Cea mai veche fotografie cu Lugojul român a fost realizată acum 147 de ani

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Oliviu Gaidoș, unul dintre promotorii promovării patrimoniului lugojean, a postat pe rețelele sociale cea mai veche fotografie cu Lugojul român din câte există, alături de informații despre aceasta. Imaginea a fost realizată acum 147 de ani, de către unul dintre fotografii de vază ai vremurilor. Imaginea a fost prelucrată digital și a s-a dovedit a fi pe placul internauților, care au apreciat-o și distribuit-o în număr mare.

„Lugos – Rumänische Seite – martie 1876 – cea mai veche fotografie panoramică a Lugojului Român pe care o cunoștem până în prezent, realizată de fotograful timișorean Lazăr Letzter (1832 – 1897) – prelucrată digital după o fotografie aflată în Colecția Muzeului de Istorie din Lugoj.

Însărcinat de către Compania StEG să documenteze șantierul Căii ferate Timișoara-Orșova (1875-1878), Letzter și-a amenajat la mijlocul lunii martie 1876 un atelier fotografic temporar la Lugoj (pe care îl vizitase și în anul precedent) în casa comerciantului Ignacz Kulka din Piața Orașului (Piața I.C. Drăgan), vizavi de Primărie (Poliția de astăzi).

Fotograful slovac, de origine evreiască (statură înaltă, față lungă, ochi cenușii și păr negru) a fost un promotor timpuriu al fotografiei urbane în Ungaria, primele cadre topografice datând din 1853, când a surprins catedrala romano-catolică din orașul său natal, Košice (Kassa)”, a scris Oliviu Gaidoș pe rețelele sociale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.