Semne care te anunță că trebuie să schimbi amortizoarele mașinii

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

https://www.pexels.com/photo/close-up-photography-of-silver-car-1236710/

Sistemul de suspensie al mașinii tale este foarte important mai ales atunci când vine vorba de confort în timpul șofatului. Cu toate acestea, însă, ansamblul rămâne pe ultimul loc atunci când vine vorba de reviziile mecanice, pe care este recomandat să le faci măcar o dată pe an. Greutatea totală a mașinii, la care se adaugă cea a pasagerilor și cea a obiectelor transportate, pot determina defectarea sistemului de suspensie. Acest scenariu poate avea urmări grave, pentru că, mai presus de confort la volan, sistemul de suspensie asigură controlul bun al autovehiculului, mai ales la frânare sau virare.

Pentru e preveni evenimentele nefericite pe carosabil, ți-am pregătit mai jos toate semnele care ți-ar putea arăta că amortizoarele mașinii pe care o conduci au nevoie de înlocuire.

Simți șocuri

Cu toții știm că infrastructura din România lasă mai tot timpul de dorit. Carosabilul plin de fisuri, gropi sau denivelări pot da bătăi de cap oricărui șofer. Dacă simți fiecare imperfecțiune a șoselei în scaun sau în volan, amortizoarele tale nu mai dau randament și trebuie schimbate cât mai curând. La fel de probabil este să simți și zgomote ciudate la trecerea peste o parte a drumului care nu este netedă, iar acest fapt se datorează tot sistemului de suspensie avariat.

Nu mai poți controla total mașina

Amortizoarele defecte vor determina pierderea controlului pe care îl ai la volan. Dacă atunci când virezi simți că trebuie să tragi cu putere de volan, este mai mult ca sigur faptul că sistemul de suspensie are nevoie de o revizie urgentă. Instabilitatea vehiculului pe șosea poate determina chiar răsturnarea mașinii în timpul efectuării, așa că nu întârzia vizita la un mecanic auto.

Mașina frânează mai greu

Senzația de balans al mașinii la frânare denotă o defecțiune a amortizoarelor. Din păcate, în această situație nu mai este vorba doar de o neplăcere la condus, ci de riscul de a pierde abilitatea de a frâna în siguranță. Așadar, sistemul de suspensie este în strânsă legătură cu cel de frânare, defectarea primului dintre ele putând crește timpul de frânare cu până la 20%.

Cauciucurile se uzează mai repede

Presiunea inegală din anvelope, care duce foarte rapid la tocirea acestora și imposibilitatea de a le mai folosi în siguranță, poate fi un semn al defectării sistemului de suspensie. Amortizoarele nu mai reușesc să mențină mașina în mod uniform, transferând presiunea pe unele roți mai mult decât pe celelalte.

Observi scurgeri de lichide

Dacă observi sub mașină, pe locul în care aceasta a fost parcată, urme de lichid în dreptul amortizoarelor, e semn clar că acestea nu mai funcționează cum trebuie, așa că ar trebui să le înlocuiești cât mai curând.

Cum poți verifica dacă amortizoarele mai sunt funcționale?

Cel mai simplu test pe care îl poți face pentru a ști sigur că amortizoarele montate pe mașina ta mai sunt funcționale este testul de balans. Ieși din mașină și poziționează-te în fața ei. Apasă cu toată greutatea pe capota mașinii și repetă mișcarea de câteva ori. Mută-te în spatele mașinii și reia testul. Dacă mașina nu se oprește din balans după mai mult de trei ori, înseamnă că amortizoarele necesită înlocuire urgentă.

Nu amâna această reparație, pentru, în cazul în care sistemul de suspensie nu este unul funcțional, urmările s-ar putea să nu fie întocmai plăcute. Poți comanda amortizoare pentru orice model auto online, pentru a te bucura de călătorii confortabile și în deplină siguranță.

Despre admin 6703 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.