Tabăra de creație artistică şi documentare de la Gârnic, la ceas aniversar

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Situată în munții Almăjului, pe valea Cameniței, Comuna Gârnic a fost fondată între anii 1826-1828 de către Imperiul Austriac prin colonizarea zonei cu etnici cehi, originari din zona  Plzeň şi  Praga, aceştia purtând numele de „bemi” sau mai târziu „pemi”.

Astăzi, locuitorii Gârnicului, urmaşi ai bemi-lor de altă dată, ai celor care se îndeletniceau cu arderea pietrei de calcar pentru obținerea varului şi prelucrarea lemnului, sunt preocupați de agroturism, comuna fiind vizitată de iubitorii de natură, de amatorii de drumeții dar si de artiştii vizuali, care începand cu anul 2010, la invitatia curatorului timişorean Costin Brăteanu, au descins în Gârnic, încercând să surprindă atmosfera şi tradițiile locului, realizând în tehnici tradiționale sau experimentale, minunate opera de artă, de la fotografie, pictură, grafică până la land art sau performance.

Simplă mărturisire, artistul vizual Costin Brăteanu incerca sa pună bazele unei colecții de artă contemporană, a unui Muzeu al Clisurii Dunării şi a unei galerii de artă, atât de necesare dezvoltării turistice a zonei, cât şi comunitătii locale, zona fiind una defavorizată din cauza activităților de minerit.

Astfel, cu sprijinul artistului austriac Georg Brandner şi al galeriei acestuia din Leoben, in anul 2010 a avut loc, la Pensiunea Gernik 100, a inimosului ing. Gabriel Lungu, un prim simpozion de creație artistică la care au participat importanți artişti vizuali precum Adrian Sandu, Tar Bela sau Vasile Dancu.

De atunci, an de an, artişti vizuali din intreaga lume, atraşi de linişte şi de peisajul mirific al Clisurii Dunării, au revenit constant, încercând să promoveze prin operele lor mirabila comunitate a pemilor din Banatul Montan.

Universul tăcut din Gârnic, gazdă a taberei de creație artistică şi documentare, ajunsă astăzi la cea de a XVIII-a ediție, şi-a schimbat încet aspectul, astăzi, ca şi în cazul altor sate de vis ale Banatului Montan precum Gărâna, Brebu Nou, şi Gârnicul se găseşte la o răscruce, în plin proces de modernizare, de transformare, îndemnându-ne să păstrăm  pe pânzele şi în fotografiile noastre aceste  imagini, colțuri de visare si reverie.

Ĩn perioada 4-13 septembrie, cincisprezece artişti plastici profesionişti din mai multe țări europene şi-au anunțat prezența la Gârnic, la ceas aniversar,  printre aceştia numărându-se: Ruta Eidukaityte, Ana Miljcović, Susie Vier, Valeriu Sepi, Maria Bereźnicka–Przyłҿcka, Erika Petunovien Ayte, Bogna Jarzemska Misztalska, Nicolae Fleissig, Sanja Momcilović, Angela Stefania Szavui, Una Knezević, Sara Milojević, Clemens Beungkun Sou sau Ognjen Stesević, vernisajul expoziției urmând a avea loc în Timişoara, la Galeria Primăriei în intervalul 15-29 octombrie 2020.

Costin BRĂTEANU

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.