Statul trebuie să fie egal cu Cetățeanul, și când are de dat, și când are de primit

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

După mai bine de 30 de ani, statul român face un prim pas spre normalitate în relația cu cetățeanul și își asumă, în sfârșit, reformele cerute de CEDO.

În cadrul proiectului „Statul egal cu Cetățeanul”, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut instituțiilor statului să adopte procedurile ce se impun în vederea simplificării și accelerării procesului de recuperare a creanţelor stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice.

Când cetățenii României au de primit sume de bani, proprietăți sau alte beneficii din partea statului, se pot „bucura” o perioadă lungă de timp de un simplu loc pe o lungă listă de așteptare. În schimb, când cetățeanul este cel care datorează ceva statului român, acesta din urmă  dă dovadă de maximă promptitudine și eficiență.

Ani de zile România a întârziat reformele și măsurile pentru care au existat multiple condamnări la CEDO, iar una dintre aceste probleme este reprezentată de lipsa legislației interne privind recuperarea creanțelor aflate în sarcina instituțiilor publice, situație care a dus la noi condamnări ale României și, implicit, la plata de noi despăgubiri.

De curând, premierul Nicolae Ciucă a anunțat demararea unui amplu proces de corectare a neajunsurilor în ceea ce privește punerea în executare a deciziilor CEDO în privința României.

Prin proiectul „Statul egal cu Cetățeanul”, FACIAS a solicitat tuturor instituțiilor abilitate măsuri și soluții, care să conducă la egalitate între cetățean și statul român, la înregistrarea unor progrese reale de către România, care prin reprezentanții ei trebuie să se conformeze obligației de a respecta, apăra și aplica drepturile omului, democrația și statul de drept în mod consecvent și coerent.

Armonizarea legislației interne cu dispozițiile CEDO reprezintă un prim pas important spre rezolvarea multiplelor probleme din acest domeniu, iar  FACIAS subliniază  necesitatea aprobării și adoptării proiectului legislativ în procedură de urgență.

Miercuri, 23 noiembrie, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a solicitat primului-ministru prioritizarea proiectelor de acte normative, care privesc modificarea OG nr. 22/2002, pentru ca debitorul instituție publică să achite cu aceeași promptitudine datoriile pe care le are față de cetățean, conform exigențelor CEDO în domeniu, și va urmări îndeaproape evoluția și impactul acțiunilor viitoare ale autorităților statului responsabile.

Biroul de presă FACIAS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.