Simpozionul „Banatul și Mica Unire”, la împlinirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Muzeul de Istorie si Etnografie Lugoj și Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj celebrează, împreună, împlinirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Simpozionul „Banatul și Mica Unire” este organizat la sediul școlii lugojene, pe data de 18 ianuarie 2022, ora 13.00.

Elevii, coordonati de d-na prof.  Șipos Ibolya, au  pregătit un colaj de imagini dar și o prezentare PowerPoint ce reliefează portretele principalilor oameni politici și de cultură, de numele cărora se leagă epoca reformelor domitorului Al. I. Cuza: V. Alecsandri, N.Bălcescu, M.Kogălniceanu, C. Negruzzi etc..

Muzeograful Daciana Vuia, directorul muzeului lugojean, va sustine o alocuțiune legată de  contextul politic intern și extern al înfăptuirii Micii Uniri dar și de reformarea pe baze moderne a statului român. În cadrul simpozionului, prof. Sipos Ibolya va ilustra multiplele legături economice și culturale, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, existente între Banat și  Principatele Române. Pornind de la informațiile apărute  în presa epocii, vom aborda momente legate de drumul spre exil al  domnitorului Al. I. Cuza, respectiv de popasul facut în Lugoj cu acest prilej.

Manifestarea, dedicată actului istoric de la 24 ianuarie 1859, face parte dintr-un proiect de parteneriat încheiat între cele două instituții, prin care ne propunem să promovăm în rândul elevilor lugojeni, momente și valori din istoria locală, circumscrisă celei naționale.

Simpozionul va  respecta toate normele sanitare în vigoare la data desfășurării acestuia.

                                             Daciana VUIA

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.