truditor de-o viaţă pe ogorul luminii şi al metaforei, Vasile BARBU.

Mircea ANGHEL

Foto: Mircea ANGHEL

 

 

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.