Târgul de Crăciun și Festivalul Sărbătorilor de iarnă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Nicolae SILADE

Cei care au prins „iepoca de aur” își mai aduc, desigur, aminte că la copii nu veneau pe vremea aceea nici Moș Nicolae, nici Moș Crăciun, ci unul căruia i se spunea Moș Gerilă, și sosea de prin Siberia Sovietică. Tot așa, când se apropia Crăciunul, noi nu ne pregăteam pentru marea sărbătoare creștinească, ci pentru sărbătorile de iarnă.

Iată însă că, de la o vreme, se pare că ne-am întors de unde am plecat, adică în vremurile de tristă amintire. Nu mai organizăm evenimente tradiționale, ci inventăm tot felul de surogate și kitsch-uri, ca să arătăm că noi suntem mai cu moț.

Ca să fiu mai explicit, acum la Lugoj nu se mai organizează tradiționalul Târg de Crăciun, ci Festivalul Sărbătorilor de iarnă.

Și nu se va mai desfășura în centrul orașului (cum e firesc și cum se întâmplă în mai toate localitățile din țară și în mai toate capitalele europene, unde de sute de ani nu s-a schimbat nimic, nici în concepție, nici în tradiție și nici în locație), ci într-un parc, în Parcul George Enescu.

Pentru că în asta constă caracterul inovator al proiectului finanțat de Primăria Lugoj cu suma de 250.000 de lei (2 miliarde și jumătate în lei vechi), bani la care lăutarii lui Boldea nici nu visau.

Din pozele alăturate vă puteți da seama cum arată un adevărat Târg de Crăciun și cum arată un festival al Sărbătorilor de iarnă (prima poză), într-un parc cu arbori îmbrăcați în lumini, ca să arate ca brazii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.