Ți-ai luat permisul de curând? Iată ce trebuie să știi dacă pornești la drum ca șofer începător!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Probabil ești cea mai fericită persoană pentru că ți-ai luat permisul. Dar șofatul nu înseamnă doar mașini scumpe și distracție, el implică și o responsabilitate uriașă. Mașina este în mâna ta și doar de tine depinde cum o manevrezi așa fel încât să nu existe probleme pe drum.

Există câteva sfaturi nescrise care nu se predau la școala de șoferi, cum ar fi ce legi există pentru cei care dețin o mașină sau cum să procedezi în cazuri de urgență. Ai să descoperi și tu lucruri noi după jumătate de oră la volan, dar până atunci ține cont de niște sfaturi pentru a fi pregătit de primele tale trasee din viața de șofer.

Ce trebuie să știe toți șoferii începători

1. Trebuie să-ți cunoști mașina

Șoferii începători ar trebui în primul rând să-și cunoască bine mașina. Vehiculul de la școala de șoferi nu este același cu vehiculul personal. Este necesar să știi detalii despre schimbarea de viteze, pedalele, folosirea funcțiilor de iluminare și semnalizare sau poziția roților. Mulți șoferi nu-și dau seama din prima cum se așază roțile pe șosea. 

2. Telefonul tău ar trebui să fie doar GPS

Telefonul mobil în timpul condusului ar trebui să servească doar funcția de GPS. Chiar și monitorizarea de navigație necesită multă atenție în timp ce conduci, dar nu se egalează cu vorbitul la telefon sau cu navigarea pe social media în timp ce ești la volan. Nici șoferii experimentați nu sunt 100% familiarizați cu GPS-ul în timpul condusului, nu mai vorbim atunci de cei începători.

O soluție ar fi să-ți setezi telefonul pe funcția “Nu deranjați”. Astfel o să primești apeluri doar dacă se repetă de multe ori ca să știi că este vorba despre o urgență. 

3. Ai grijă la zilele ploioase

Acest sfat este pentru orice șofer, nu doar pentru cei începători. În caz de ploaie este obligatoriu să conduci cu prudență. Din cauza vremii nefavorabile, drumurile sunt alunecoase și se deteriorează capacitățile vizuale. Dacă ești începător, să ai în vedere toate măsurile de precauție: verifică starea ștergătoarelor și cantitatea lichidului de spălare a parbrizului înainte să pornești la drum.

În caz de ceață este necesar să păstrezi distanța între celelalte vehicule și să eviți să faci mișcări bruște de direcție.  

4. Ce faci în caz de accident

În cazul în care ești implicat într-un accident rutier, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te asiguri că nu există vătămări corporale. În caz de vătămare corporală, trebuie sunat neapărat la poliție și ambulanță, pentru că este datoria ta de cetățean responsabil. Nu te panica și nu încerca să fugi de la locul accidentului.

Merită să suni poliția chiar dacă nu există vătămare corporală, dar există multe daune materiale pe care trebuie să le achiți. O soluție pentru evitarea acestei situații este ca ambele părți să facă o constatare amiabilă și astfel nu o sa fie mai fie nevoie de implicarea organelor de poliție. Businesslease.ro îți pune la dispoziție actele necesare pentru o constatare amiabilă ca să fii mereu pregătit pentru astfel de situații neprevăzute. 

5. Semnul de începător este o obligație

Mulți șoferi începători sunt rușinați de semnul mic și galben care trebuie pus pe mașină. Dar pe lângă faptul că este o obligație prin lege, astfel semnalizezi colegilor din trafic că ești la început de drum și să fie răbdători cu tine. Este mult mai ușori și pentru ei ca să poată anticipa ce mișcări bruște o să faci și cum vei pune frână.

În mod normal, aceste sfaturi sunt niște noțiuni de bază pe care orice șofer începător trebuie să le știe. Dacă ții cont de ele, vei fi pregătit să pornești la primul tău drum, dar multe lucruri o să înveți când vei conduce mult mai mult timp.

Sursă foto: Freepik.com

Despre admin 6695 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.