Sfârșitul lui Liviu Dragnea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ironia sorții face ca Liviu Dragnea să-și dea obștescul sfârșit din calitatea sa de președinte al PSD nu în urma vreunei acțiuni a opoziției ori a statului paralel. Chiar partidul pe care în acest moment îl reprezintă îi arată ușa. Iar clanța o manevrează Codrin Ștefănescu. Semnalul dat de acesta la ultimul Comitet Executiv Național este decisiv. Și final.

În luna decembrie, semnalam că trei plăci tectonice existente în PSD au pentru prima dată tendința de a se alinia împotriva lui Liviu Dragnea. O grupare masivă creată în jurul lui Niculae Bădălău, președintele executiv al PSD și alcătuită în general din șefi de organizații locale nemulțumiți de faptul că nu mai aveau nicun cuvânt de spus în repartizarea unor demnități publice în baza unui algoritm intern de partid.

În esență, ei erau revoltați de faptul că toate numirile le făcea exclusiv Dragnea. Care conducea PSD cu o mână de fier. Dictatorial. O a doua grupare, la fel de importantă și de virulentă, era reprezentată de adversarii declarați ai statului paralel, nemulțumiți de faptul că Liviu Dragnea era oricând pregătit să vândă meciul.

Și care aflaseră cu stupoare de legăturile otrăvite ale acestuia cu generalul Florian Coldea, cu Kovesi, cu alți reprezentanți ai instituțiilor de forță pe care declarativ îi acuza că luptă împotriva PSD.

Cel mai proeminent reprezentant al acestei grupări este Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD. Și omul care până zilele trecute l-a apărat pe Dragnea în fața tuturor adversarilor săi interni și externi.

În fine, a treia grupare, mai puțin semnificativă, dar existentă și ea, reprezentată de Mihai Tudose, era alcătuită din demnitari guvernamentali deranjați profund de jocul uneori duplicitar al lui Liviu Dragnea, care una le spunea lor, celor de la Guvern, alta transmitea la partid și, uneori, venea cu a treia variantă, destinată parlamentarilor.

La inceputul lunii decembrie, pentru prima dată, reprezentanții celor trei grupări s-au întâlnit, au pus țara la cale și au decis că fie îi cer lui Dragnea să demisioneze, acționând apoi pentru schimbarea la vârf în PSD printr-un congres, fie îl obligă să capituleze parțial, în măsura în care Dragnea avea să accepte pentru viitor o conducere colectivă a partidului.

În cele din urmă, cu ocazia debarcării Guvernului Tudose și a confruntărilor care au avut loc cu acest prilej PSD, a optat pentru ultimul scenariu. Numai că la ultimul Comitet Executiv Național situația a scăpat de sub control.

Taberele s-au inflamat brusc iar combatanții au scos cuțitele pe masă. Pretextul a fost o discuție incendiară prezentată pe larg vineri de mass-media în jurul persoanei Ecaterinei Andronescu. Liviu Dragnea vorbind despre acest lider al partidului cu ură și cu dispreț.

Ceea ce l-a determinat pe Codrin Ștefănescu să sară ca ars. Iar în acel moment au fost date semnalele fatale. Dragnea i-a atras atenția acestuia că este încă președintele partidului. Iar Codrin Ștefănescu a subliniat cuvântul ”încă”.

S-a dat startul. S-a trecut de punctul ireversibilității. Începând din acel moment, situația în partid este ori-ori. Codrin Ștefănescu a ieșit în față cu toată autoritatea conferită nu numai de statutul său de secretar general adjunct al partidui, ci și de influența pe care o are asupra multor lideri de filale locale.

Să nu uităm, Codrin Ștefănescu este și cel mai important comunicator al partidului. Are un număr uriaș de fani în electoratul PSD. Ei și cei pe care-i reprezintă se află într-o alianță cu celelalte două grupuri din PSD, care toate au drept numitor comun eliminarea lui Liviu Dragnea.

Începând din acest moment, singura întrebare care se mai pune este nu dacă Liviu Dragnea va pierde ori ba președinția partidului, ci când anume se va întâmpla asta.

Sorin ROȘCA STĂNESCU

Despre admin 6705 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.