Taras Şevcenko, comemorat la 204 ani de la naştere de către ucrainenii din Banat

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

An de an,  ucrainenii din zona Lugojului şi nu numai, comemorează personalitatea complexă a Marelui Cobzar Taras Grigorovici Sevcenko, pictor, gravor, dar şi poetul  genial al Ucrainei. Aşa s-au petrecut lucrurile şi în acest an. Astfel vineri, 9 martie 2018, s-au împlinit 204 ani de la naşterea poetului naţional al Ucrainei. S-a născut la 9 martie 1814, într-o familie de iobagi. Deşi a trăit numai 47 de ani, a lăsat moştenire neamului său impresionantă operă literară, în care,  folosind o limbă populară clară şi limpede ca apa de izvor, a cântat în poeme pe fraţii săi, adică clasa muncitoare, un loc principal fiind ocupat de tema patriotismului, a dragostei de ţară.

Evenimentul a fost prefaţat de o slujbă de pomenire, oficiată la Biserica Ortodoxă Ucraineană „Sfântul Volodemer”, de P. On. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj. După slujbă, la bustul marelui poet, situat în imediata apropiere a Bisericii, după intonarea Imnul de Stat al Ucrainei, au fost depuse coroane și flori din partea autorităților locale și județene, a Uniunii Ucrainenilor din România și a Uniunii Ucrainenilor din județul Timiș, iar Corul „Şovcova Trava” („Iarba de mătase”), dirijat de Savana Albiciuc, a susţinut un microrecital. Tot la Bustul lui Taras Şevcenko, o adevărată bijuterie realizată din bronz, au rostit alocuțiuni deputatul Nicolae Miroslav Petrițchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Traian Stancu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, precum și viceprimarul municipiului Lugoj, Cristian Galescu. Pe lângă cei amintiţi mai sus, la comemorare au mai participat: Elvira Codrea, consilier în Ministerul Educației Naționale, consilierul local lugojean Fedor Mașniță, Ivan Liber, prim-vicepreședinte UUR, alți lideri ai Uniunii Ucrainenilor din România, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar al Județului Timiș și ai ucrainenilor din Banat.

Manifestarea, desfășurată sub genericul „Taras Şevcenko – 204 ani de la naştere”, a continuat la Universitatea Europeană Drăgan, unde a fost prezentat un program artistic, susținut de către formații artistice de la Colegiul Național “Iulia Hasdeu” Lugoj, școlile gimnaziale din Ştiuca, Dragomireşti, Petroasa Mare, Bârna – Pogăneşti și Bethausen, precum și de unul dintre membrii Trio-ului Hrin, din Remetea Mică, care a interpretat un potpuriu de melodii la nai, căruia i s-a alăturat un interpret la fluier. Cum stă în obișnuinţa “casei”, la restaurantul Cristal a avut loc finalul omagierii cu  tradiţionala agapă creştinească. Prin acestă acţiune (dar nu numai prin ea) ucrainenii, atât în ţară, dar în mod special la Lugoj, demonstrează că sunt bine integraţi în comunitate şi  împreună cu românii formează o familie solidă, foarte frumoasă.  Ucrainenii din România şi-au creat o obligaţie din aceea de a respecta întocmai frumoasele versuri, un adevărat testament literar al celui omagiat: „Plecând să nu mă daţi uitării/ Şi Ucraina s-o iubiţi…/ În ceasul greu al disperării/ De ea în rugi să v-amintiţi”.

Mircea ANGHEL

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.