Talent, tinerețe și pasiune. A început Concursul Internațional de Interpretare Pianistică Clara Peia

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Evenimentul mult așteptat de tinerii pianiști din Lugoj și nu numai a început vineri, 19 aprilie, la Școala de Muzică Filaret Barbu. La ora 9 a avut loc  Festivitatea de deschidere a Concursului Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”, pe scena Studioului de Concerte “Elisabeta Toth”.

Actuala ediție, a VII-a la număr, reunește un număr record de participanți, aproape 150, din mai multe orașe din țară, dar și din Republica Moldova și Serbia, de la preșcolari până la ultima clasă de gimnaziu. Tinerii au venit dornici să câștige, dar și să simtă emoțiile concursului, constructive pentru ei. Mulți dintre participanți cântă la pian de la vârste fragede, iar acum au șansa de a-și fructifica talentul.

Ana Ilinca este una dintre participante. Are doar 13 ani și practică pianul de la șapte ani. Copilăria îi este marcată de această pasiune și a venit la concurs pentru a da tot ce e mai bun.

Am venit cu gândul de a încânta lumea prin recitalul meu la pian și pentru a simți emoțiile concursului, deci doar cu intenții frumoase. Până acum am evoluat destul de bine, spun eu, și concursurile la care am mai participat pot să demonstreze asta. Simt că muzica mă umple, e viața mea”, a precizat Ana Ilinca.

Emoțiile concursului au fost resimțite și de ceilalți participanți, veniți cu dorința de a obține premiul cel mare.

Aș vrea să avansez mai mult, să fiu mai bună, să iau premiul cel mare. Ambiția mă caracterizează. Practic pianul de cinci ani și copilăria mi-a fost marcată de această pasiune. Asta îmi place să fac și sunt fericită, a spus Estera Usciuc, o altă concurentă.

Scopul concursului, devenit deja tradițional pentru Lugoj, este acela de a promova tinerele talente.

Unul dintre scopurile noastre este să oferim un climat concurențial  și o anumită stare de spirit copiilor. Asta le dezvoltă capacitățile, talentul, aptitudinile și îi întărește în viața de zi cu zi, nu numai în muzică.  Un alt scop este să premiem cât mai mulți copii, pentru că sunt talentați și avem multe diplome și multe premii puse la dispoziție de ONG-uri, de biserici de toate confesiunile din Lugoj, persoane private, diferite instituții și o multinațională”, a declarat prof. Constantin Tufan Stan, organizatorul evenimentului.    

Sîmbătă seara, de la ora 18, pe scena Teatrului „Traian Grozăvescu” din Lugoj, va avea loc Festivitatea de Premiere și Gala Laureaților, când juriul va alege un concurent căruia îi va înmâna marele premiu, oferit de Rotary Club și Trofeul de Cristal „Clara Peia”.

Alina DAMIAN

 

 

Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.