
Învățarea prin joacă este una dintre metodele de succes aplicată în educația timpurie a copilului pentru a-l ajuta să dobândească noi cunoștințe. Joaca este instinctivă și distractivă pentru cei mici. Cu și prin joc, cunoaște mediul înconjurător, își dezvoltă abilități sociale și cognitive, își descoperă pasiunile și evoluează constant.
Iată 7 moduri prin care, copiii învață mult mai ușor, jucându-se:
1. JOCUL DE ROL
Copiii sunt foarte atenți la detaliile din jurul lor. Încearcă să împrumute din gesturile și obiceiurile adulților, așa că un astfel de joc îi încântă foarte tare. Fie că alegeți meserii, eroi preferați, obiecte sau alte persoane din cercul lor de prieteni, ei vor reuși să intre foarte bine în pielea personajelor. Vor empatiza și vor învăța cum să reacționeze în diferite situații.
2. ACTIVITĂȚILE PLASTICE
Fie că desenează, pictează, ori modelează, creațiile lor devin adevărate opere de artă. Ideile și sentimentele lor sunt transpuse integral, de aceea sunt foarte bucuroși atunci când finalizează o lucrare. Prin artă li se dezvoltă simțul estetic, creativitatea și răbdarea. Recomandate sunt rechizitele școlare de la Koh-i-noor.ro menite să încurajeze talentul Micilor Artiști. Blocurile de desen, creioanele colorate, minele, cărbunii, cretele sau plastilina, sunt doar câteva din instrumentele creației.
3. CERCETAREA
Copiii sunt atrași de tot ce este necunoscut. Curiozitatea și dorința de a ști cât mai multe lucruri, îi fac să analizeze cu atenție tot ceea ce îi înconjoară, și să încerce tot felul de experimente. Merg în laboratoare, la muzee, pe șantiere arheologice, dornici fiind de a participa activ la descoperirea unor lucruri inedite. În jocurile de cercetare desfășurate, ei se amuză, își fac noi prieteni, progresează civic și social.
Aduc în prim plan probleme ale mediului, pe care încearcă să le rezolve, atât cât îi țin resursele. Participă astfel la diferite campanii menite să combată diverse probleme sociale. Poluarea mediului, violența domestică, abandonul școlar sunt doar câteva din temele alese pentru a trage semnale de alarmă printre cei de vârsta lor și nu numai.
4. CĂLĂTORIILE
Călătoriile sunt unele dintre cele mai puternice experiențe de viață, iar la vârste fragede pot fi chiar revelatorii. Joaca de-a călătoria le cultivă dorința de cunoaștere. Ieșind din zona de confort, copiii vor deveni flexibili, vor fi receptivi la tot ce înseamnă nou. Călătoriile îi învață lucruri esențiale, nu doar despre lume și diferitele sale culturi, dar și despre ei. Își vor testa limitele și vor fi suprinși de diferitele reacții pe care le vor avea în situațiile nou ivite.
5. POVEȘTILE
Poveștile de seară citite înainte de culcare, ori cele inventate de ei, sunt un bun prilej de îmbogățire a vocabularului. În limba maternă, ori chiar bilingve, poveștile rup bariera timpului și a spațiului, purtându-i pe cei mici pe meleaguri magice unde fantezia joacă rolul principal. Ei vor ști să deosebească prin exemple concrete, binele de rău, vor întâlni personaje fabuloase de la care vor împrumuta curajul, ( Harap alb, Albă ca Zăpada), istețimea ( Motanul încălțat, Punguța cu doi bani, Alice în țara minunilor), ori gingășia lor ( Făt-frumos, Frumoasa din pădurea adormită).
6. BRICOLAJUL
Această metodă de învățare, ne arată, ce pot face două mâini dibace. Cu ajutorul unei ustensile de tăiat și un lipici, ghidați de imaginație și talent, cu multă răbdare și atenție, pot realiza diverse obiecte de decor care pot înfrumuseța camera lor ori pot reprezenta daruri pentru persoanele dragi. Meticuloși și atenți la detalii, copiii fac diverse felicitări, mărțisoare, bijuterii sau tablouri. Potrivite pentru aceste grozave activități sunt cartoanele colorate, mărgelele, pietricelele ori seturile cu diverse forme și culori din fetru.
7. JOCURILE MATEMATICE
Matematica nu înseamnă doar cifre. Aceasta studiază relațiile cantitative, modelele de structură, de schimbare și de spațiu. Mediul înconjurător oferă copiilor nenumărate posibilități de cunoaștere a acestei discipline. Numerele din viața lor definesc vârsta, greutatea, înălțimea, ceasul, sau, după caz, cantitatea de dulciuri permisă. Din natură, pot învăța multe despre forme, dimensiuni sau greutăți.
Jocurile de tip Sudoku, labirinturile sau șahul le dezvoltă spiritul de observație și le sporește capacitatea de contrentrare. Jocurile de cuburi lego pentru construcții le întărește capacitatea de a vizualiza în spațiu. Puzzle-urile și cuburile Rubick implică mișcări de rotație sau de apreciere a dimensiunilor și formelor variate, care le transformă experiența în raționament matematic.
Orice copil iubește să se joace. Dacă ar fi după el nu ar exista ore de masă, somn sau studi. Ar fi într-un permanent joc. Profită de cheful lor nelipsit de joacă și ajută-l să evolueze!
Joaca este chiar una dintre cele mai amuzante și stimulante metode de învățare și cunoaștere care-i oferă celui mic încredere deplină în forțele proprii. Jocurile contribuie la asimilarea lipsită de efort a informațiilor și totodată menține viu entuziasmul copilului în procesul educațional. Învață-l cum să învețe! Îți va fi profund recunoscător!
Lasă un răspuns