Tensiune între muncitori și firma Trimsol Făget, la reluarea activității

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan TIMARU

Focarul de Coronavirus, depistat luna trecută la SC Trimsol SRL Făget,  a dus la închiderea unității. DSP Timiș a demarat o anchetă epidemiologică și s-au dispus și verificări privind respectarea normelor de sănătate și de protecție a muncii. Tot personalul a fost trimis acasă și pus în izolare. DSP Timiș a decis ca firma să rămână închisă cel puțin 14 zile. Activitatea a fost reluată în data de 02.05.2020, dar muncitorii consideră că pericolul nu a trecut și mulți dintre ei nu doresc să se prezinte la lucru, solicitând concediu medical. Pe surse, am aflat că sunt amenințați cu desfacerea contractului de muncă în cazul în care angajații refuză să se prezinte la lucru.

În această situație, Ziarul Actualitatea a solicitat conducerii SC Trimsol SRL Făget câteva lămuriri.

– Vă rugăm să ne spuneți dacă s-a reluat producția, dacă aveți avizul DSP Timiș, ce măsuri de protecție se iau, câți oameni vor lucra, în câte schimburi, și dacă angajații care încep lucrul vin de bunăvoie sau sunt obligați să înceapă lucrul. Când va începe să lucreze fabrica la capacitatea maximă de producție?

Iată și răspunsul primit:

„SC Trimsol România SRL are 3 puncte de lucru: Făget, Reșita și Marghita. Activitatea la punctul de lucru Făget a început în 2.05.2020. Marghita și Reșita sunt închise de o lună și rămân închise în funcție de vânzări.

Cu DSP și ITM s-a comunicat în toată această perioadă în care activitatea a fost stopată și, în urma controlului avut de la DSP în data de 4.05.2020,  s-a constatat că măsurile transmise în 30.04.2020 au fost urmate.

Comenzile primite de la clienți sunt foarte scăzute, deocamdată, stocul de produs finit este ridicat. Sunt necesare cantități reduse din câteva articole care lipsesc din stoc pentru a  asigura comenzile primite de la client. Acum, firma Trimsol lucrează cu o linie de productie, aproximativ 60 persoane din totalul de peste 800 de salariați, într-un singur schimb.

În funcție de modelele care trebuie produse, operatorii din fiecare punct de lucru  sunt solicitați conform legislației/contractului de muncă. Criza generată de pandemie are consecinte imprevizibile și sectorul automotive este foarte mult afectat. Acum, nu poate fi prezisă întoarcerea la situația dinaintea pandemiei.

Covid 19 a schimbat radical modul de interacțiune dintre persoane, nu doar la locul de muncă, ci și în toate celelalte tipuri de activități (transport, cumpăraturi, restaurant, școală etc). Este noua realitate la care trebuie să ne adaptăm repede și în siguranță, folosind toate măsurile recomandate de la diverse autorități.

Obiectivul firmei Trimsol este de a proteja sănătatea individului și cea colectivă, respectând toate regulile/ legile/ recomandările și de a crea  condiții pentru reluarea activității cu minimum de risc”, afirmă conducerea firmei.

„Trimsol” Făget, cel mai mare producător de huse din Europa pentru concernul Hyundai, este singura multinaţională din industria automotive care funcţionează în „oraşul castanilor” și care are în momentul de faţă peste 800 de angajaţi. De asemenea, Trimsol Făget a preluat aproape toată forţa de muncă disponibilă în oraș şi comunele din apropiere. Trimsol a derulat numeroase proiecte de sprijin financiar în Făget şi satele aparţinătoare, pentru renovarea de şcoli, grădiniţe, biserici, cea mai importantă alocație financiară fiind cea pentru Spitalul Orășenesc din Făget. Compania are contract de exclusivitate cu producătorul coreean de maşini, divizia Hyundai Europe, spune Paulo Meireles, general manager al Trimsol România.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.