Soția unui consilier PSD din Lugoj, între cele 12 persoane cercetate de către reprezentanții Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

160 de percheziții domiciliare au fost efectuate concomitent de polițiști la adrese din România și Austria, fiind reținute 12 persoane.

În urma activităților de investigație și a perchezițiilor domiciliare din România și Austria din 28 iunie 2022, Parchetul European a formulat acuzații oficiale împotriva a 12 persoane pentru: participare la un grup infracțional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente false sau inexacte ori declarații incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, obținerea ilegală de fonduri naționale, spălare de bani.

Cei 12 inculpați au fost prezentați în fața unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, care a dispus măsuri preventive, după cum urmează:

♦ arestarea preventivă a inculpaților Gabriela Lingurar și Roxana Bohoni;

♦ arest la domiciliu pentru inculpatul Daniel Lingurar;

♦ control judiciar pentru inculpații Adriana Istrate, Adina Dumitriu (soţia unui consilier PSD din Lugoj), Corina Pop, Camelia Drăghia (angajat Banca Transilvania), Dorin Predescu (angajat Banca Transilvania), Emilia Szekely (angajată a Primăriei Timişoara), Florin Nedelcu (Agenţia pentru IMM-uri Timiş), Mircea Mereu (Agenţia pentru IMM-uri Timiş) și Victor Stan (celebrul DJ timişorean).

Potrivit unui comunicat emis de Parchetul European, pentru a obține fonduri europene și naționale în interes personal, inculpații au acționat în moduri foarte ingenioase:

♦ Declararea existenței unor întreprinderi mici și mijlocii de producție în case abandonate sau aparținând unor persoane în vârstă;

♦ Utilizarea de fotografii ale aceluiași echipament presupus a fi achiziționat în mai multe dosare de proiect depuse în vederea obținerii de fonduri;

♦ Plata de servicii fictive între societăți controlate de membrii grupului;

♦ Angajarea fictivă, doar în scris, în mod repetat, a acelorași persoane în mai multe societăți care au depus documentația în vederea obținerii de fonduri europene sau naționale.

♦ Efectuarea de plăți externe către o societate austriacă controlată de membrii grupului sub pretextul achiziționării de echipamente sau pentru facturi cu conținut ireal.

Potrivit NewsOnline.ro, cu firmele controlate membrii rețelei anchetată de Parchetul European depuneau ulterior proiecte pentru a obține diferite finanțări atât din fonduri naționale, cum ar fi Start-Up Nation, fie din fonduri europene. Doar că, spun anchetatorii, dosarul proiectului conținea documente false sau inexacte din punct de vedere juridic, iar în alte cazuri finanțările obținute nu erau folosite pentru derularea proiectului ci banii erau scoși de pe card de membrii rețelei și împărțiți între ei.

În urma perchezițiilor și fără a avea încă un inventar complet, au fost confiscate mai multe probe, precum și zeci de mii de euro, vehicule de lux și o armă de foc. Procedurile de sechestru a imobilelor, a bunurilor și a sumelor de bani ale inculpaților până la valoarea prejudiciului sunt în curs de desfășurare.

Anchetatorii au stabilit că grupul infracțional s-a constituit la nivelul mai – iunie 2017.

Procurorii au mai făcut percheziții și la Agenția pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest și la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE) Timișoara. Astfel, ancheta Parchetului European a stabilit că liderii grupului infracțional organizat, folosindu-se și de o firmă de consultanță pe care o controlau prin interpuși, au folosit și prezentat documente false, cu date inexacte și incomplete aferente proiectelor depuse de 28 de societăți comerciale la nivelul AIMMAIPE Timișoara, proiecte pe baza cărora au obținute finanțări.

Potrivit NewsOnline.ro, cele 28 de societăți comerciale controlate de membrii grupului infracționat au obținut finanțări între 197.000 de lei și 200.000 de lei pe fiecare proiect depus, în baza unor documente false, așa cum a stabilit ancheta Parchetului European. Perchezițiile făcute de Parchetul European s-au derulat cu sprijinul BCCO Timișoara. În cererea de arestare preventivă, Parchetul European a remarcat insistența rețelei în a obține fonduri fraudulos, Roxana Bohoni fiind interceptată în timp ce îi solicita unui investigator sub acoperire, introdus în cauză, să găsească persoane care în schimbul unor sume de bani să accepte să figureze ca administratori fictivi în anumite  firme. Bohoni a punctat în acea discuție că rețeaua din care face parte are relații peste tot.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.