
Simona Lazăr – poetă, prozatoare, bibliotecară, editoare și jurnalistă, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România – a venit luni, 21 mai 2018, la „Casa Bredicenilor” din Lugoj, pentru a lansa o carte de bucate veche, de la 1865, și anume: Christ Ionnin – „Bucătăria română”, cu subtitlul „Carte cuprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet, 1865”, apărută în acest an la Editura GastroArt, București, aceasta fiind prima carte a Editurii GastroArt.
După expunerea extrem de interesantă a scriitoarei Simona Lazăr despre culegerea rețetelor culinare vechi românești și despre cartea lui Christ Ionnin – „Bucătăria română”, prezentarea de carte a fost urmată de intervenția maestrului în arta culinară Uica Mihai din Timișoara, care a încântat auditoriul cu spiritul său exuberant și șugubăț, ocazie cu care am stat „la givan” ca niște bănățeni veritabili și am degustat bunătăți (fapt pentru care îi mulțumim) din șpaisul lui Uica Mihai – scriitor și realizator de emisiuni etnografice și culinare la TVR Timișoara.
Scriitoarea Simona Lazăr a publicat ea însăși două cărți de bucate: “Rețete de Paști”, în colaborare cu Simona Chiriac (2007), și “Rețete alese pentru post și Crăciun” (2010), ambele volume apărute la Editura “Jurnalul” (București). Cartea lui Christ Ionnin – „Bucătăria română”, ediție îngrijită și adnotată de Simona Lazăr, care a scris Prefața și cele peste 200 de note de subsol, este o primă reeditare a textelor unui autor despre care nu se știu prea multe, care cuprinde mai multe rețete de bucate și bufet din 1865, folosindu-se, pentru prima dată, terminologia de „Bucătărie română”:
„Este singura carte de bucate nouă care s-a tipărit în Principatele Române în epoca lui Cuza și, chiar dacă nu toate rețetele din cuprinsul său sunt neaoșe, cel puțin îi datorăm autorului, Christ Ionnin, această asociere salutară de cuvinte. «Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet» (Proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci. Typographia Stephan Rassidescu, 1865) are meritul de a alătura rețetelor străine, culese de prin cărți, și câteva rețete românești, unele de tip zahana, specifice mahalalelor bucureștene din secolul al XIX-lea. Deși promisese în prefață noi și noi ediții, autorul s-a oprit la una. După 153 de ani, în 2018, Editura GastroArt face gestul de a readuce la lumină cartea care a pus în brazdă sămânța conștiinței gastronomice naționale”, spune Simona Lazăr.
Lasă un răspuns