Serviciul de Hornărit al Orașului Lugoj a fost primul serviciu de acest fel din țară

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Purtătorul de noroc, coşarul, a ajuns demult un simbol. Astăzi e un noroc până şi să vezi un coşar rătăcit, cocoţat pe horn. Cunoaștem, desigur, ver­su­­rile îndrăgi­tu­­lui cântec des­­­pre coşar, in­terpretat de inegalabilul Colea Răutu: „Ți-a ieșit coșaru-n drum”.

Lugojul de altădată era cunoscut pentru pre-zența coșarilor, bărbați pricepuți în curăța-rea coșurilor și a cuptoarelor.

Potrivit istoricului Cristian-Oliviu Gaidoș, numărul coșarilor din Lugoj a rămas constant până în perioada interbelică. În 1939, în cadrul Întreprinderilor Comunale Lugoj a fost creat Serviciul de Hornărit al Orașului Lugoj, primul serviciu de acest fel din țară.

„Coșarii au fost o prezență obișnuită și necesară în Lugojul de odinioară. Cei care se ocupau de curățarea coșurilor și a cuptoarelor, deși lucrau pe cont propriu, formau la rândul lor, din vechime, o breaslă fără statut. Cartea de adrese pentru Ungaria de Sud, publicată în 1890, îi menționează pe următorii coșari din Lugoj: Gelsinger Ludwig, Molnar Ludwig, Petculescu Nicolae, Rochusz Franz și Jurănescu Gheorghe. Numărul lor va rămâne constant până în perioada interbelică (1929): Fritz Roza, Gomborovics Nicolae, Molnar Carol, Pelici Iuliu, Petculescu Nicolae. În cadrul Întreprinderilor Comunale Lugoj (1938) ia ființă în 1939 Serviciul de Hornărit al Orașului Lugoj, primul de acest fel din țară.

Acesta era împărțit în patru circumscripții, în fiecare acționând câte un hornar-șef, însoțit de un ajutor. Se efectuau atât operațiuni de curățire, cât și de ardere a coșurilor. Din anul 1948 hornăritul a fost asigurat de Întreprinderea de Gospodărie Orășenească Lugoj (IGOL)”, arată istoricul Cristian-Oliviu Gaidoș.

Iată și o fotografie din arhiva Gaidoș Oli, în care se văd coșarii din Lugoj, pozând cu mândrie, pe vremea când hornăritul era un serviciu extrem de căutat.

Ce ar mai fi de spus? În prezent, după cum cititorii noștri au aflat deja din reclamele care apar  în paginile ziarului nostru, Lugojul are coșar în persoana dlui Victor Nemecsek, a cărui firmă execută lucrări de curățare coșuri de fum, sobe teracotă, hote, diferite reparații pentru buna funcționare a tirajului și excluderii pericolului aprinderii canalelor de fum. Programări, întrebări și sfaturi se pot face la tel. 0728.134.843.

Nicolae SILADE

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.