
Cartita, desi este incadrata in categoria daunatorilor, este totodata si o vietate foarte utila in unele cazuri. Denumirea sa oficiala este „Talpa europaea” si este un animal 100% carnivor. Aceasta se hraneste in principal cu rame, insa nu va ignora nici melcii, unele insecte, furnicile sau chiar molustele, acestea reprezentand de asemenea o sursa de atractie pentru cartite.
De obicei, cartitele sunt atrase de gradinile care au o sursa bogata de hrana, mai ales ca au nevoie de hrana in mod continuu. In cazul in care raman fara hrana pe o perioada mai mare de 16 ore, sansele ca acestea sa moara sunt foarte mari.
Cartitele sunt prezente pe aproape toata suprafata Europei dar si in Asia, deci nu reprezinta o problema cu care ne confruntam numai noi.
Desi nu pot fi considerate a fi daunatori de prima clasa, exista multe persoane care se intreaba cum scapam de cartite iar asta deoarece se arata deranjate de prezenta acestora dar si de pagubele pe care le produc. Acesta este si subiectul pe care il vom aborda si noi in acest articol impreuna cu echipa de la Fara Daunatori.
Cartitele – daunatoare sau utile?
Este o intrebare pe care o intalnim din ce in ce mai des. Pot fi incadrate cartitele in categoria daunatorilor sau ar trebui privite ca pe niste animale utile, pe care ar trebui sa ni le dorim pe proprietatea noastra?
Ei bine, inainte de toate ar trebui sa tinem cont de lucrurile pozitive pe care le fac cartitele. In primul rand, prezenta acestora inseamna scaderea numarului de insecte daunatoare din gradina noastra, solul devenind mult mai curat.
Totusi, nu putem spune despre cartite faptul ca nu sunt deranjante, deoarece am minti. Atunci cand apar musuroaiele scoase de cartite este foarte neplacut, mai ales daca acestea rasar in mijlocul gazonului. De asemenea, unele plante au radacini mai slabute asa ca sunt afectate de tunelurile subterane ale cartitelor, uscandu-se in final.
Cum poti combate prezenta cartitelor
Exista asadar suficiente motive pentru care o persoana si-ar putea propune sa scape de cartite. De asemenea, la fel de generoasa este si oferta de produse concepute special pentru combaterea cartitelor. Nu toate au o eficienta care sa aduca satisfactie, asa ca trebuie sa le folosesti doar pe cele mai bune.
Iata care sunt produsele anti-cartite pe care le vei gasi pe piata din Romania:
- Aparate cu ultrasunete care folosesc unde sonore la diferite frecvente pentru a determina cartitele sa paraseasca zonele protejate;
- Trucuri traditionale care propun introducerea in tunelurile cartitelor a unor carpe inmuiate in petrol;
- Garduri ingropate in pamant pentru a impiedica accesul cartitelor;
- Introducerea in galerie a pastilelor de naftalina;
- Folosirea fumigenelor;
- Diferite otravuri pentru rozatoare.
Exista insa si metode BIO prin care poti scapa de cartite. De precizat ar fi faptul ca utilizarea aparatelor cu ultrasunete anti cartite ar putea fi considerata, la randul sau, o metoda BIO deoarece acestea nu ranesc cartitele si nici nu afecteaza mediul inconjurator. Alte metode BIO prin care poti alunga cartitele sunt:
- Plantarea unor plante cu efect repelent asa cum sunt Fritillaria imperialis si Euphorbia lathyris;
- Folosirea produselor BIO pentru a elimina sursele de hrana a cartitelor din sol;
- Uleiul de ricin diluat in apa;
- Gainat de gaini;
- Florile de lavanda.
Daca dupa ce ai citit acest articol te-ai convins ca utilizarea unui aparat cu ultrasunete reprezinta cel mai bun mod de a scapa de cartite, atunci ar trebui sa vezi oferta magazinului online Fara-Daunatori.ro. In stocul acestora vei gasi o multime de produse special concepute pentru alungarea daunatorilor, produse pe care le poti folosi pentru a tine cu succes daunatorii departe de proprietatile tale.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns