Surprize-surprize! Regina s-a retras [short sport] Marele triunghi al decepţiei [short sport] Favoriţi şi outsideri

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

 Surprize-surprize! Regina s-a retras

Fără pretenţii de analiză a desfăşurării ostilităţilor la un Campionat Mondial din care nici specialiştii declaraţi nu par a înţelege prea multe, să aruncăm o privire peste stadioanele Rusiei, unul din capitolele care impresionează cu adevărat în peisajul festivalului mondial al fotbalului. În afară de penibilele ieşiri în decor ale Germaniei şi Poloniei, calificările din grupe au fost cele scontate, chiar dacă unele rezultate – surpriză s-au consemnat, fixând un relativ echilibru din punct de vedere al clasamentelor în toate cele opt grupe. Cu mici excepţii – Panama, Arabia Saudită, Costa Rica – oponentele au dat lupte serioase, formaţii bune ca Senegalul, Nigeria, Marocul, Egiptul şi Tunisia – adică tot blocul african prezent fiind trimis acasă din prima fază a competiţiei!

 Marele triunghi al decepţiei

Norocos calificate din prima fază, Argentina, Portugalia şi Spania au clacat lamentabil în faza optimilor, fără a putea avea pretenţia că ar fi meritat mai mult. Bazându-se exclusiv pe geniul lui Messi şi Ronaldo, vicecampioana mondială şi campioana Europei au fost sancţionate de o Franţă exuberantă care a taxat jocul haotic al apărării alb-albastre şi de un Uruguay care a predat lecţii de apărare – atac, de fotbal eficace  în primele patru jocuri,  soldate cu tot atâtea victorii. Cât despre obosita combinată Real-Barcelona prezentată de un antrenor – Fernando Hierro – ce nu ştia cu două săptămâni înainte de C.M. că va prelua cârma naţionalei, impotenţa ofensivă a ibericilor în faţa unei Rusia – gazdă n-a putut fi depăşită decât de superficialitatea unei apărări în care Pique şi Sergio Ramos s-au făcut – nu o dată – de râs. Iar finalul n-a surprins şi nici n-a întristat prea mult.

 Favoriţi şi outsideri

Brazilia nu străluceşte, dar câştigă. În optimi, din păcate, mexicanii n-au repetat contra lui Neymar jocul excelent reuşit cu Germania. Belgiei i-au trecut două gloanţe halucinante pe la urechi contra Japoniei, urmate de o cursă impresionantă în care gabaritul şi clasa lui Hazard au întors rezultatul. Lăudata Croaţie a trecut cu mult noroc de o Danemarcă fadă şi neinteresantă, ca de obicei în ultimii ani. Iar jocul cel mai şters a fost, cum se anticipa, cel dintre Suedia şi Elveţia, decis de un gol venit din nimic. Aşa încât Akanji, Djourou, Elvedi, Moubandje, Rodriguez, Behrami, Dzemaili, Fernandes, Shaqiri, Xhaka, Drmic, Embolo, Zakaria, Gavranovic şi Seferovic, aşa-zisa Elveţia (!!!) au cedat locul în sferturi unor nordici care, în ’94, în SUA, întâlneau România lui Hagi în aceeaşi fază a competiţiei, răpindu-i în prelungiri satisfacţia unei semifinale cu Brazilia. Anglia, împinsă de tancurile Kane, Dier şi Maguire au trecut, tot după un meci tern decis la penalty-uri, de Columbia, cu mare şansă, visând de-acum la semifinale. Aşa încât sferturile Uruguay – Franţa şi Brazilia – Belgia (în 6 iulie), Rusia Croaţia şi Suedia – Anglia (în 7 iulie) ne vor oferi semifinalistele unei competiţii de la care, e clar, ne aşteptam la mai mult.

 Dan H. BRUDIU

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.