Festivalul memorial „Virgil Stoian (Ghilă)” ediția a III-a – 2018, un spectacol folcloric de excepție desfășurat la Mănăștiur

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Izvorâte din experienţă şi înţelepciune de viaţă, din bucurie sau durere, din setea de linişte sau din dragostea pentru frumos, elementele de cultură şi tradiţiile populare transmit valori şi creează punţi de legătură între generaţii. Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul  sunt comori inestimabile, ele definesc un popor,  făcându-l unic, statornic şi nemuritor, în ciuda scurgerii timpului, fiind documente grăitoare privind istoria şi cultura acestor locuri. Imensul tezaur folcloric constituie o componentă valoroasă, o moştenire de preţ pentru noi toţi. Această moştenire trebuie dusă mai departe, pentru că un popor dăinuiește prin ceea ce lasă generațiilor viitoare.

Duminică, 1 iulie 2018, începând cu ora 14, a avut loc în Parcul Central al comunei Mănăștiur Festivalul memorial „Virgil Stoian (Ghilă)” ediția a III-a – 2018, pentru comemorarea celui care a fost un renumit instructor de dansuri populare, apreciat de toți cei care l-au cunoscut, pregătind de-a lungul timpului foarte multe generații de copii din comuna Mănăștiur.

La festivalul memorial au fost prezenți următorii invitați speciali: Roxana Grațiela Todorescu, Marta Brateș, Daniela Ploia, Mona Monica, Traian Barbu, Ion Surdu, Ionuț Andrieș și Ionuț Runcan. 

Evenimentului a fost organizat de Primăria și Consiliul Local al Comunei Mănăștiur, iar ca organizator artistic al festivalului, coregraful Dumitru Răduțiu a avut o implicare deosebită, evenimentul fiind mult apreciat de iubitorii de folclor.

Au evoluat, îmbrăcați în  costume populare de o frumusețe rară, încântând publicul spectator, soliști vocali din Banat și Ardeal:Denisa și Dorinel Gavriluț Pîrvoni, Alessandra Lazăr, Beatrice Mitru, Adriana Scorobete, Lavinia Lucian, Mia Verjel, Mădălina Roșu, Irina Matei, Georgiana Iancu, Iasmina Nico Ciurescu, Dariana Dumitrescu, Lorena Ioan Cheregi, Maria Mirabela, Aiana Maria Rada, Alexandra Tofalvi, Nicolae Brânzei, Alex Simedria, Adorian Ion Drăgoi, Cristi Nechita, Toni Bagiu, precum și ansamblurile de cântece și dansuri polpulare: Busuiocul Mănăștiur, Perla Banatului și Voinicelul din Lugoj, Ansamblul maghiar din Dumbrava și Florile banatului din Cebza.

Prezentator al evenimentului a fost Lavinia Lucian. După fiecare reprezentație, au fost înmânate diplome celor care au evoluat în cadrul festivalului.

La finalul evenimentului folcloric, toți participanții au fost invitați să servească gulaș la ceaun, pregătit special pentru această ocazie de către Nelu Kokai și ajutat la pregătiri de membrii familiei comemoratului Virgil Stoian (Ghilă).

„Suntem la cea de-a III-a ediție a Festivalul memorial „Virgil Stoian (Ghilă)” la Mănăștiur și ne bucurăm că acțiunea a avut succes, de aceea susținem desfășurarea acestui eveniment și în continuare, în anii care urmează. Evenimentul a fost aprobat pe agenda culturală și a fost susținut în întregime din bugetul local și dintr-o sponsorizare a Asociației de Vânătoare și Pescuit Artemis Mănăștiur, cu un ceaun din carne de mistreț. Mulțumim tuturor colaboratorilor care au contribuit la buna desfășurare a acestui eveniment și de asemenea publicului spectator care a apreciat și la această ediție un spectacol folcloric deosebit”, a declarat pentru Actualitatea, Ionel Curuți, primarul comunei Mănăștiur.

„Ca organizator cu partea artistică a acestui festival, am pus foarte mult suflet pentru desfășurarea cu succes a evenimentului, activitate pe care o fac doar din dragoste pentru tradiții folclorice, pentru cântecul și jocul popular. Mulțumim sprijinului acordat de Primăria Comunei Mănăștiur, colaboratorilor, invitaților și tuturor participanților la acest festival concurs de succes, care ne-a încântat pe toți printr-un spectacolul folcloric deosebit, de o înaltă ținută artistică și de asemenea, mulțumim invitaților Milana Stoiancov și Lucyan Danilov, coregrafi la ansambluri folclorice liber-profesioniste din Banatul Sârbesc, pentru prezență și pentru invitația de a participa la Festivalul Internațional – Doloave” – a declarat, pentru Actualitatea, Dumitru Răduțiu, coregraf al ansamblului liber-profesionist.

Invitații din Banatul Sârbesc au invitat la rândul lor ansamblul liber-profesionist, condus de coregraful Dumitru Răduțiu, la Festivalul Internațional de Folclor, care va avea loc în zilele de 17-18 august 2018, în localitatea Doloave din Districtul Banatul de Sud, Voivodina, Serbia.

În spațiul fostei cărămidării din Doloave se găsesc rămășițele celei mai vechi așezări din Banatul de Sud. Până în prezent s-au descoperit peste 100 de obiecte arheologice, însă cele multe sunt încă ascunse în pământ,  deoarece zona nu a fost încă explorată în totalitate, cele mai vechi descoperiri indicând faptul că aici au locuit dacii.

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.